Alin Cocoş va fi judecat în arest la domiciliu. Decizia este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Cocoş este acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită FOTO Mediafax
Alin Cocoş este acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită FOTO Mediafax

Alin Cocoş, fiul omului de afaceri Dorin Cocoş, va fi judecat în continuare în arest la domiciliu. Asta au decis, vineri, magistraţii Curţii Supreme după ce au respins contestaţia procurorilor anticorupţie. Decizia instanţei este definitivă.

În schimb, pentru Alina Bica, Dorin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi Adriean Videanu judecătorii au decis să menţină măsurile preventive impuse anterior.

Dorin Cocoş şi fiul său, Alin, au recunoscut acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie, conform unor surse din randul avocaţilor. Însă, potrivit unui memoriu al anchetatorilor, cei doi au oferit în declaraţiile date detalii vagi despre faptele săvârşite, astfel că DNA nu a cerut înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai uşoară.

Dosarul „Bica 2”, trimis în judecată

Dosarul „Bica 2“ a fost trimis de procurori unui judecător de cameră preliminară, care urmează să verifice legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriu.

Alina Bica va fi judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului.

Videanu va răspunde în faţa magistraţilor pentru complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta dosarul Romgaz -Interagro în care era cercetat Videanu. Fostul ministru este cercetat sub control judiciar.

De asemena, tot în acest dosar, vor fi judecaţi şi Dorin Cocoş, pentru trafic de influenţă şi dare de mită, fiul acestuia, Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, dar şi Florentin Ionuţ Mihăilescu, fost consilier al Alinei Bica, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită.

Astfel, arată procurorii, Bica i-ar fi facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat. În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat pentru că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae, iar prin intervenţiile sale în sprijinul firmei Interagro ar fi fost pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

În acest dosar, judecătorii au emis mandate de arestare preventivă pentru Alina Bica, fostul său consilier Florentin Mihăilescu, Dorin şi Alin Cocoş, iar fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar.

Alina Bica ar fi primit mită de la afaceristul Ovidiu Tender

Procurorii DNA susţin că Alina Bica, în cursul anului 2013, după preluarea funcţiei de procuror-şef al DIICOT, în urmărirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie.

Pentru sprijinul acordat în scopul arătat mai sus, Bica, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective să-l angajeze pe Florentin Mihăilescu (fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urmă i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile Alinei Bica, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani.

Potrivit unor surse, Alina Bica ar fi primit mită de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat în dosarul RAFO-Carom, instrumentat chiar de ea, când era procuror-şef de birou în cadrul DIICOT.
Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihăilescu şi judecătorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat în sensul formulării unei apărări favorabile în dosarul Carom.

În acest scop, omul de afaceri i-a dat lui Mihăilescu documente din dosar, pe care acesta să le consulte împreună cu Bica. În schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihăilescu şi Bica un teren, fostul ofiţer de Poliţie judiciară primind şi bani pe card. În cele din urmă, în decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani şi patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.

Citiţi şi:

După ce a colaborat, Dorin Cocoş a scăpat de arest în dosarul „Microsoft”. Mai are însă un mandat. Gheorghe Ştefan vrea şi el să colaboreze cu procurorii

Gheorghe Ştefan, primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, a fost dus, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a denunţa două persoane, aşa cum a anunţat avocatul acestuia. Fostul edil spera ca, în schimbul declaraţiilor, să fie eliberat din arest preventiv. Instanţa a decis, luni, ca Dorin Cocoş să fie cercetat în arest la domiciliu în dosarul „Microsoft”. Acesta nu poate părăsi însă arestul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite