Patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi că ar fi luat mită în dosare de insolvenţă. Aceştia au fost reţinuţi pentru 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan, acuzaţi că au cerut şi primit bani şi bunuri în schimbul unor servicii legate de anumite dosare de insolvenţă au fost reţinuţi, în noaptea de luni spre marţi, după ce Secţia pentru judecători a CSM a avizat, la cererea procurorilor DNA, propunerea de arestare pentru 24 de ore.

UPDATE Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan vor petrece noaptea în arest, iar marţi vor fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă, informează Mediafax.

UPDATE Secţia pentru judecători a CSM a avizat luni seară, la cererea DNA, reţinerea şi arestare celor patru judecători de la Tribunalul Bucureşti acuzaţi că au cerut şi primit bani şi bunuri în schimbul unor servicii legate de anumite dosare de insolvenţă. Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan ar urma să fie reţinuţi şi duşi în arest, iar marţi să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă.

UPDATE DNA a solicitat Secţiei de judecători a CSM, luni seară, aviz pentru reţinerea şi arestarea preventivă a celor patru judecători de la Tribunalul Bucureşti (TB) suspectaţi că ar fi cerut şi primit bani în legătură cu anumite dosare de insolvenţă.

Anterior, tot luni, anchetatorii le-au adus la cunoştinţă calitatea de suspect judecătorilor Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan. Primii trei au fost aduşi la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Moldovan a venit singur, după ce a fost căutat de anchetatori inclusiv la locuinţa sa din Voluntari.

După ce au fost în faţa anchetatorilor, magistraţii au plecat, pe rând, de la DNA. Ultimul a plecat Moldovan, care a declarat că nu a luat mită şi că a avut "discuţii amiabile" cu procurorii.

Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au cerut şi primit atât sume de bani - între 10.000 şi 15.000 de lei pe lună -, cât şi bunuri, de la carne, şi făină la cherestea şi obiecte vestimentare, susţin procurorii anticorupţie.

Banii şi bunurile erau cerute şi primite de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari şi administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată.

UPDATE Elena Rovenţa, una dintre persoanele suspecte din acest caz, a părăsit sediul DNA în jurul orei 19.00  fără a face declaraţii. Procurorii nu au primit un răspuns de la membrii Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu cererea de încuviinţare a reţinerii si apoi a arestării celor patru magistraţi.

UPDATE  Judecătorul Mircea Moldovan s-a predat la DNA, după ce fugise de acasă în timp ce procurorii îl aşteptau la audieri. 

Întrebat de jurnalişti unde a fost de nu s-a prezentat până acum la audieri, acesta a răspuns că a fost „la plimbare”.

Judecătorul le-a spus jurnaliştilor că nu discută cu presa fără să aibă „mandat" în acest sens.

Magistratul a reuşit să scape de poliţiştii care îl aşteptau în curte pentru a-l duce la DNA, dar fuga lui a fost surprinsă de camerele de supraveghere, potrivit Digi 24.

Ar fi reuşit să sară gardul la ora 13.36, potrivit martorilor care mai spun că Mircea Moldovan s-a îndreptat spre ieşirea din Voluntari.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis luni de procurori, DNA a dispus urmărirea penală faţă de cei patru judecători ai Tribunalului Bucureşti „având în vedere că există date şi aspecte din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, direct sau prin intermediari, aceştia ar fi pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia acte privitoare la îndatoririle de serviciu, respectiv atribuirea anumitor dosare de insolvenţă, numirea unor administratori judiciari în dosare de insolvenţă ori furnizarea de informaţii în legătură cu dosare de insolvenţă în favoarea unor lichidatori judiciari sau administratori judiciari  care erau interesaţi în cauze aflate în soluţionare la judecătorii vizaţi de cercetări”. 

Anchetatorii precizează că trei dintre magistraţi au fost aduşi la sediul DNA, însă cel de-al patrulea suspect „se sustrage punerii în executare a mandatului de aducere”. „În cazul magistraţilor suspecţi în cauză, au fost aplicate prevederile art. 265 alin. 2 din Codul de procedură penală: suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă această măsură se impune în interesul rezolvării cauzei”, au mai explicat anchetatorii. 

În acest caz, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. 

UPDATE Judecătorul Mircea Moldovan, unul dintre cei patru suspecţi, refuză să vină la audieri, pentru a răspunde întrebărilor procurorilor. Anchetatorii au mers la locuinţa acestuia, iar la interfon a răspuns o femeie care a spus că magistratul nu este acasă.

Mandatul de aducere nu permite procurorilor să intre în locuinţă şi să verifice dacă judecătorul este acasă, pentru a-l aduce la audiere.

UPDATE Printre judecătorii vizaţi de ancheta DNA s-ar afla şi judecătorul care a admis în 2012 cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica, potrivit Hotnews.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie cer arestarea celor patru magistraţi pentru fapte de corupţie. În acest sens, au cerut aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit unor surse judiciare, cei patru judecători sunt suspectaţi că ar fi avut înţelegeri cu lichidatorii unor societăţi în insolvenţă. În acest moment, trei dintre cei trei magistraţi sunt audiaţi de procurorii anticorupţie fiind ridicaţi din sediul Tribunalului Bucureşti. Cel de-al patru judecător urmează să fie dus la audieri.

Aceleaşi surse au declarat că magistraţii sunt de la Secţia Comercială a Tribunalului Bucureşti.

Cine este judecătorul Mircea Moldovan

Mircea Moldovan este un judecător sindic, adică un judecător cu atribuţii speciale în cadrul procedurilor de faliment şi insolvenţă. De-a lungul timpului, funcţia exercitată de către Moldovan l-a pus în centrul unor dosare controversate de insolvenţă precum Hidroelectrica, Metro sau Rodipet, potrivit Hotnews.

Acesta a admis în 2012 cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica. 

Tot judecătorul Moldovan s-a aflat în centrul procesului privind insolvenţa Rodipet. În acest caz, angajaţii au cerut fără succes recuzarea judecătorului. 

Moldovan a fost judecătorul care a aprobat deschiderea procedurii de insolvenţă în cazul Metro Cash&Carry la solicitarea firmei Toneli Holding SRL Ilfov.

În 2002, judecătorul Moldovan a fost exclus din magistratură de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru „fapte ce aduc atingere deontologiei profesionale si demnitatii de magistrat”. 

Surse judiciare declarau atunci pentru Adevărul că „respectivele fapte se referă la implicarea judecătorului în oarece afaceri imobiliare: el s-a încurcat cu nişte ţigani şi a vrut să cumpere o casă ce fusese obiectul unui proces pe care tot el îl judecase".

Cu toate acestea, judecătorul Moldovan a întors definitiv decizia CSM la Înalta Curte. 

Judecător de la Curtea de Apel, arestat preventiv

Cei patru magistraţi audiaţi astăzi fac parte dintr-un lung şir de judecători acuzaţi de corupţie. Judecătorul Stan Mustaţă de la Curtea de Apel Bucureşti a fost arestat preventiv pe 29 aprilie fiind acuzat de luare de mită pentru a da sentinţe favorabile în dosare, oferindu-şi serviciile „ca la piaţă”.

Pentru a fi audiat, magistratul a fost ridicat de procurori chiar de la Curtea de Apel în ziua în care urma să se pronunţe pe două cereri depuse la dosarul „ICA” în care Dan Voiculescu este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA).

Mustaţă îşi trimitea complicii la locuinţele celor pe care urma să-i judece, după ce le dădea adresele complete – pe care le lua din dosar – şi îşi oferea serviciile ilegale de eliberare contra cost.

Dacă cei contactaţi refuzau propunerea magistratului, aceştia erau ameninţaţi cu pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti nefavorabile, chiar dacă aveau dreptul la o soluţie favorabilă.

Asta arată procurorii în referatul cu propunere de arestare preventivă, care mai adaugă faptul că membrii grupului infracţional din care judecătorul făcea parte acţionau coordonat, fiecare dintre ei având roluri bine stabilite, astfel încât aportul fiecăruia să se coreleze cu acţiunile celorlalţi în realizarea scopului urmărit.

Judecătoarele Dinu şi Costache, trimise în judecată în iulie 2013

Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), împreună cu alte 21 de persoane, pe 5 iulie 2013.

Antonela Anemary Costache, judecător la Tribunalul Bucureşti - Secţia penală, în prezent suspendată din funcţie, a fost trimisă în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi alte trei infracţiuni informatice.

Viorica Dinu, care şi-a dat demisia din funcţia de judecător la Secţia penală a Tribunalului Bucureşti, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul ei, este judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, cinci infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată şi trei infracţiuni de luare de mită.

Procurorii au arătat, în actul de sesizarea a instanţei, că Viorica Dinu şi Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti „dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă", în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite