DOCUMENT  Tudorel Toader, acuzat de imixtiune în justiţie. Recomandă şefilor de instanţe să formuleze apărări în procesele privind drepturile salariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este acuzat de o organizaţie sindicală de imixtiune în actul de justiţie. Acuzaţiile au la bază un document emis de ministrul Toader prin care le cere preşedinţilor de tribunale şi curţi de apel să facă toate „diligenţele” pentru a interveni în procesele ce vizează câştigarea drepturilor salariale.

Ministrul Tudorel Toader solicită preşedinţilor de tribunale şi curţi de apel ca în procesele ce vizează câştigarea drepturilor salariale să ţină seama de impactul bugertar al hotărârilor şi să depună toate diligenţele formulării apărărilor şi căilor de atac corespunzătoare.

Astfel, ministrul a emis o solicitare către preşedinţii tribunalelor şi curţilor de apel pe 12 martie 2019. Conform documentului, Toader le explica judecătorilor că, "având în vedere atribuţiile dumneavoastră (…) cu privire la coordonarea şi controlul privind admnistrarea curţilor de apel şi tribunale şi ţinând seama de impactul bugetar create de hotărârile judecătoreşti referitoare la stabilirea drepturilor salariale, vă recomandăm să depuneţi toate diligenţele necesare în vederea formulării apărărilor şi căilor de atac corespunzătoare în dosarele care au acest obiect".

Federaţia Publisind atrage atenţia că imixtiunea ministrului îmbracă forma unei "recomandări" pe care acesta o trasează preşedinţilor Curţilor de Apel şi Tribunalelor, adică exact acelora care zilele trecute se deziceau de protestele subalternilor.

„Iată că în anul 2019, când magistraţii simt pe pielea lor ce înseamnă nedreptatea, frustrare, pericolul de politizare a sistemului, iar independenţa lor este prejudiciată, după protestele din stradă, brusc au apărut şi documente oficiale prin care se confirmă intervenţia politicului în realizarea actului de justiţie. Imixtiunea ministrului îmbracă forma unei „recomandări” pe care acesta o trasează preşedinţilor Curţilor de Apel şi Tribunalelor, adică exact acelora care zilele trecute se deziceau de protestele subalternilor”, se arată în comunicatul federaţiei Publishing, cea care a publicat documetnul trimis de ministrul Toader.

publishing

Sindicaţiştii susţin că în mod repetati au fost puşi în ipostaze dificile de a le explica membrilor de sindicat de ce acţiunile promovate în instanţă, având ca obiect drepturi băneşti, sunt pierdute şi asta pentru că de multe ori, dosare care au acelaşi obiect, aceeaşi motivare şi acelaşi temei sunt interpretare diferit.

"Iată însă, că acest lucru nu este cauzat doar de modul de interpretare al judecătorului şi nici de alte chestiuni ce ţin de esenţa justiţiei, ci mai degrabă de cât costă statul dacă acel proces va fi câştigat (…) Mulţi lideri care au promovat acţiuni în instanţă privind drepturile salariale ale membrilor au suspectat existenţa unei imixtiuni în actul de justiţie care vine de la cel mai înalt nivel. Nimeni însă nu şi-a permis, în lipsa unor minime dovezi să afirme răspicat acest lucru, din simplul motiv că este aproape imposibil să probezi existenţa unor directive de partid", susţin sindicaliştii de la Publisind.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite