Dosarul „Gala Bute”. Elena Udrea află miercuri dacă va fi arestată: „Tehnica asta a denunţului, că recunosc şi spun că am dat mai departe, îi face scăpaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea s-a prezentat la DNA pentru a fi audiată FOTO Marian Iliescu
Elena Udrea s-a prezentat la DNA pentru a fi audiată FOTO Marian Iliescu

Elena Udrea va afla miercuri dacă va fi arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”, instanţa Curţii Supreme stabilit ca cererea procurorilor să fie luată în discuţie mâine la ora 8.00. Aceasta s-a prezentat, marţi dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie unde a fost audiată timp de aproape cinci ore, asta după ce, luni, deputaţii au avizat favorabil cererile procurorilor privind urmărirea penală şi arestarea lui Udrea în acest dosar.

UPDATE Curtea Supremă a decis ca cererea de arestare preventivă a Elenei Udrea să fie discutată miercuri dimineaţă la ora 8.00.

UPDATE Procurorii anticorupţie au transmis Curţii Supreme cererea de arestare preventivă a Elenei Udrea.

UPDATE Elena Udrea a părăsit sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie după aproape cinci ore de audieri. La ieşirea din sediul instituţiei, aceasta a declarat că „toţi cei care sunt prinşi că au luat şpagă, este suficient că au dat-o mai departe şi sunt bine mersi", singurul care a rămas în arest fiind Rudel Obreja.

„Tehnica asta a denunţului, că recunosc şi spun că am dat mai departe, îi face scăpaţi. Singurul care a rămas în arest este Rudel Obreja, în rest toată lumea e bine merci", a spus deputatul.

Întrebată dacă va face şi ea denunţuri, Udrea a spus că nu va face acest lucru. Aceasta a mai precizat însă că îşi menţine acuzaţiile faţă de şeful interimar al SRI, Florian Coldea, spunând: „Faţă de dânsul voi face denunţuri până le va lua cineva în serios”.

Întrebată dacă procurorii vor cere din nou arestarea ei preventivă, pentru noile acuzaţii din dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea a răspuns „Da, probabil că o vor formula”.

De asemenea, întrebată dacă face denunţ împotriva fostului său soţ, Dorin Cocoş, în contextul în care el ar fi denunţat-o, Udrea a spus: „Dacă asta l-a ajutat să fie liber, eu îi doresc să fie sănătos”.

Marius Striblea, avocatul Elenei Udrea, a spus că aceasta a dat o declaraţie amănunţită referitoare la noile fapte de luare de mită de care o acuză anchetatorii DNA. El a mai precizat că aceasta este etapa premergătoare formulării unei propuneri de arestare preventivă sau de luare a unor măsuri procedurale, ceea ce înseamnă că procurorii DNA urmează să ceară curând instanţei supreme arestarea preventivă a clientei sale.

Striblea a mai arătat că, în opinia sa, procedura de votare de luni din Camera Deputaţilor, când au fost avizate noile cereri ale DNA de urmărire penală şi arestare preventivă a Elenei Udrea, a fost viciată, în sensul neîntrunirii cvorumului necesar conform legii. Avocatul a arătat că apărarea Elenei Udrea va spune şi judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aceste aspecte şi a precizat că are pregătite o serie de proceduri parlamentare, pe care nu a dorit însă să le divulge.

Întrebat dacă Elena Udrea va face în continuare vreun denunţ, avocatul a precizat că aceasta nu va depune niciun denunţ.

Întrebat cine a dat declaraţii împotriva Elenei Udrea, avocatul nu a dorit să precizeze, dar a menţionat că acuzaţiile aduse fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului sunt bazate doar pe denunţuri.

Udrea s-a dus marţi dimineaţă la DNA pentru audieri

Elena Udrea a ajuns la sediul DNA în jurul orei 8.30, ea declarând că este obişnuită „cu zilele astea”.

Întrebată dacă se aşteaptă ca procurorii să ceară marţi în instanţă arestarea sa preventivă, Elena Udrea a răspuns: „Telenovelă fără sfârşit”.

Camera Deputaţilor a aprobat, luni, noua cerere de arestare preventivă în cazul Elenei Udrea, fiind înregistrate 170 voturi „pentru”, 118 „împotrivă” şi 13 voturi nule. Anterior, Camera Deputaţilor a aprobat noua cerere de încuviinţare a urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, pentru noi acuzaţii în dosarul "Gala Bute", fiind înregistrate 218 voturi "pentru" şi 76 "împotrivă".

Înainte ca deputaţii să voteze cele două noi cereri ale procurorilor, Elena Udrea a ţinut în faţa colegilor săi un discurs ofensiv în care i-a criticat pentru votul dat din urmă cu două săptămâni. Atunci, deputaţii au stat până târziu în noapte pentru a vota alte şase cereri ale procurorilor, trei dintre ele pentru arestare preventivă.

În intervenţia sa în plenul Camerei, Udrea a declarat că multe din acuzaţiile care i se aduc sunt minciuni ale unora care încearcă să scape de propriile probleme cu legea.

„În urmă cu două săptămâni, aţi aprobat trei cereri de arestare preventivă şi una de reţinere. În total sapte capete de acuzare împotriva mea. La două săptămâni, iată că două din cereri de arestare au fost invalidate de judecătorii ÎCCJ, iar cea de-a treia, prezentată ca fiind foarte urgentă, nici măcar nu a fost folosită. În cele şapte capete de acuzare, ultimul complet a reţinut doar unul pentru care a dispus măsura arestului la domiciliu. Asta arată măsura a două lucururi: Este evident că sunt o ţintă, sunt vânată sistematic, iar faptul că există două cereri, astăzi, pe care dumneavoastră trebuie să le votaţi, reprezintă încă o dovadă în acest sens. În ritmul acesta, o să ne vedem din două în două săptămâni, până în 2016”, a spus Udrea.

De asemenea, Elena Udrea s-a plâns de condiţiile din arestul Poliţiei Capitalei, spunând că a fost ”verificată la sânge şi dezbrăcată”, fiindu-i luat sutienul.

„Nu există nimeni în această ţară care să poată spune vreodată că eu, Elena Udrea, am cerut cuiva să procedeze altfel decât cere legea, decât permite legea. Dragi colegi, îmi pare rău că îi dezamăgesc pe unii dintre dumneavoastră, chiar dacă e o metodă care pare să funcţioneze. Nu mă voi da nici cu mir, nu voi citi nici acatiste, nu voi spune nici rugăciuni, n-ar fi corect nici faţă de mine, nici faţă de dumneavoastră, şi nici faţă de românii care ne privesc", a declarat Elena Udrea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite