INTERCEPTĂRI Fostul şef al CJ Cluj, Horea Uioreanu, primea mita în tranşe: „Şi total cât îi? Îmi spunea că ... 1 miliard şi ceva până la urmă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horea Uioreanu a fost arestat preventiv joi seară, fiind acuzat că ar fi luat aproape 1 milion de lei mită FOTO: Mediafax
Horea Uioreanu a fost arestat preventiv joi seară, fiind acuzat că ar fi luat aproape 1 milion de lei mită FOTO: Mediafax

Interceptările din rechizitoriul făcut de DNA în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, este acuzat de luare de mită,  arată, printre altele, că sumele primite erau consemnate în carneţelul consilierului său personal, potrivit DIGI24. Mai mult, procurorii spun că, în ziua în care a fost anunţat câştigătorul licitaţiei pentru modernizarea pistei aeroportului din Cluj-Napoca, lucrările erau deja terminate.

Din documentele procurorilor anticorupţie, citate de DIGI24, reiese că preşedintele Consiliului Judeţean Cluj ar fi primit mita în tranşe, în măsura în care aproba prin semnătură acordarea unor sume pentru efectuarea de lucrări în mai multe comune din judeţ şi pentru construirea unor obiective în cadrul Aeroportului din Cluj-Napoca. Mita ar fi venit în principal de la cei doi oameni de afaceri, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean. 

Toţi trei au primit de la judecători mandat de arestare preventivă joi seara. Ca atare, urmează constatarea suspendării mandatului lui Uioreanu de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

În total, Horea Uioreanu ar fi primit în ultimii doi ani aproximativ 1 milion de lei, din care circa 700.000 doar de la omul de afaceri Ioan Bene. Iniţial acuzaţiile procurorilor au lansat suma de aproape jumătate de milion de lei.

Au fost făcute şi interceptări în acest dosar, spun procurorii anticorupţie. Una dintre ele vizează o discuţie a preşedintelui CJ Cluj cu consilierul personal Răzvan Pop, cel care se pare că ţinea într-o agendă întreaga contabilitate a banilor primiţi de Horea Uioreanu, cu sumele aprobate pentru lucrările din judeţ.

Iar Uioreanu ţinea evidenţa banilor primiţi într-un tabel, în format electronic, şi verifica împreună cu consilierul său cât mai are de luat de la oamenii de afaceri care primeau contracte pe bani publici, susţin anchetatorii, citaţi de Mediafax.

Interceptări din rechizitoriul DNA

Pop Răzvan Marius: Deci ai avut aşa, în 2012 - arierate la Fizeş, 1200; în 2013, la Câţcău OG 28 - 200, la Fizeş - 1000 şi aşa...

Uioreanu Horea: Da.

Pop Răzvan Marius: (...) la Câţcău atâta...

Uioreanu Horea: Astea s-au încasat deja.

Uioreanu Horea: Bun, şi el o dat...

Pop Răzvan Marius: El o plătit...

Uioreanu Horea: Şi total cât îi? Îmi spunea că... 1 miliard şi ceva până la urmă.

Pop Răzvan Marius: El o plătit 1 miliard...

Uioreanu Horea: Da.

Pop Răzvan Marius: 100 până acuma.

Uioreanu Horea: Bun, deci îi...

Pop Răzvan Marius: Şi mai are ...

Uioreanu Horea: Deci trei.

Pop Răzvan Marius: Aproape trei.

Uioreanu Horea: Cu varianta 10? Cu varianta 10?

***

Pogăcean Vasile: Mă, spune-i la Horea, ascultă ce îţi spun eu, că dacă se mişcă lucrurile rapid şi ăsta, mă ocup în avans de tăt…

Pop Răzvan Marius: Da.

Pogăcean Vasile: (…) Numa' să apuc la prima decontare, înţelegi? După aia le „băgăm” noi pe facturi, ştii ce zic?

Consilierul personal, cheia din dosar 

Cheia dosarului preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, arestat joi seară pentru 30 de zile, ar fi fostul şeful de cabinet Răzvan Pop. Numele acestuia apare în dosarul firmei de transport Fany, procurorii susţinând că patronul companiei, Ştefan Cadar, i-a promis lui Răzvan Pop 10.000 de euro pentru a convinge Comisia de paritate a CJ Cluj să aprobe rezultatele licitaţiei pentru traseele de transport intrajudeţean din Cluj în forma dorită de patron.

Cu toate că a recunoscut că a primit 6.000 de lei de la Fany, Răzvan Pop, nu a fost învinuit în dosar. Surse judiciare susţin că Pop ar fi spus procurorilor date importante despre „afacerile” lui Uioreanu. 

Mai mult, în carneţelul găsit în posesia lui Răzvan Pop ar fi consemnate sumele primite de Uioreanu de la diverşi oameni de afaceri , conform stiridecluj.ro. Fără aceste informaţii importante, dosarul nu ar fi existat, susţin aceleaşi surse. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, dar şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, au fost arestaţi preventiv, joi seară, de magistraţii Curţii de Apel Cluj. 

Citeşte şi

VIDEO Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost arestat preventiv. Este acuzat că a luat mită 474.000 de lei de la doi oameni de afaceri Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost adus, în jurul orei 15, la Curtea de Apel cu propunere de arest preventiv. Magistraţii s-au pronunţat în jurul orei 20.00, emiţând mandat de arestare pe numele acestuia.

Consilierul preşedintelui CJ Cluj şi-a dat demisia. El e acuzat că primit 6.000 de lei mită de la patronul Fany  Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a anunţat că Răzvan Pop, consilierul său, şi-a dat demisia deoarece este cercetat în dosarul mitei Fany. El ar fi primit 6.000 de lei pentru a ajuta compania de transport să câştige o licitaţie.

         

VIDEO Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost reţinut. Este acuzat de luare de mită, complicitate la spălare de bani şi fals Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horia Uioreanu a fost reţinut după şase ore de audieri. El a părăsit sediul DNA într-o maşină a instituţiei, însoţit de doi anchetatori. Înainte ca acesta să fie dus în arestul poliţiei, din sediul DNA a ieşit avocata lui Uioreanu, Smaranda Bara care s-a limitat să spună doar că „a fost o zi lungă şi obositoare“.


Consilierul preşedintelui CJ Cluj şi-a dat demisia. El e acuzat că primit 6.000 de lei mită de la patronul Fany Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a anunţat că Răzvan Pop, consilierul său, şi-a dat demisia deoarece este cercetat în dosarul mitei Fany. El ar fi primit 6.000 de lei pentru a ajuta compania de transport să câştige o licitaţie.

Ioan Bene, afaceristul a cărui firmă a făcut noua pistă a aeroportului, reţinut alături de preşedintele CJ Cluj Omul de afaceri Ioan Bene a fost reţinut, miercuri seara, 28 mai, de către procurorii DNA pentru 24 de ore în dosarul de corupţie în care a fost reţinut şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Horea Uioreanu. 

Vasile Pogăcean, omul de afaceri reţinut alături de preşedintele CJ Cluj, este un baron local din comuna Iclod Vasile Pogăcean, omul de afaceri reţinut pentru 24 de ore alături de preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, este membru PNL, a candidat în 2008 pentru postul de primar în Iclod, iar presa locală scria despre el, tot în 2008, că ar fi un baron local extrem de influent.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite