Fost călugăr condamnat la închisoare cu suspendare după ce a infectat deliberat cu HIV/SIDA un alt bărbat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul călugăr trebuie să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunităţii FOTO Arhivă Adevărul
Fostul călugăr trebuie să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunităţii FOTO Arhivă Adevărul

Un fost călugăr a fost condamat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu un alt bărbat, fără să-i spună că are SIDA. Decizia aparţine Curţii de Apel Bucureşti şi este definitivă. De altfel, bărbatul cu care întreţinut relaţii sexuale a fost condamnat în primă instanţă la 6 ani de închisoare după ce l-ar fi înjunghiat pe fostul călugăr.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe fostul călugăr Nicolae Sima, pe 10 iunie, la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, menţinând astfel soluţia dată de Tribunalul Bucureşti pe 12 februarie 2016.

Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei, pe un termen de încercare de trei ani.

În perioada de supraveghere, bărbatul are interdicţie să părăsească ţara şi este obligat să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa din Constanţa şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă şi să prezinte documente din care să rezulte care sunt mijloacele sale de existenţă, arată news.ro.

De asemenea, Sima trebuie să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunităţii, la Căminului pentru Persoane Vârstnice sau la Direcţia de Gospodărire Comunală din Primăria Constanţa.

Din pedeapsă va fi scăzută perioada în care Sima a stat în arest preventiv, respectiv de pe 3 decembrie 2015 până pe 19 februarie 2016.

Daune morale de 3.000 de euro

Nicolae Sima a mai fost obligat să îi plătească bărbatului cu care a întreţinut relaţii sexuale daune morale de 3.000 de euro, precum şi 2.200 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Nicolae Sima a fost trimis în judecată în decembrie 2015, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de tentativă la transmiterea sindromului imunodeficitar SIDA.

Anchetatorii precizau în rechizitoriul că, în noaptea de 7 spre 8 noiembrie 2015, într-un apartament din Sectorul 1 al Capitalei, Nicolae, persoană infectată HIV/SIDA a întreţinut relaţii sexuale neprotejate cu o persoană, fără să-i spună că este infectat cu virusul HIV/SIDA, creându-se astfel riscul transmiterii HIV – virusul imunodeficienţei umane care conduce la apariţia sindromului imunodeficitar dobândit – SIDA.

Aceştia au mai precizat că Nicolae ştia încă din 2012 că este infectat cu virusul HIV, iar din luna august 2012 era în evidenţa Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa ca persoană infectată HIV/SIDA.

Nicolae, exclus din monahie în 2008

Nicolae, care este din Medgidia, a fost cercetat de poliţişti, în 2012, după ce ar fi plătit doi adolescenţi, de 14 ani şi 17 ani, să întreţină relaţii sexuale orale cu el.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului, din 26 ianuarie 2012, acesta a fost stareţ al Mănăstirii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfinţii Ierarhi Nicolae şi Bretanion” din localitatea 23 August, în perioada 1 septembrie 2006 - 2 septembrie 2008, având numele de călugărie Macarie, arată Mediafax.

Conform sursei citate, bărbatul a fost exclus însă din monahism, în noiembrie 2008, pentru mai multe capete de acuzare, printre care neascultarea faţă de autorităţile bisericeşti superioare, administrarea cu rea-voinţă şi în mod fraudulos a bunurilor mănăstirii şi fals şi uz de fals în scopul escrocării bunei credinţe ale închinătorilor şi pelerinilor după ce declarase o icoană a mănăstirii ca fiind făcătoare minuni.

Fostul călugăr făcea false slujbe de exorcizare

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului mai declarau atunci că Nicolae prezenta credincioşilor o serie de aşa-zise moaşte a unor sfinţi, pe care le-ar fi adus de la Kiev, dar pe care nu le-a putut proba niciodată. De asemenea, fostul călugăr ar fi organiza şi unele false slujbe de exorcizare, „cu sprijinul unor acoliţi, care se dădeau a fi posedaţi de diavol, cu scopul de a-i induce în eroare pe oamenii de bună credinţă”.

Potrivit sursei citate, după ce Nicolae a fost exclus din viaţa călugărească, nemaiavând posibilitatea de a se integra într-o mănăstire ortodoxă din cadrul Patriarhiei Române, s-ar fi adresat, ca şi alţi foşti preoţi caterisiţi din Biserica Ortodoxă Română, unei structuri bisericeşti necanonice din Italia, „adică nerecunoscută de către nicio Biserică Ortodoxă autocefală, intitulată pompos şi abuziv Mitropolia Ortodoxă de Milano şi Aquilea, care probabil l-a şi racolat drept slujitor”.

Victima fostului călugăr, condamnată pentru că l-a înjunghiat

Vasile Gheorgiu, bărbatul cu care preotul a întreţinut relaţii sexuale, a fost arestat după ce l-a înjughiat pe Sima. De altfel, o lună mai târziu, a fost trimis în judecată. 

În mai 2016, Vasile Gheorghiu a fost condamnat la şase ani de închisoare. Instanţa a mai dispus ca Gheorghiu să îi plătească lui Sima daune morale de 1.000 de euro. Decizia a fost contestată de Gheorghiu la Curtea de Apel Bucureşti şi are următorul termen de judecată pe 30 iunie, arată news.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite