UPDATE Mediafax Group, pus sub învinuire pentru spălare de bani. Cum funcţiona mecanismul de evaziune fiscală. Trei persoane arestate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai importante trusturi de presă din România, Mediafax Group, a fost pus sub învinuire pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Prejudiciul adus bugetului statului se ridică la aproape 17 milioane de lei, arată anchetatorii, adăugând că în cazul unei decizii definitive de condamnare, s-ar putea ajunge la dizolvarea firmei şi la încetarea activităţii acesteia.

UPDATE Trei persoane, arestate preventiv

În urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, trei persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Este vorba de Roxana Dorina Grigoruţă, Sorin Nicolae Dinu şi Gheorghe Dragoş Chiş, care fac parte din conducerea Mediafax Grup. Aceştia fuseseră audiaţi vineri de către procurori, sub acuzaţia de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Măsura luată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi contestată la instanţa supremă.
 

„Prejudiciul total produs bugetului general consolidat al statului, prin activitatea infracţională derulată de inculpaţi, este în cuantum de 16.809.964 lei”, arată un comunicat de presă al Parchetului General.

Anchetatorii arată că printr-o decizie din data de 23 aprilie 2013, i s-a acordat societăţii comerciale Mediafax Group SA eşalonarea la plată pe o perioadă de 24 de luni a obligaţiilor fiscale exigibile, în sumă totală de 3.949.358 lei.

Schemă de sustragere de la plata taxelor

În acest context, societatea comercială, reprezentanţi ai acesteia, precum şi persoane din cadrul unor cabinete de avocatură implicate în avizarea legalităţii actelor acestei societăţi au creat şi aplicat, în mod continuat, o schemă de sustragere de la plata taxelor şi impozitelor, implicând constituirea unor societăţi fantomă pe numele unor persoane lipsite de posibilităţi materiale, profitând tocmai de situaţia acestora, societăţi ce au fost antrenate în circuitul comercial astfel alcătuit.

„În acest fel SC Mediafax Group SA era protejată, responsabilitatea plăţii taxelor şi impozitelor fiind transferată în sarcina celorlalte societăţi, împotriva cărora se declanşau măsurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor şi executare silită a acestora, proceduri inutile deoarece nu deţineau în patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate”, se mai arată în document.

Concret, spun procurorii, reprezentanţii de drept ai societăţilor comerciale fantomă nu au exercitat, în fapt, administrarea acestora, controlul lor fiind asigurat de Roxana Grigoruţă, Dana Cozac şi Sorin Dinu, persoane cu funcţii de conducere în instituţia media.

Contracte adiţionale, semnate lunar de angajaţi

Mai exact, cei trei dispuneau emiterea facturilor în numele societăţilor fantomă, indicând sumele ce trebuiau facturate, plăţile către colaboratorii societăţilor respective (deja angajaţi cu contract individual de muncă la SC Mediafax Group SA sau alte societăţi din grup), coordonând totodată activitatea persoanei desemnate de aceştia pentru a se ocupa de organizarea contabilităţii societăţilor fantomă.

„Persoanele beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativă erau angajate şi la societăţile din grup cu contracte individuale de muncă, erau determinate de angajaţii de la resurse umane să semneze contracte de cesiune drepturi de autor cu aceste societăţi, fără a intra în contact direct cu reprezentanţii legali, în sensul existenţei unor negocieri a clauzelor de contractare a muncii acestora, de termene de livrare a produselor”, subliniază anchetatorii.

Aceştia precizează că practica semnării contractelor de cesiune drepturi de autor între persoanele angajate ale Mediafax Group SA şi societăţile controlate de persoanele cercetate se perpetua de la o lună la alta prin semnarea de acte adiţionale la aceste contracte. „Decizia rezilierii şi semnării unor noi contracte cu alte societăţi nu se făcea la iniţiativa angajaţilor, aceştia fiind practic transferaţi prin decizia conducerii Mediafax către alte societăţi comerciale în care modul de colaborare (angajare) se desfăşura identic”, arată comunicatul.

Percheziţii de amploare la sediul Mediafax

Poliţiştii şi procurorii au efectuat joi dimineaţa 14 percheziţii în Bucureşti şi Ilfov la sediile mai multor societăţi comerciale din domeniul media, printre care şi Mediafax Grup, precum şi la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani.La acţiune au participat aproape 100 de poliţişti din cadrul unităţilor centrale ale Poliţiei Române.

Activitatea agenţiei de presă, dar şi a altor instituţii care au făcut parte din grupul de presă mai fac obiectul unui dosar deschis de procurorii Parchetului Capitalei la sfârşitul verii. 

De altfel, atunci clienţii Mediafax Group au primit înştiinţări de la ANAF prin care erau anunţaţi de înfiinţarea popririi asiguratorii pe banii datoraţi de aceştia companiei. ANAF spune că măsura a fost luată din cauza datoriilor companiei Mediafax care se ridică la 21 de milioane de lei (4.7 milioane de euro).  Mediafax Group şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti.

Fostul şef Mediafax Group, audiat la Parchetul General

Pe 8 decembrie, Orlando Nicoară, fostul şef al Mediafax Group, a fost audiat la Parchetul General. La ieşirea din sediul instituţiei acesta a precizat că este suspect într-un dosar de evaziune fiscală.

Nicoară anunţa, la începutul săptămânii, că şi-a dat demisia de la conducerea Mediafax Group de la începutul lunii octombrie, iar plecarea sa nu ar avea nicio legătură cu dosarul penal.

„Mi-am anunţat intern plecarea la începutul lui octombrie, acum două luni. Dosarul de la Parchet a fost deschis pe 2 decembrie, iar insolvenţa a fost cerută pe 26 noiembrie”, a precizat Orlando Nicoară.

Redăm mai jos scrisoarea postată de Nicoară pe blogul său:

Opt ani care s-au împlinit în iulie. Cam asta a fost perioada petrecuta în cele 3 companii sau grupuri pentru care am lucrat până acum. Au fost 16 ani frumoşi. Ultimii 8, plini, cu multe realizări care li se datorează colegilor şi cu multe încercări mai puţin reuşite care mi se „datorează” mie.

Voi rămâne cel mai mare fan al proiectelor Mediafax Group şi al oamenilor care lucrează la ele. Le mulţumesc tuturor colegilor şi partenerilor pentru tot ce ne-a ieşit în ultimii 8 ani.

Ce va urma? Voi reveni cu detalii :)

P.S. Pentru „prietenii mei”: mi-am anunţat intern plecarea la începutul lui octombrie, acum două luni. Dosarul de la Parchet a fost deschis pe 2 decembrie, iar insolvenţa a fost cerută pe 26 noiembrie.”

11 persoane arestate în decembrie în dosarul „MediaPro”

Pe 6 decembrie, 11 persoane au fost arestate preventiv de magistraţii Tribunalului Bucureşti fiind acuzaţi implicaţi într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care prejudiciul se ridică la 15 milioane de lei. 

Mai mult, în acest caz, pe 9 iulie, au fost arestate alte unsprezece persoane. Asta după ce cu o zi înainte fuseseră reţinute în urma percheziţiilor care au avut loc la mai multe adrese din Bucureşti şi din Ilfov, inclusiv la studiourile MediaPro din Buftea. 

Procurorii susţin că, în perioada 2009 — 2014, persoanele reţinute ar fi conceput şi implementat mai multe circuite financiare în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.

Cum acţionau suspecţii

Inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la 17 societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar.

Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor „fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora.

O altă modalitate de operare consta în faptul că suspecţii, în calitate de persoane fizice, ar fi prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societăţi comerciale „fantomă”, încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor, realizându-se astfel „ascunderea” faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Fostul şef Mediafax Group, audiat la Parchetul General. Nicoară: Plecarea mea nu are nicio legătură cu dosarul penal sau cu insolvenţa

Orlando Nicoară, fostul şeful Mediafax Group, deţinut de Adrian Sîrbu, şi-a dat demisia după ce timp de opt ani a condus compania. El a le-a transmis colegilor o scrisoare prin care îi anunţă că decizia lui nu are legătură cu dosarul penal deschis de procurori, şi nici cu insolvenţa. Nicoară a fost, luni, audiat de procurorii Parchetului General.

 

11 persoane reţinute în urma percheziţiilor la mai multe firme, printre care şi la studiourile MediaPro din Buftea. Prejudiciul, 1,5 milioane de euro

Procurorii Parchetului Capitalei au reţinut marţi 11 persoane după ce dis-de-dimineaţă, poliţiştii au descins la sediile mai multor firme din Bucureşti şi din Ilfov, vizate de anchetatori fiind şi studiourile MediaPro din Buftea, într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul în acest caz se ridică la 1,5 milioane de euro.

Percheziţii în Capitală şi în Ilfov într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani. PRO TV SA nu este cercetată

Mai multe firme din trustul Media Pro sunt vizate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii efectuază 28 de percheziţii, marţi, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii ridică mai multe documente de la sediul Media Pro.

VIDEO Percheziţii în dosarul evaziunii fiscale de la MediaPro. 27 de persoane printre care şi Andrei Boncea, soţul Loredanei Groza, duse pe sus la audieri

Peste 30 de persoane sunt urmărite penal de procurorii Parchetului Capitalei pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul evaziunii fiscale de la MediaPro. În acest sens, anchetatorii fac, joi, 41 de percheziţii în trei judeţe din ţară şi în Capitală. 27 de oameni martori şi suspecţi, printre care şi Andrei Boncea, sunt duşi la sediul Parchetului Capitalei pentru a fi audiaţi în acest caz.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite