Mircea Duşa: Listele electorale şi datele statistice de la recensământ nu au nicio legătură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, susţine că listele electorale şi datele statistice de la recensământ nu au nicio legătură, documentele pe care se organizează orice scrutin fiind copii de pe listele electorale.

"Documentele pe care se organizează orice recensământ sunt copii după listele electorale", a declarat, vineri, Mircea Duşa după ce a anunţat că, în 14 august, Comisia pentru Recensământul Populaţiei ar putea valida rezultatele preliminare ale recensământului.

Ministrul a precizat că odată cu validarea acestor date preliminare, judecătorii de la Curtea Constituţională vor avea orientativ o cifră de referinţă.

După validarea datelor preliminare, vor fi introduse în sistemul electronic fişele de la recensământ, iar în 2013 vor fi anunţate rezultatele finale, a mai spus Mircea Duşa.

"Finalizarea recensământului se va face odată cu introducerea în sistemul electronic a tuturor fişelor", a mai spus ministrul Administraţiei şi Internelor.

Mircea Duşa a spus că reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011, care trebuie să valideze rezultatele preliminare ale recensământului, nu s-a putut reuni până acum din cauză că, în urma schimbării Guvernelor, nu au putut fi desemnaţi reprezentanţii ministerelor în această comisie, respectiv secretarii de stat.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis în 1 august Curţii Constituţionale că rezultatele provizorii ale recensământului din 2011 au fost publicate în 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi făcute publice în semestrul al doilea al anului 2013 şi că rezultatele provizorii "nu permit dezagregarea pe grupe de vârstă, implicit a populaţiei în vârstă de 18 ani şi peste".

La data de 2 august, urmare a datelor contradictorii care au fost transmise în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate (Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Electorală Permanentă), Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie pentru demiterea preşedintelui României şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului pentru data de 12 septembrie.

Premierul Victor Ponta a anunţat, recent, că Guvernul a renunţat la efectuarea unui minirecensământ pentru reactualizarea listele electorale folosite la referendumul pentru demiterea preşedintelui. Cu toate acestea, Executivul  a elaborat un memorandum care se referă la „actualizarea listelor permanente", deşi CCR ceruse listele permanente folosite la referendumul din 29 iulie.

Dă click pentru a se mări!

Memorandum Guvern actualizarea listelor permanente Memorandum Guvern actualizarea listelor permanente - 2 Memorandum Guvern actualizarea listelor permanente - 3
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite