Laura Codruţa Kövesi – o indiscutabilă lovitură de imagine

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri seara, exact la ora anunţată, adică 19.30 fix, d-na Laura Codruţa Kövesi, procurorul şef al DNA, a făcut ceea ce trebuia să facă demult. A ieşit în faţa presei. A făcut-o în interiorul sediului DNA. Şi a fructificat, aşa cum se cuvenea, avantajul meciului pe teren propriu.

După propria ei mărturisire, provocată, e drept, de un jurnalist, o astfel de ieşire publică este prima în ultimii patru ani de când d-na Kövesi conduce această instituţie-cheie pentru Statul de drept din România. A cărei înfiinţare şi funcţionare corectă, fără interferente din partea politicului, a fost formulată drept o condiţie obligatorie în vederea aderării României la UE în 2007.

Toate televiziunile de ştiri şi informaţii pe care le am în meniul telecomenzii au preluat în integralitatea ei acest veritabil eveniment. Unele, e drept, au făcut loc şi unor pauze publicitare. În studiouri se aflau deja pregătiţi comentatori, analişti politici gata să disece spusele şefei acestei instituţii care începând din ianuarie 2017 se află nu doar în atenţia presei şi a opiniei publice, ci şi în aceea a politicienilor. Îndeosebi a acelor politicieni care o doresc anihilată, restructurată, chiar desfiinţată numai şi numai fiindcă ei şi unii dintre colegii lor au probleme cu justiţia. Au întrerupt mai devreme transmisiunea Realitatea tv şi TVR 1. Realitatea  a preferat să transmită un interviu cu ministrul Finanţelor, dl. Orlando Teodorovici. TVR 1, care în urmă cu mai bine de un an s-a autodeclarat canal de ştiri şi de informaţii, a optat pentru transmiterea Telejurnalului şi a reluat live-ul după încheierea acestuia. Pe urmă, emisiunea România 9 dată de TVR din ordinul lui Dragnea pe mâna lui Ionuţ Cristache a făcut ceea ce trebuia să facă. A îndeplinit, haotic, prost şi disperat toate sarcinile venite de la partidele-sponsori, de la politicienii-stăpâni. La ce te poţi aştepta de la Cristache, de la Cristoiu, de la Bogdan Chirieac, de la Dan Andronic şi de la Marius Pieleanu? Mai este TVR Televiziune publică. Nici vorbă. Este televiziune de partid şi televiziunea penalilor.

Am ascultat-o cu mare atenţie pe d-na Laura Codruţa Kövesi. Nu am putut decât să regret întârzierea cu care d-na Kövesi a ieşit în public. Procurorul şef al DNA a avut o prestaţie publică aproape fără cusur. A susţinut liber, într-o stilistică aproape fără cusur, cu o exemplară coerenţă ideatică, partea introductivă a celei mai consistente dintre apariţiile sale publice de când ocupă respectiva funcţia. A atins aproape problemele devenite absolut stringente de duminică seară. Şi-a pregătit aşa cum se cuvine terenul pentru ceea ce urma să fie cel mai dificil lucru. Întrebările din partea jurnaliştilor. S-a dovedit a fi un comunicator de mare clasă.

D-na Kövesi a precizat de la bun început că se adresează opiniei publice, românilor cinstiţi, susţinători sau nu ai DNA, nu inşilor cu probleme penale care, începând de duminică seara, au devenit parte a ceea ce d-na Kövesi a numit „festivalul inculpaţilor”.  A răspuns cu calm, cu un bun, cu un remarcabil simţ al replicii, cu argumente fiecărei întrebări. Mereu cu invocarea legii.Indiferent dacă întrebările au venit din partea unor jurnalişti competenţi ori dinspre cei nu chiar foarte stăpâni pe meserie. A formulat răspunsuri în limitelor competenţelor sale şi în acelea ale legii. A acordat aproape un mega-interviu colectiv. S-a situat la ani lumină distanţă faţă de modul în care s-a manifestat luni d-nul Lucian Onea, procuror în cadrul DNA Ploieşti.

Nu ştiu dacă procurorul şef al DNA se identifică cu ceea ce ar putea fi Doamna de fier a României. Nu ştiu dacă doamna K. se pregăteşte pentru o viitoare carieră politică. Procurorul şef al DNA a negat o astfel de posibilitate. Deşi, aşa după cum s-a putut vedea cu ochiul liber, are stofă de politician de mare clasă. Cert, cel puţin din punctul meu de vedere, e că d-na Laura Codruţa Kövesi a câştigat miercuri seară o mare bătălie de imagine. Dacă se hotăra să răspundă, în fine, şi la întrebarea obsesivă privind prezenţa ei în decembrie 2009 în sufrageria lui Oprea, victoria ar fi fost încă şi mai mare.

Oricum, dacă ministrul Justiţiei, dl. Tudorel Toader, care se întoarce din Japonia la ordin pentru şedinţa de guvern de joi şi pentru a solicita mai apoi concedierea d-nei Kövesi, e clar că sarcina ce i-a fost trasată de şefii lui politici, Dragnea şi Tăriceanu de a formula o solicitare de revocare din funcţie şi   de a-i convinge pe români asupra oportunităţii acestei decizii va deveni încă şi mai complicată. Ciudat e faptul că la CEX-ul de miercuri, contrar aşteptărilor, problema LCK nu s-a pus.

Text apărut simultan pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite