O barcă cu refugiaţi ce se îndrepta spre România a naufragiat în Bosfor – cel puţin 24 de morţi, în special copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Hurryiet Daily News
FOTO Hurryiet Daily News

La primele ore ale dimineţii de luni, o navă cu refugiaţi, aparent sirieni, a naufragiat lângă coasta nordică a Istanbulului. Cel puţin 24 de oameni au murit, în timp ce alţii sunt daţi dispăruţi. Se pare că nava cu emigranţi se îndrepta spre România, anunţă „Hurryiet Daily News“.

Şapte oameni au fost salvaţi de pescari, iar Paza de Coastă din Turcia s-a îndreptat spre zona de unde deja fuseseră recuperate 24 de cadavre din mare, anunţă oficialii turci. Mare parte dintre imigranţii care au murit erau copii. Potrivit rapoartelor, barca transporta 30-40 de persoane.

Accidentul a avut loc lângă Rumeli Feneri, un mic sat de la intersecţia Strâmtorii Bosfor cu Marea Neagră. Şapte bărci ale Pazei de Coastă turceşti, un elicopter şi o echipă specială de scafandri supraveghează operaţiunile de salvare. Şi pescarii au ajutat oficialii în încercarea lor de a salva oamenii, anunţă oficialii.

„Vântul ne face sarcina foarte dificilă. Barca era foarte mică, dar căra 40 de persoane. Vedem cadavre de copii plutind pe mare“, spune Ali Saruhan, unul dintre salvatorii din zonă.

Se pare că refugiaţii se îndreptau spre România, susţin rapoartele. Investigaţiile sunt conduse de doi procurori trimişi la faţa locului. 

Pescarii din zonă care au văzut accidentul spun că morţii scoşi din apă aveau veste de salvare. „Erau cadavre de copii plutind în apă. Nu am reuşit să le scoatem“, spun pescarii care adaugă că cei care se ocupă ilegal de transportarea refugiaţilor ar trebui să fie judecaţi de un tribunal de război.

Zeci de bărci s-au răsturnat în Marea Egee şi în cea Mediterană în ultimul an, dar foarte puţine tranzitau Strâmtoarea Bosfor, notează „Hurryiet Daily News“. Cu doar două luni în urmă, o barcă ce transporta 82 de emigranţi, în special sirieni şi afgani, a fost salvată de Paza de Coastă a Turciei la nord de Istanbul. Refugiaţii se îndreptau tot spre România.

Numărul emigranţilor care încearcă să intre în Europe riscând o călătorie pe mare a crescut foarte mult în ultima vreme, în special de la începutul războiului civil din Turcia. Zeci de mii de emigranţi au încercat să treacă şi graniţele greceşti şi bulgare, pe pământ, conchide „Hurryiet Daily News“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite