Iranul acuză dur România, prin 10 întrebări: „Oare au înscenat moartea lui Mansouri?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gholamhossein Esmaili, ministrul de Justiţie iranian, a declanşat o anchetă după incidentul de la Bucureşti
Gholamhossein Esmaili, ministrul de Justiţie iranian, a declanşat o anchetă după incidentul de la Bucureşti

Atât autorităţile, cât şi televiziunea iraniană arată cu degetul spre România, spunând că această ţară a contribuit la decesul lui Gholam Reza Mansouri (52 de ani), un om de bază, într-un dosar ultramediatizat de corupţie.

Au trecut trei zile de la momentul în care fostul magistrat iranian, Gholam Reza Mansouri, a plonjat spre moartea sa, în recepţia unui hotel din centrul Capitalei şi, deocamdată, avem mai multe întrebări decât răspunsuri, privind acest incident.

Dacă Poliţia Română merge, deocamdată, pe varianta sinciderii, în schimb, avocatul lui Mansouri, aflat în Iran, a dezvăluit un amănunt crucial, după cum „Adevărul“ a scris aici, care poate demonta această teorie.

Şi, acelaşi avocat, Najaf Poursani, după ce a insistat că nu crede în ipoteza sinuciderii, a lansat un atac asupra României: „Autorităţile române trebuie să răspundă pentru moartea lui Mansouri! Asta deoarece, după ce a vizitat ambasada Iranului din Bucureşti, clientul meu a fost pus sub control judiciar, în România. Deci, protejarea lui Mansouri era în sarcina poliţiei române, deoarece acuzatul era căutat şi de poliţia internaţională. Repet: poliţia română ar fi trebuit să-l ţină pe Mansouri sub supraveghere şi să-l protejeze. În acest moment, noi considerăm că autorităţile române, dar şi poliţia acestei ţări sunt răspunzători pentru moartea lui Mansouri. Şi Justiţia iraniană a anunţat că România e responsabilă şi trebuie să lămurească detaliile acestui caz“.

Justiţia iraniană: „România trebuie să dea socoteală!“

Ali Bagheri, cel care se ocupă de Relaţii Internaţionale, în cadrul Ministerului de Justiţie, a avut un discurs similar.

„România trebuie să ne furnizeze dovezile şi documentele existente, privind cauzele morţii. De asemenea, trebuie să ne dea explicaţii pentru că Mansouri n-a fost protejat în România. Guvernul acestei ţări e direct responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat“, a afirmat Bagheri.

„De ce România nu l-a ţinut sub supraveghere?“

În ton cu aceste acuzaţii, site-ul ISNA, unul dintre cele controlate de regimul de la Teheran, a publicat un articol acid, în deschiderea site-ului, cu 10 întrebări după decesul lui Gholam Reza Mansouri, prin care, de asemenea, a acuzat dur partea română.

1. Mansouri s-a sinucis sau a fost aruncat?

2. Dacă Mansouri s-a sinucis, apare o întrebare: de ce a recurs la un asemenea gest un individ, care, până acum câteva zile, vorbea, răspicat, despre nevinovăţia sa?

3. Dacă Mansouri a fost asasinat, trebuie aflat cine va câştiga, de pe urma decesului său şi cine ar fi avut de pierdut, dacă el ar fi rămas în viaţă şi ar fi vorbit?

4. Ce legătură există între Mansouri şi Tabari (n.r. - alt acuzat, în acelaşi dosar de corupţie) şi această moarte suspectă?

5. Dacă ar fi rămas în viaţă, ce informaţii ar fi putut dezvălui Mansouri?

6. Deşi era conştientă de miza reprezentată de Mansouri, într-un dosar atât de important, de ce România nu l-a pus sub supraveghere, pentru a împiedica un astfel de incident?

7. De ce Iranul n-a pus România sub o mai mare presiune, pentru a obţine extrădarea lui Mansouri şi a lămuri aspectele acestui dosar şi legăturile existente între fostul magistrat şi ceilalţi acuzaţi?

8. Cine va investiga moartea lui Mansouri, din partea Guvernului iranian şi va lămuri opinia publică, în acest caz?

9. Ce se va întâmpla cu sumele pe care Mansouri le-ar fi primit drept mită (n.r. - 500.000 de euro)?

10. Având în vedere aspectele complicate ale acestui dosar şi reacţia nu tocmai prietenoasă a României, în privinţa unei colaborări cu Iranul, putem crede că Mansouri chiar a murit? Sau poate că moartea sa a fost o înscenare, pentru ca el să scape definitiv şi numele său să iasă din atenţia opiniei publice?

CITEŞTE ŞI:

FOTO Sinucidere sau asasinat: Ce arată aplicaţia de WhatsApp a magistratului iranian

FOTO O pură coincidenţă? Unde e hotelul de la balconul căruia a căzut judecătorul iranian

Moarte suspectă în Capitală: un judecător iranian, acuzat de corupţie de Teheran, după ce a servit regimul torturând jurnalişti, găsit decedat VIDEO

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite