Istoria neagră a minelor de pe Valea Jiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mineri mor şi sunt răniţi în fiecare an în subteran, cele mai multe şi mai grave accidente având loc în judeţul Hunedoara. Ultimul accident minier, cel de sâmbătă seară, de la Uricani, a adăugat încă cinci vieţi pe lista neagră a Văii Jiului.

Peste 140 de morţi în 30 de ani şi încă pe atâţia răniţi. Acesta este bilanţul accidentelor din minele din România. Cele mai multe au avut loc în Valea Jiului. Explozii, surpări de teren sau alte accidente au fost cauzele care au îndoliat zeci de familii. După un an fără nicio victimă, 2011 şi-a luat însă tributul: cinci electricieni au pierit sâmbătă într-o explozie de la Uricani. 

Cosmin Calotă (36 de ani), Marian Cucu (41 de ani), Cornel Borc (36 de ani), Iulian Stoi (36 de ani), Ion Nadrag (37 de ani).  În spatele acestor nume se ascund dramele unor soţii, unor mame şi ale unor copii, cărora mina le-a răpit ce aveau mai drag. Salvatorii minieri care au intervenit sâmbătă noapte spun că acţionează în continuare în perimetrul minei pentru că misiunea lor nu s-a sfârşit. „Când am ajuns jos, am găsit un iad. Atât am găsit după explozie", a spus Daniel Beacă, unul dintre membri echipei de salvatori.

image

Rudele lui Marian Cucu s-au adunat la capela din Lupeni

Ion Nadrag s-a căsătorit cu Alina în luna mai 2010. Copilul lor nu-şi va mai cunoaşte însă tatăl. Va ştii doar că i l-a „furat" mina. „Toţi cei cinci erau cei mai buni prieteni. Cei de aici, din Valea de Brazi, au făcut şcoala împreună, au făcut armata împreună", a spus Constantin Nădrag, tătăl lui Ion.



Ileana, sora lui Ion, a aşteptat sâmbătă noapte mai bine de cinci ore o veste despre fratele său, rugându-se neîncetat ca acesta să fie în viaţă. Familia ştia că meseria lui Ion era una riscantă. „Nu a avut niciodată vreun accident. Ne mai povestea cum era să se întâmple vreo nenorocire, dar au fost feriţi de accidente", a spus Ileana. Cornel Borc era prieten cu Ion Nădrag din copilărie. Au crescut împreună, au mers la şcoală împreună, iar apoi au mers la mină, tot împreună. Cornel i-a fost şi naş de cununie lui Ion, atunci când acesta s-a căsătorit cu Alina (23 de ani).

„Erau cei mai buni"

image
image

Lucreţia, soţia lui Cornel Borc, în seara accidentului

În urma lui Cornel au rămas o fetiţă de 8 ani şi o văduvă care cu greu îşi poate reveni din şocul provocat de vestea că a rămas fără soţul ei. „Nu cred, nu s-a întâmplat asta", spunea Lucreţia Borc, la câteva momente de la aflarea veştii că soţul său a murit în subteran. Prieten din copilărie cu Ion şi Cornel era şi inginerul Cosmin Calotă, care rămăsese sâmbătă în subteran. Fratele şi tatăl său se pregătesc acum de înmormântare.

Iulian Stoi era, potrivit familiei sale, un om realizat. Avea doi copii, în vârstă de 13 şi 8 ani, şi numai ce apucase să-şi facă o gospodărie adevărată. „Îşi luase cai, oi, era săritor, ajuta pe toată lumea", a spus mătuşa lui Iulia, Ica. La casa lui Iulian s-au strâns ieri mai mulţi colegi mineri, cu toţii încă şocaţi de explozia din subteran. „Erau cei mai buni. Dacă spune cineva că ei au greşit, nu e adevărat. Condiţiile în mină sunt extraordinar de grele, dar ei erau buni. Nu ştiu pe nimeni mai bun ca ei. De fiecare dată când intrăm în colivie ne facem cruce", a spus Ioan, coleg de mină cu echipa celor cinci victime ale exploziei.

Trupul neînsufleţit al lui Marian Cucu, şeful echipei, este singurul care a rămas la  capela din Lupeni, celelalte fiind duse la casele familiilor, în ale căror curţi vor fi, probabil, şi înmormântate. „Aşa este obiceiul la momârlani. Se face cimitir în grădina casei", a spus Ioan Amarinei, coleg şi prieten.

Anchetă blocată

Deocamdată, ancheta procurorilor şi a reprezentanţilor ITM Hunedoara este o misiune imposibilă. „Cu siguranţă, astăzi, nu va coborî nimeni în subteran. Situaţia este complicată şi aşteptăm evaluări ale posibilelor riscuri. Probabil că luni, dacă vom avea acordul salvatorilor mineri, vom ajunge la locul exploziei pentru a încerca să stabilim ce s-a întâmplat acolo", a declarat Ileana Bodea, şeful serviciului ITM Petroşani. Şi prim-procurorul Augustin Lazăr a declarat că nu există încă posibilitatea de a intra în mină. „Avem echipe formate din procurori specializaţi, care vor investiga cazul. Deocamdată, nu avem undă verde pentru a intra în mină. În această fază investigăm documentele de lucru pe baza cărora cei cinci electricieni au coborât în mină", a spus Lazăr.

Tot ieri, echipe de salvatori minieri formate din câte patru oameni, au coborât din şase în şase ore în subteran pentru a evacua apa care se adună în zona puţurilor. „Evităm în acest fel inundarea galeriilor, care ar putea face imposibilă intrarea în subteran. Operaţiunea va continua până la degajarea şanţurilor prin care se realizează scurgerea apei", a declarat Constantin Jujan, directorul CNH Petroşani.

"Când am ajuns jos, am găsit un iad. Atât am găsit după explozie."
Daniel Beacă salvator

"Toţi cei cinci erau cei mai buni prieteni. Cei de aici, din Valea de Brazi, au făcut şcoala împreună, au făcut armata împreună."
Constantin Nădrag tătăl lui Ion

"Erau cei mai buni. Dacă spune cineva că ei au greşit, nu e adevărat."
Ioan C. miner Uricani

Moarte instantanee

În timp ce anchetatorii aşteaptă undă verde pentru a putea intra în mina de la Uricani, medicii legişti au dat verdictul în cazul minerilor ucişi de explozie. „Suflul deflagraţiei a fost deosebit de puternic. Cei cinci au murit pe loc. Necropsia a relevat faptul că organele interne au fost grav afectate", a spus Dan Mărculescu, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara. Acesta a mai adăugat că mai sunt necesare analizele privind o posibilă intoxicaţie cu monoxid de carbon.

Uricani, pe lista minelor care vor fi închise

Uricani este pe lista celor trei unităţi miniere de huilă din Valea Jiului care vor fi închise până în 2018, alături de minele Petrila şi Paroşeni, au declarat, pentru „Adevărul", surse din Ministerului Economiei. Aceasta deşi, ieri, ministrul de resort, Ion Ariton, a arătat că deocamdată nu s-a luat nicio decizie în acest sens. „Nu s-a discutat despre închiderea uneia sau alteia dintre mine. Se va face o analiză", a spus Ariton.

La începutul săptămânii trecute, delegaţia FMI la Bucureşti şi ministrul Economiei au discutat pe tema restructurării Companiei Naţionale a Huilei (CNH). Aceasta în condiţiile în care, potrivit noului regulament european al cărbunelui, începând de la 1 ianuarie 2011 sunt acordate subvenţii de stat doar acelor mine care vor intra într-un program de închidere până în 2018. „Va trebui să prezentăm un program de restructurare a celor şapte mine de huilă. Patru mine să rămână viabile în continuare, iar trei să intre într-un proces de închidere până în 2018, cu subvenţii de la bugetul de stat", a spus Ariton după întâlnirea cu FMI.

Potrivit unor surse participante la discuţii, oficialii ministerului le-au spus celor de la FMI că o documentaţie privind condiţiile tehnice de închidere a celor trei mine va fi realizată până la 15 aprilie. „Este vorba despre minele Petrila, Uricani şi Paroşeni. O mare parte dintre mineri vor ieşi la pensie până în 2018", ne-au spus sursele menţionate. CNH are în prezent circa 10.000 de angajaţi şi restanţe la bugetul de stat de 1,46 miliarde de lei. Compania avut în 2009 pierderi de 606 milioane de lei.

Despăgubiri pentru familiile îndoliate

În privinţa despăgubirilor ce urmează să le primească rudele celor decedaţi la Uricani, lucrurile nu sunt încă clare. „Aproximativ 70.000 de lei va primi din partea CNH Petroşani, fiecare familie îndoliată. Este vorba de banii prevăzuţi în Contractul Colectiv de Muncă. În plus, dacă se respectă acelaşi şablon ca la Petrila, familiile vor primi circa 100.000 de lei din partea instituţiilor guvernamentale" a declarat Ion Temneanu, liderul Sindicatului Liber şi Independent Petrila. Prezent la Uricani, ministrul Muncii Ioan Botiş a spus că Guvernul urmează să aprobe un pachet de ajutoare de urgenţă pentru familiile îndoliate, iar, în paralel, se va acorda şi un pachet individualizat, pe termen lung. ; Tiberiu Stroia

"Va trebui să prezentăm un program de restructurare a celor şapte mine de huilă. Trei vor intra într-un proces de închidere până în 2018, cu subvenţii de la bugetul de stat."
Ion Ariton, ministrul Economiei

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite