FOTO Zeci de oameni şi 15 ore de încercări. Cum au fost scoşi din subteran cei cinci bărbaţi care au murit într-o mină dezafectată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinci persoane au murit în mina dezafectată din Baia Mare FOTO ISU Maramureş
Cinci persoane au murit în mina dezafectată din Baia Mare FOTO ISU Maramureş

A fost nevoie de circa 15 ore şi de ajutorul a zeci de angajaţi ai Ministerului de Interne şi ai  Serviciului Judeţean de Ambulanţă  pentru a scoate din mina din Baia Mare trupurile neînsufleţite ale celor cinci bărbaţi care au dispărut joi în subteran.

Acţiunea de salvare a fost îngrădită de traseul greoi până la locul în care se aflau victimele. Salvatorii minieri, ajutaţi de pompierii militari,  au scos prima dată trupurile a două dintre victime, iar mai apoi pe celelalte trei, transportându-le la Spitalul Judeţean Baia Mare pentru efectuarea necropsiei.

Complexitatea intervenţiei de salvare a unor persoane aflate în subteran a făcut necesar sprijinul salvatorilor minieri de la „Salvamin Petroşani”. Sunt profesionişti specializaţi în astfel de intervenţii, dotaţi cu echipamente speciale şi antrenaţi pentru acest tip de acţiuni. 

S-au depus  eforturi şi s-a făcut tot ceea ce este posibil omeneşte pentru a se acţiona operativ în scopul de a scoate persoane aflate în subteran. Salvatorii minieri au fost escortaţi de poliţie pentru  a ajunge cât mai rapid la faţa locului. În primele ore ale dimineţii, 14 salvatori minieri au sosit la locul situaţiei de urgenţă.  

„Şase salvatori minieri, însoţiţi de o persoană din cadrul C.N.  Remin S.A., care cunoştea toponomia punctului de lucru, au intrat în galerie”, a declarat Sorin Rednic, prefectul de Maramureş.

Fierul vechi, ispită pentru locuitorii din Valea Borcutului 

Cele cinci persoane au murit într-o mină dezafectată din Valea Borcutului după ce au coborât în subteran pentru a lua fier vechi cu intenţia de a-l vinde. Trei dintre ei au intrat joi în mina, iar de atunci nu s-a mai ştiut nimic de ei. Când au văzut că nu mai ies la suprafaţă, alte trei persoane au plecat în căutarea lor, însă dintre acestea două au rămas blocate. Una dintre ele a apucat să iasă afară şi să sune la 112. Omul a renunţat însă la căutare din cauza lipsei de oxigen.

image

Foto

accident mina baia mare
accident mina baia mare

14 salvatori minieri au venit la mina din Valea Borcutului pentru a-i salva pe cei cinci blocaţi în mină FOTO ISU Maramureş gallery-link

Bărbatul care a scăpat, după ce a anunţat poliţia, a alertat şi sătenii care s-au îndreptat spre mina dezafectată. Alte trei persoane au coborât pentru a-i căuta pe cei cinci, însă aceştia s-au întors din cauza lipsei de aer.

La faţa locului au sosit mai multe echipaje de pompieri militari, poliţişti, jandarmi şi echipaje SMURD ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care au securizat zona pentru a nu se produce alte incidente.

14 salvatori minieri de la Petroşani au venit la Baia Mare pentru a scoate victimele din mină. Şeful echipei de salvare a fost cel care a anunţat decesul celor cinci persoane.

„Posibila cauză a decesului o constituie lipsa oxigenului din zona în care au fost identificate cadavrele celor cinci persoane, conform spuselor şefului echipei de salvatori minieri”, se arată în comunicatul de presă emis de Prefectura Maramureş.

Intervenţia a fost una dificilă, „salvatorii minieri fiind nevoiţi să se deplaseze şi târâş”, se mai arată în document. Poliţiştii continuă însă cercetările pentru a afla motivul pentru care aceştia au murit. Autorităţile au declarat că mina era închisă de mai mulţi ani, iar accesul restricţionat, însă hoţii de fier vechi au furat de fiecare dată porţile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite