Instanţa a respins cererea de eliberare condiţionată a lui Sorin Ovidiu Vîntu. Omul de afaceri îşi va petrece sărbătorile după gratiile Penitenciarului Jilava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instanţa a decis ca Sorin Ovidiu Vîntu să rămână după gratii FOTO Arhiva Adevărul
Instanţa a decis ca Sorin Ovidiu Vîntu să rămână după gratii FOTO Arhiva Adevărul

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, aflat în închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă, va petrece sărbătorile de iarnă în penitenciar, după ce Judecătoria Sectorului 4 a respins, joi, cererea de eliberare condiţionată formulată în numele său de Comisia de la Penitenciarul Jilava.

Totodată, instanţa a stabilit ca următorul termen la care să poată fi formulată o solicitare de eliberare condiţionată a lui Vîntu să nu fie mai devreme de 1 februarie 2013.

Decizia JS 4 poate fi atacată cu recurs în termen de trei zile.

Comisia de la Penitenciarul Jilava i-a scăzut lui Sorin Ovidiu Vîntu aproape 33 de zile din condamnarea pe care a primit-o pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă şi a constatat că acesta poate cere unei instanţe eliberarea condiţionată. la începutul lunii decembrie, surse judiciare.

Potrivit surselelor citate, Comisia de analizare a cererilor de eliberare condiţionată de la Penitenciarul Jilava i-a scăzut lui Sorin Ovidiu Vîntu perioada de 32,9 zile din condamnarea la un an de închisoare pe care a primit-o în dosarul privind şantajarea omului de afaceri Sebastian Ghiţă.

Comisia a luat în considerare pentru această decizie şi faptul că Vîntu a publicat o carte cu conţinut ştiinţific printr-o editură agreată de Colegiul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior, au precizat sursele judiciare.

Vîntu a avut un orar definit pentru întocmirea lucrării ştiinţifice, pe care ulterior a publicat-o în modul precizat, au mai spus sursele citate.

În 21 iunie, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vîntu la un an de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat că l-a şantajat pe Sebastian Ghiţă. În acelaşi dosar, Ilie Cezar a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu executare pentru aceeaşi infracţiune, decizia instanţei fiind definitivă.

Potrivit procurorilor, în perioada martie - aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar l-au constrâns, prin ameninţare, pe Sebastian Ghiţă să le remită suma de 150.000 de euro ori să accepte denunţarea unui contract cu scopul obţinerii injuste, în folosul lor de beneficii materiale cu consecinţa prejudicierii părţii vătămate. Concret, constrângerea a fost realizată de către Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar prin ameninţarea cu uciderea lui Sebastian Ghiţă, a familiei sale, respectiv compromiterea imaginii publice.

Mijloacele întrebuinţate, datorită succesiunii presiunilor exercitate, au fost de natură să îi creeze temere lui Sebastian Ghiţă, astfel încât aceasta a remis suma de 150.000 de euro, au precizat procurorii.

Sorin Ovidiu Vîntu mai are o condamnare de doi ani de închisoare cu executare pentru favorizarea lui Nicolae Popa, decizia nefiind însă definitivă.

În 24 septembrie, Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.

Vîntu a fost deferit justiţiei de procurorii Parchetului instanţei supreme şi într-un alt dosar, alături de Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnostopol, pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Condamnat, în 29 iunie, la un an de închisoare, într-un dosar de şantaj în care victimă îi era fostul partener de afaceri Sebastian Ghiţă, Sorin Ovidiu Vântu a publicat o carte scrisă „pe genunchi“ pentru a i se reduce pedeapsa cu 33 de zile.

După ce, în urmă cu câteva zile, a prezentat în exclusivitate cartea „România - studiu comparativ între trei
epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare“, „Adevărul“ a analizat volumul scris de Sorin Ovidiu Vîntu în spatele gratiilor. Experţii consultaţi de „Adevărul“ au stabilit, fără dubii, că aşa-zisa analiză politico-economică făcută de Vîntu nu este altceva decât un conglomerat de texte copiate din alte opere.

PROFESORUL DORIN ISOC: „ESTE UN PLAGIAT CLAR“

Cartea „România - studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare“ are trei părţi: „Economia României – rătăcind între planuri şi pieţe“, „România – o ţară dezvoltată durabil în 2030?“ şi „O referinţă pentru România – Republica Cehă“.

Volumul este, practic, o compilaţie din diverse texte preluate, în mare parte, fără drept de către Sorin Ovidiu Vîntu, potrivit experţilor consultaţi de „Adevărul“.
De pildă, subcapitolul „Reintegrarea europeană a economiei româneşti“ conţine trei pagini de text (62, 63 şi 64) preluate în bloc, cu tot cu semnele de punctuaţie, din „Strategia naţională de dezvoltare economică a României pe termen mediu“, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Capitolul „Sectorul energetic: sensibilitati vechi si noi“ este, de asemenea, plagiat în mare parte. De data aceasta, sursa de inspiraţie a lui SOV a fost lucrarea „Elemente de strategie energetică  pentru perioada 2011 – 2035. Direcţii şi obiective strategice în sectorul energiei electrice“, publicată pe site-ul Ministerului Economiei.

În toate aceste cazuri, preluarea s-a făcut fără respectarea uzanţelor academice privind citarea, adică cu ghilimele sau alte forme de individualizare a textelor.
„Este un plagiat clar, fără niciun fel de dubii. Este preluare cuvânt cu cuvânt dintr-o lucrare publicată în limba română şi prezentată într-o altă lucrare tot în limba română, fără atribuire. Preluarea de text, care este repetată, nu are caracter exemplificator şi nu este procesată de autorul preluării“, a declarat pentru „Adevărul“ prof. univ. Dorin Isoc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite