Florian Walter, scos din arest şi dus la DNA pentru a fi audiat după extrădarea sa din Emiratele Arabe Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Omul de afaceri Florian Walter a fost scos din arest şi dus la DNA, luni, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de evaziune şi spălare de bani. Walter este în arest de sâmbătă, când a fost adus în ţară din Emiratele Arabe Unite, după ce timp de aproape un an a fost dat în urmărire internaţională.

Florian Walter va fi audiat într-un dosar disjuns din cazul "Romprest", proces care se judecată la Tribunalul Prahova din ianuarie 2016.

Omul de afaceri Florian Walter, care controlează grupul Romprest, este în arest de sâmbătă, când a fost adus în ţară. Tribunalul Prahova a confirmat duminică mandatul de arestare emis pe numele lui Walter, în lipsă, în luna mai a anului trecut.

Cercetările în acest caz au fost efectuate iniţial de procurorii DIICOT, ei fiind cei care au formulat propunerea, dar între timp dosarul a fost disjuns şi declinat procurorilor DNA Ploieşti. De acolo, cauza a fost preluată de către structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dosarul fiind conexat cu un altul în care Florian Walter este cercetat de către DNA.

În 29 mai 2015, DIICOT Ploieşti a trimis spre judecare la Tribunalul Prahova un dosar în care au fost inculpate 18 persoane pentru constituire de grup infracţional, iar SC Compania Romprest Service, controlată de Florian Walter, a fost  deferită justiţiei ca parte responsabilă civilmente.

Omul de afaceri a plecat din ţară la sfârşitul lunii aprilie 2015 cu puţin înainte ca procurorii DIICOT să înceapă urmărirea penală împotriva sa. Walter a fost găsit în Emiratele Arabe Unite în 2 iunie 2015, în condiţiile în care era dat în urmărire internaţională din 22 mai.

Walter este suspectat că a constituit şi coordonat un grup infracţional organizat, ce acţiona în mai multe judeţe şi în Bucureşti, care ar fi desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, prin reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale tip ”fantomă”. Prejudiciul constatat în acest dosar este de aproximativ 20 de milioane de euro.

Unele dintre firmele implicate în lanţul comercial fictiv erau administrate de unul dintre finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, şi de soţia acestuia, Cristina Capră. La sfârşitul lunii mai, 18 persoane, printre care şi Nicolae Capră, au fost trimise în judecată de către procurorii DIICOT Ploieşti în acest dosar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite