VIDEO Fata care călătoreşte 1.000 de kilometri an de an ca să cânte romanţe la mormântul lui Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Ceuca, o tânără de 19 ani, pleacă în luna ianuarie a fiecărui an din satul ei din Bistriţa-Năsăud şi traversează ţara de la nord la sud pentru a cânta romanţe la mormântul lui Mihai Eminescu. Este felul ei de a-şi arăta respectul faţă de cel considerat cel mai mare poet al românilor.

În ultimii trei ani, Alina a fost prezentă de fiecare dată pe 15 ianurie, la Cimitirul Bellu din Bucureşti, unde se află mormântul poetului naţional. A călătorit toată noaptea cu trenul, iar dimineaţa, la ora 8, era deja la cimitir, îmbrăcată în costum tradiţional.

“Vin aici de la 16 ani, vin pentru că îmi place Mihai Eminescu. Este poetul nostru naţional şi cred că merită să fac acest efort. Îmi place să vin aici şi să cant romanţe pe versurile lui. Eu, de obicei, cânt muzică populară. Aici, la mormântul lui Eminescu, a fost prima oară când am cântat romanţe”, spune Alina Ceuca.

După ce a stat mai bine de trei ore în frig, îmbrăcată doar în costum popular şi încălţată cu opinci, Alina s-a urcat din nou în tren pentru a străbate în sens invers cei 500 de kilometri pe care i-a parcurs cu o noapte în urmă. Abia mâine dimineaţă va ajunge acasă. Salva, satul în care locuieşte, este situat la numai câţiva kilometri de Năsăud, locul unde s-a născut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite