Motivare dosarul „Valiza”: Gigi Becali şi-a pus în evidenţă latura negativă a personalităţii şi lipsa de respect faţă de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii susţin în motivare că prin gesturile sale Becali şi-a pus în evidenţă latura negativă a personalităţii Foto Adevarul
Judecătorii susţin în motivare că prin gesturile sale Becali şi-a pus în evidenţă latura negativă a personalităţii Foto Adevarul

Magistraţii Curţii Supreme arată în motivarea deciziei din dosarul „Valiza” în care omul de afaceri George Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare că acesta şi-a pus în evidenţă latura negativă a personalităţii în momentul în care nu a manifestat nicio reticienţă în realizarea scopurilor, chiar dacă era filmat.

Asfel, judecătorii precizează că „faptul că George Becali nu a manifestat nicio reticenţă în a-şi urmări şi realiza scopul propus, în condiţiile în care acţiunile sale erau filmate de mai multe posturi de televiziune, nu este de natură a afecta, în plan subiectiv existenţa infracţiunii, punând în evidenţă latura negativă a personalităţii inculpatului, caracterizată prin lipsa de respect faţă de lege şi autorităţi”, se arată în motivarea deciziei.

De asemenea, magistraţii susţin că George Becali a urmărit prin „mijloace nesportive” să câştige campionatul în sezonul 2006-2007.

 ”George Becalia urmărit prin <<mijloace nesportive>> să câştige o competiţie internă, nu prin propriile eforturi sportive, exclusive ale clubului pe care-l patrona, ci prin implicarea altor echipe de fotbal, în acest caz echipa "Gloria 1922 Bistriţa", cu care era într-o competiţie directă în campionatul Diviziei A de fotbal. Miza o reprezenta posibilitatea ulterioară a echipei "Steaua Bucureşti", patronată de George Becali, de a se califica şi de a participa în competiţia europeană de fotbal intercluburi „U.E.F.A. Champions League", sezonul 2006-2007, participare care ar fi adus clubului de fotbal Steaua Bucureşti şi principalului său acţionar importante venituri financiare”, se precizează în documentul instanţei.

Totodată, instanţa susţine că intenţia latifundiarului a fost de a crea un avantaj în campionat. 

„Intenţia directă a lui George Becali de a cumpăra efortul sportiv al unei echipe concurente din campionatul Diviziei A la fotbal, a avut, aşadar, scopul clar de a crea un avantaj în clasamentul acestei competiţii, propriei sale echipe „Steaua Bucureşti”, prin câştigarea titlului de campioană, deschizându-I astfel calea calificării în preliminarii şi apoi în grupele competiţiei europene de fotbal intercluburi " U.E.F.A. Champions League", împrejurare care ar fi generat venituri suplimentare, atât clubului, cât şi inculpatului personal”, mai notează magistraţii.

Gigi Becali a fost condamnat, pe 4 iunie 20143, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

La 7 mai 2008, înaintea ultimului meci din Liga I, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la Universitatea Cluj - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare - pentru ca aceştia să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu CFR 1907 Cluj, contracandidata echipei FC Steaua Bucureşti la câştigarea titlului de campioană.

Procurorii DNA au interceptat valiza cu bani într-un restaurant din Cluj, unde Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie, şi alte persoane aşteptau deznodământul meciului "U" Cluj - CFR, în funcţie de care "marfa" urma sau nu a fi livrată. CFR s-a impus cu 1-0 şi a devenit campioană, astfel că valiza ar fi rămas fără destinatar şi fără intervenţia poliţiei.

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Becali, Teia Sponte şi alţii, iar dosarul, care a cuprins şi o altă tentativă de a-i premia în 2006 pe jucătorii Gloriei Bistriţa, de asemenea nefinalizată, a ajuns în instanţă la finalul anului 2008.

După cinci ani de la declanşarea scandalului, Curtea Supremă a dat decizia definitivă, condamnându-l pe Gigi Becali, în data de 4 iunie 2013, la trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită şi pentru fals, iar pe Teia Sponte la doi ani cu suspendare.

Anterior, în 20 mai 2013, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

În 11 februarie, Becali a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina.

În prezent, latifundiarul execută o pedeapsă de trei ani şi jumătate la Penitenciarul Poarta Albă.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Gigi Becali nu mai suportă dubele ruginite şi fără ITP de la Jilava. A cerut „scutire” de la instanţă două luni

Gigi Becali, pacient de lux la clinică privată. Latifundiarul a fost escortat pentru investigaţii medicale la Euromedic

Becali s-a întors astăzi în celulă. Problemele de sănătate nu l-au ţinut departe de Penitenciar

Gigi Becali are „funcţia de deţinut la Jilava”. Latifundiarul din Pipera şi-a descoperit vocaţia profesională în ultima sa declaraţia de avere

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite