Dosarul „Gala Bute” - Udrea: Unul dintre martori le-a povestit judecătorilor cum i-a dus o sacoşă de 50.000 de euro lui Felix Tătaru
0Curtea Supremă a continuat astăzi audierile în dosarul „Gala Bute” - Elena Udea. În faţa judecătorilor a dat declaraţii fostul asistent al lui Tudor Breazu, Radu Munteanu. Acesta a povestit cum i-a dus o pungă cu 50.000 de euro lui Felix Tătaru, la rugămintea lui Breazu.
Radu Munteanu a fost asistentul lui Tudor Breazu, unul dintre inculpaţii din acest dosar care nu au recunoscut acuzaţiile DNA. Breazu a fost asistent personal al Elenei Udrea şi administratorul moşiei de la Nana a fostului ministru al Dezvoltării.
Radu Munteanu a dat detalii despre plata unui contract de publicitate pentru PDL Bucureşti încheiat de Elena Udrea cu societatea Map Advertising. Era vorba de plata a circa 50.000 de euro. În timpul ancheteie, procurorii DNA au observat că banii au ajuns în conturile PDL, pe 15 decembrie 2011, prin patru depuneri în numerar în valoare totală de 215.000 de lei, provenind aparent din donaţii încasate prin intermediul unor chitanţe cu numere consecutive. Probele administrate de DNA au demonstrat că aceste operaţiuni ar fi avut caracter fictiv, iar chitanţele au fost emise pe numele unor persoane care nu recunosc efectuarea acestor donaţii şi care obţineau venituri modeste (pensionari, persoane fără ocupaţie etc.), ce nu le-ar fi permis să deţină asemenea lichidităţi. Întreaga sumă ar fi fost folosită pentru plata acestui contract de publicitate.
„Mi-a dat 50.000 de euro într-o pungă de plastic”
Radu Munteanu a povestit vineri cum a dat dus aceşti bani lui Felix Tătaru. „Tudor Breazu mă roagă să merg la Lungu Ştefan. Am mers la el, mi-a dat 50.000 de euro într-o pungă de plastic, împachetată pătrat. Am mers la biroul lui Felix Tătaru şi i-am dat banii. Nu ştiu pentru ce era acea sumă”, a declarat Munteanu, citat de Agerpres.
Felix Tataru, directorul agentiei de publicitate GMP, unul dintre cei care au facut strategia din campania electorala a lui Klaus Iohannis din 2014 si, anterior, l-a ajutat pe Traian Basescu sa castige alegerile prezidentiale si cele pentru Primaria Capitalei din 2000.
Despre denunţul Anei Mariei Topoliceanu
Radu Munteanu a mai spus că, în perioada în care se afla în Marea Britanie, a aflat de la Ana-Maria Topoliceanu, în urma unor discuţii pe internet, că aceasta vrea să facă un denunţ la DNA. Ea ar mai fi spus că ar fi bine ca şi Tudor Breazu să ştie de „gravitatea situaţiei”, că încearcă să-i sugereze şi lui să facă acelaşi lucru, „pentru binele lui".
Patru persoane dina cet dosar au recunoscut acuzaţile DNA, şi cer judecarea prin procedură simplificată: Ştefan Lungu- fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia- fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Ana Maria Topoliceanu- fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, bună prietenă cu Elena Udrea şi Dragoş Botoroagă – afacerist.
Radu Munteanu a dat detalii şi despre cum funcţionau ierarhiile în PDL Bucureşti. „Ulterior mi-a spus că a luat legătura cu Tudor Breazu şi l-a sfătuit să spună ceea ce ştie, în cazul în care va fi întrebat de ceva. Din câte mi-a spus ea, Breazu ar fi înţeles semnalul. (...) În perioada respectivă, Tudor Breazu o reprezenta pe Elena Udrea la sediul partidului. Nu avea o anumită funcţie, era un fel de lider informal”, a arătat Radu Munteanu. El a explicat că Tudor Breazu avea bani de la trezoreria partidului şi că şi-au petrecut vacanţe în străinătate, plătite de Breazu în acest mod.
Dosarul „Gala Bute”
Dosarul „Gala Bute” a ajuns pe masa judecătorilor de la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe: fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia şi omul de afaceri Dragoş Botoroagă.
Printre faptele pentru care au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.