Miros insuportabil în Brăila: complex de porci somat de Garda de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miros insuportabil în Brăila: complex de porci somat de Garda de Mediu
Miros insuportabil în Brăila: complex de porci somat de Garda de Mediu

Un ONG din Brăila a cerut vineri Parchetului să înceapă cercetarea penală împotriva conducerii SC Complexul de Porci Brăila, "care deranjează toată populaţia Brăilei prin mirosul emanat de porci", pentru încălcarea mai multor articole din Constituţia României.

ONG-ul ecologist "Green" îl acuză pe preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, în calitate de administrator al SC Complexul de Porci Brăila, de încălcarea mai multor articole din Constituţie, precum art.35, lit.1 - "Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic" şi lit.3 - "Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător".

Comisarii de mediu au descoperit săptămâna trecută 4.200 tone de resturi de bălegar, lăsate din 2007 să fermenteze pe o platformă betonată în incinta unităţii. Verificările au vebnit după ce brăilenii au protestat împotriva mirosurilor care fac insuportabile zilele de vară.

Directorului coordonator al Gărzii de Mediu Brăila, Marian Dragomir, a spus că a amendat complexul de Porci cu 35.000 de lei:

"Dacă s-ar răscoli acum cu un buldozer grămada aceea imensă de nămol provenit de la staţia de epurare a unităţii, probabil că toţi brăilenii ar trebui să se mute din oraş. Mirosul degajat ar fi insuportabil, pe o rază de câţiva kilometri".

"Din acest motiv, unitatea a fost somată să obţină documentele necesare valorificării compostului. Operaţiunea propriu-zisă de îndepărtare a acestora nu se va putea face, însă, decât la toamnă, după ce se va răci vremea"


Resturile găsite sunt formate din nămolul scos din bazinele de decantare ale staţiei de epurare, nămol rezultat din bălegar, urină de porc şi ape uzate provenite de la spălarea halelor. În mod normal, acest nămol trebuie ţinut în aer liber maxim 13 luni, timp în care se transformă în compost propice utilizării ca îngrăşământ natural. Lăsat mai mult timp în aer liber, nămolul fermentează după fiecare ploaie, răspândind în atmosferă mirosuri greu de suportat.

  • Gheorghe Caruz are termen până în 2011 să îşi rezolve problemele de mediu, investiţii care se ridică la peste 800 de mii euro.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite