Motivele care au dus la scandaloasa eliberare din arest a gangsterilor Mararu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Mararu şi fratele său au vrut să-l asasineze pe un interlop rival
Bogdan Mararu şi fratele său au vrut să-l asasineze pe un interlop rival

Temuţii interlopi Bogdan şi Răzvan Mararu, condamnaţi în primă instanţă la 15 şi, respectiv, 12 ani de închisoare, pentru comandarea asasinării unui rival, au fost eliberaţi din arestul preventiv pentru că au stat prea mult în spatele gratiilor timp în care nu s-au putut ocupa de copii şi afaceri.

Situaţia fraţilor Bogdan şi Răzvan Mararu, aflaţi în arest încă din 2013, după ce au pus la cale un asasinat la comandă împotriva unui interlop rival, Puiu Mironescu, i-a sesibilizat pe judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Durata prea mare petrecută de temuţii interlopi în spatele gratiilor a fost motivul principal pentru care judecătorii au decis să-i trimită acasă. Cel puţin aşa arată preşedintele şi vicepreşedintele Curţii de Apel Bucureşti, Lia Savonea şi Daniel Grădinaru în motivarea sentinţei prin care, la începutul lunii februarie, cei doi au fost scoşi din arest.

Asta deşi în 2015, Bogdan şi Răzvan Mararu, lideri ai lumii interlope din Piatra Neamţ, au fost condamnaţi, pe fond, la 15 şi, respectiv, 12 ani de închisoare, pentru că, în 2012, ar fi comandat asasinarea lui Ioan Dumitru Mironescu, cu care aveau un conflict. Cei doi au atacat sentinţa la Curtea de Apel Bucureşti, magistraţii urmând să tranşeze definitiv soarta temuţilor interlopi.

Un interlop familist

Aflat în arest preventiv încă din februarie 2013, Bogdan Mararu s-a plâns instanţei că nu-şi poate creşte cei cinci copii minori şi nici să-şi vadă de afaceri, deţinând mai multe societăţi ce îşi desfăşoară activitatea şi în prezent. Motive similare a invocat şi fratele său.

Sensibili la problemele interlopilor, magistraţii au stabilit că, „fără a nega gravitatea faptelor şi periculozitatea infractorilor şi care de altfel dau măsură stării de pericol, având în vedere şi stadiul avansat al procesului penal, raportat şi la durata arestării preventive a inculpaţilor care s-a întins pe o perioadă de aproximativ trei ani, la acest moment procesual se impune menţinerea inculpaţilor în arest însă nu preventiv, ci în cel la domiciliu“.

Nu a fost singurul argument al judecătorilor în favoarea interlopilor. Judecătorii au apreciat că Bogdan şi Răzvan Mararu nu au cum să influenţeze probele din dosarul asasinatului la comandă, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

„În ceea ce priveşte modul şi circumstanţele în care au fost comise faptele, participarea efectivă a fiecăruia dintre inculpaţi şi vinovăţia acestora vor fi stabilite, în mod definitiv, pe bază de probe, cu privire la care Curtea apreciază că nu ar putea fi în vreun fel alterate de către apelanţii inculpaţi în condiţiile plasării lor în arest la domiciliu“, au mai arătat judecătorii în motivarea deciziei de plasare în arest la domiciliu a interlopilor.

În concluzie, instanţa a considerat că „măsura arestului la domiciliu - cu restrângerile şi obligaţiile impuse de lege - apare ca fiind suficientă, până la finalizarea judecării apelului buna desfăşurare a procesului penal neputând fi astfel perturbată“.

Atentatul din Vitan

Fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu au fost trimişi în judecată de procurorii bucureşteni, pentru instigare la tentativă de omor calificat şi instigare la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în legătură cu atentatul din cartierul bucureştean Vitan. Interlopii l-ar fi plătit pe moldoveanul Vitalie Proca pentru a-l asasina pe rivalul lor ,Dumitru Mironescu.

În acest scop, pe 26 noiembrie 2012, asasinul s-a deplasat în cartierul Vitan, din Bucureşti, în urmărirea lui Dumitru Mironescu, însă l-a confundat pe acesta cu tânărul Răzvan Mircea Isăilă, asupra căruia a tras mai multe focuri de armă cu un pistol mitralieră AK 47. Ca să fie sigur că victima nu mai trăieşte, asasinul a coborât din maşină şi a mai tras câteva focuri în direcţia tânărului, folosind un pistol Makarov. Ca prin minune, victima a scăpat cu viaţă, deşi a fost nimerită de mai multe gloanţe.

Vitalie Proca a fost capturat, ulterior, la Moscova şi extrădat în România. În ianuarie 2016, el a fost condamnat la 12 ani şi 6 luni de închisoare pentru atentatul din Vitan.

Dumitru Mironescu, 15 ani de închisoare

Ca răspuns la tentativa de asasinat împotriva sa, Dumitru Mironescu a tocmit şi el nişte asasini, care, pe 11 ianuarie 2013, au montat o bombă de mare putere sub maşina lui Bogdan Mararu. Asasinii, care erau filaţi de mai multă vreme de poliţişti, au fost prinşi în flagrant.

Dumitru Mironescu a fost judecat pentru acte de terorism şi instigare la omor calificat, iar în 6 februarie 2016 Curtea Supremă l-a condamnat definitiv la 15 ani de închisoare.
Complicii săi au primit şi ei pedepse exemplare: Daniel Hoşteanu - 10 ani de închisoare, Petrică Jâtaru - 9 ani, Irinel Cosmin Lăcătuş - 12 ani de închisoare, Ovidiu Popa - 15 ani închisoare şi Emil Cristofor - 7 ani închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite