Judecătorul Cristi Danileţ: Guvernul nu poate da OUG pe articolele constituţionale din Codurile penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Danileţ Foto David Muntean
Cristi Danileţ Foto David Muntean

Judecătorul Cristian Danileţ susţine, într-o postare pe pagina sa de Facebook, ca Executivul nu poate da OUG doar pe articolele constituţionale dintr-o lege. Judecătorul aduce cinci argumente pentru care Guvernul Dăncilă nu ar putea da ordonanţa de urgenţă doar pentru articolele constituţionale din noile Coduri penale şi să le întoarcă în Parlament pe cele neconstituţionale.

Redăm postarea judecătorului Cristi Danileţ:

„De ce nu se poate da OUG pe ce este constituţional dintr-o lege:

- proiectul de lege privind modificarea codurilor penale a fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului, deci procedura legislativă este finalizată;

- la controlul de constituţionalitate s-au găsit nişte nereguli care trebuie corectate tot de Parlament; aşadar, procedura legislativă se reia, dar numai cu privire la aceste chestiuni care, din nou, vor putea fi verificate de CCR;

- când o lege este în fază finală la Parlament, Guvernul nu poate adopta un act normativ pe aceeaşi chestiune, o spune CCR prin decizia 1431/2010, pentru că ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al cooperării loiale între puteri;

- dacă Guvernul ar da o OUG, ea ar trebui supusă aprobării în Parlament, adică din nou să se discute chestiunile deja discutate în Parlament; după care se va putea ajunge din nou la CCR; or, e ilogic să apelezi la o asemenea procedură, nouă, când tu eşti pe final cu prima procedură;

- OUG presupune „urgenţa”, generată de o „situaţie excepţională”. Or, zilele acestea nu s-a întâmplat nimic în România care să justifice o OUG: e aceeaşi stare juridică, socială şi politică prezentă şi în timpul aprobării proiectelor, şi în timpul discutării în CCR, şi ieri, şi astăzi.

PS. Să nu uităm că redactarea acestor coduri a costat statul român milioane de euro, plătiţi din împrumut de la Banca Mondială; că ele au fost redactate de o comisie de specialişti alcătuită din profesori şi practicieni; că apoi au trecut prin Parlament unde au suferit multiple modificări necesare, cel puţin teroretic, pentru îmbunătăţirea proiectelor. Şi, în nici cinci ani de la intrarea lor în vigoare deja le modificăm în mod substanţial?! Evident, ceva nu e cuşer!”, spune Cristi Danileţ. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat modul în care Guvernul urmează să dea o ordonanţă de urgenţă privind Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, punctând faptul că în şedinţa PSD nu s-a vorbit despre amnistie şi graţiere. Tudorel Toader susţine că doar articolele din Codul penal care au trecut de CCR vor fi adoptate prin OUG, nu şi cele declarate neconstituţionale.

„Ordonanţa va cuprinde doar articolele declarae constituţionale de CCR“, a declarat Tudorel Toader, referitor la ordonanţa de urgenţă prin care vor fi adoptate doar articolele constituţionale din proiectul referitor la modificarea Codurilor Penale. 

Întrebat de ce nu se apelează la un proiect de lege, aşa cum s-a făcut până acum, Toader a precizat: „Proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale trenează de multă vreme, proiectul de lege a fost declarat parţial constituţional. Articolele neconstituţionale vor fi modificate de Parlament în acord cu decizia CCR. În niciun caz nu o va face Guvernul“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite