UPDATE Medicii bucureşteni răniţi în accidentul aviatic din Apuseni vor fi externaţi marţi din spitalul clujean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Valentin Calu, purtător de cuvânt la Elias, se va întoarce azi în Bucureşti FOTO Adevărul
Doctorul Valentin Calu, purtător de cuvânt la Elias, se va întoarce azi în Bucureşti FOTO Adevărul

Medicii bucureşteni Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru vor fi externaţi marţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca şi vor veni în Capitală cu un avion. Doctorul Sorin Ianceu a ajuns deja acasă, la Oradea, însă copilotul rămâne internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca pentru îngrijiri medicale de specialitate.

UPDATE Medicii Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, angajaţi la spitalele bucureştene Elias, respectiv "Sf. Maria", vor fi externaţi marţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca şi vor veni în Capitală cu un avion, au declarat, pentru Mediafax, oficiali ai spitalului clujean.

"Cei doi medici externaţi solicită să le fie respectată intimitatea, aşa încât nu doresc să comunice cu presa, atât în incinta spitalului, cât şi pe aeroporturile din Cluj şi Bucureşti", a precizat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj, Petru Şuşca.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca va rămâne internat copilotul Răzvan Petrescu, a mai spus Şuşca.

UPDATE Medicul Sorin Ianceu este transportat de la Cluj-Napoca la domiciliul său din Oradea cu o ambulanţă deoarece starea sa de sănătate necesită un asemenea transport, potrivit Monicăi Costin, director de îngrijiri medicale la SCJU Cluj-Napoca, transmite Agerpres.

Ianceu a fost internat aproape două săptămâni la secţia de Terapie Intensivă a spitalului clujean. Întrebat fiind la ieşirea din spital cum se simte, el a declarat că este „în plină recuperare” şi că abia aşteaptă să-şi vadă copiii.

„Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru vor pleca la Bucureşti, cu un avion, urmează să vedem exact, iar Sorin Ianceu la Oradea, cu o ambulanţă. Copilotul Răzvan Petrescu va mai rămâne internat la SCJU Cluj-Napoca”, a spus Monica Costin, directorul de îngrijiri al SCJU Cluj-Napoca.

Două persoane au murit în urma accidentului

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Medicul Radu Zamfir, externat pe proprie răspundere

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime şi a pierdut un motor. În urmă cu o săptămână, medicul Zamfir şi-a reluat activitatea.

Pe aceeaşi temă:

Eroii-salvatori din Apuseni, propuşi să fie cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj

Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea şi Gheorghe Trif, cei trei moţi din judeţul Alba care au ajuns primii la locul accidentului aviatic din Apuseni, vor deveni cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj. Proiectul prin care li se acordă acest titlu de cetăţean de onoare al judeţului Cluj este primul pe ordinea de zi de mâine, 30 ianuarie. Cei trei vor primi o plachetă cu însemnele Clujului.

VIDEO Accident aviatic în Munţii Apuseni. Dorin Ungur, şeful ISU Cluj: Romatsa ne-a dat coordonatele greşite

Raportul Inspectoarutului de Urgenţă Cluj pe 2013 a fost prezentat, joi dimineaţă, de către şeful ISU Cluj, Dorin Ungur. Prezent la conferinţa de presă a fost şi Ioan Rus, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Cluj. Cei doi au făcut mai multe declaraţii legate de accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa.

Răniţii în accidentul aviatic, vizitaţi la spital de moţii din Horea. Le-au adus şorici, tort de casă şi cărţi de rugăciuni

Doi localnici din comuna Horea care au participat la acţiunile de căutare în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni i-au vizitat, marţi seară, pe cei patru răniţi internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj-Napoca şi le-au adus şorici, un tort şi cărţi de rugăciuni.

Ofiţerul Aura Ion nu a raportat că pleacă cu avionul: Armata şterge urmele

Ministerul Apărării refuză să răspundă în ce condiţii a plecat sublocotenentul Aura Ion cu avionul care avea să-i aducă moartea. Regulamentele militare interzic părăsirea garnizoanei fără raport scris şi aprobat de superiori.

MĂRTURII Dr. Sorin Ianceu: „Aura era inertă. Nu îşi putea mişca mâinile şi picioarele, ne striga pe nume. Imaginea ei mă afectează cel mai mult” Chirurgul orădean Sorin Ianceu s-a aflat în avionul prăbuşit, săptămâna trecută, în Munţii Apuseni. Când va fi externat, medicul îşi doreşte să meargă la mormintele lui Adrian Iovan şi al Aurei Ion, să se întâlnească cu colegul său dr. Radu Zamfir şi să îi viziteze pe moţii care i-au salvat. Nu exclude, însă, şi posibilitatea de a urca chiar la locul tragediei.

Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni   Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp,  rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.

FOTO VIDEO Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi
Centrul comunei Horea din judeţul Alba, aflată undeva în creierii munţilor Apuseni, la limita cu Clujul, era înainte de miezul nopţii o „tabără“ unde s-au adunat medici de la SMURD şi de pe ambulanţe, salvamontişti, pompieri, jandarmi, dar şi oameni din satele învecinate ca să îi găsească pe cei şapte pasageri ai avionul căzut în pădure.

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite