Ministerul Justiţiei anunţă că a transmis autorităţilor din R. Moldova cererea privind extrădarea lui Cristian Rizea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul deputat Cristian Rizea a fost reţinut la Chişinău FOTO Facebook
Fostul deputat Cristian Rizea a fost reţinut la Chişinău FOTO Facebook

Ministerul Justiţiei a venit cu o serie de precizări despre cazul fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit din ţară după ce a fost condamnat pentru corupţie. Fostul politician a fost reţinut la Chişinău după ce preşedintele Republicii Moldova i-a retras ieri cetăţenia.

„La data de 25.04.2019 Ministerul Justiţiei din România a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a numitului Cristian Rizea, cetăţean român, în vederea executării în România a unei pedepse de 4 ani şi 8 luni, aplicată prin sentinţa penală nr.680/2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, definitivă prin decizia penală nr. 62/2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători. Aceasta cerere a fost trimisă, la data de 03.05.2019, Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova.

La data de 07.06.2019, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis Ministerului Justiţiei din România, o adresa, prin care a informat că nu poate fi iniţiată procedura de extrădare, întrucât persoana solicitată este (şi) cetăţean al Republicii Moldova.

Astăzi, 4.11.2020, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis o scrisoare Ministerului Justiţiei din România, prin care informează că, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr.1823 – VIII din 02.11.2020 publicat în Monitorul Oficial nr.285 din 03.11.2020, i-a fost retrasă cetăţenia moldoveană susnumitului Cristian Rizea.

În consecinţă, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiţiei din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum şi cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei – Convenţia Europeană de extrădare din 1957), a întocmit şi transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetăţeanului român Cristian Rizea în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani şi 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cererea este însoţită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internaţional aplicabil menţionat. Termenele şi modalitatea de soluţionare a cererii sunt supuse legislaţiei statului solicitat, în speţă, legislaţia Republicii Moldova”, arată Ministerul Justiţiei într-un comunicat

Reamintim că, deputatul român Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare în România, a făcut câteva declaraţii în momentul în care a fost reţinut la Chişinău, după ce preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, i-a retras cetăţenia moldovenească pentru ca acesta să poată fi extrădat în România. „Spuneţi-i lui Dodon că va ajunge curând, în 15 noiembrie, la puşcărie”, a afirmat Cristian Rizea. 

Întrebat dacă va fi extrădat, Rizea a răspuns: „nu mă mai extrădează, pentru că există lege”. El a mai precizat că deja a solicitat azil politic în Republica Moldova.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite