UPDATE Directorul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, amendat în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Spitalului „Grigore Alexandrescu” a fost amendat cu 2.500 de lei de Judecătoria Sectorului 6
Directorul Spitalului „Grigore Alexandrescu” a fost amendat cu 2.500 de lei de Judecătoria Sectorului 6

Directorul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală,  Radu Bălănescu, a fost amendat, miercuri, de Judecătoria Sectorului 6 cu 2.500 de lei pentru că nu a transmis documentele medicale solicitate de instanţă în dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

UPDATE: Managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu” a declarat miercuri că este surprins de decizia instanţei de a-l amenda cu 2.500 de lei pentru că nu a transmis datele medicale solicitate în dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

„Ştiam că am trimis toate datele cerute atât de către instanţă, cât şi de Institutul Naţional de Medicină Legală «Mina Minovici». Jurista spitalului a fost în concediu, abia a venit şi a aflat de amendă. Suntem surprinşi”, a declarat miercuri, pentru Mediafax, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, profesorul Dan Enescu.

Jurista spitalului a spus că va reconstitui traseul actelor medicale cerute de instanţa Judecătoriei Sectorului 6 deoarece aceasta ştie că au fost trimise toate documentele solicitate.

„Spitalul nu vrea să îngreuneze cu nimic mersul anchetei. Noi nu suntem pârâţi, nu avem motive să tergiversăm cauza”, a declarat jurista spitalului.

Judecătoria Sectorului 6 a reluat miercuri dezbaterile în dosarul privind incendiul produs în 16 august 2010 la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia au murit şase bebeluşi.

Instanţa a verificat documentaţia primită în urma adreselor care au fost trimise după termenul de 16 ianuarie, constatând că directorul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” nu a trimis o serie de acte medicale solicitate de judecător. Din acest motiv, instanţa a decis sancţionarea directorului Radu Bălănescu cu 2.500 de lei şi, totodată, a cerut ,din nou, trimiterea documentelor necesare la dosarul cauzei.

Magistraţii au cerut la un termen anterior Spitalului Clinic de Urgenţă „Grigore Alexandrescu” informaţii despre starea actuală a copiilor îngrijiţi în unitatea sanitară după incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

Instanţa a stabilit ca următorul termen de judecată din acest dosar să fie pe 27 februarie.

Parchetul a terminat în patru luni ancheta privind incendiul produs la Maternitatea Giuleşti. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 6 în decembrie 2010, iar procesul a început pe 10 ianuarie 2011.

Procurorii Curţii Supreme i-au trimis trimis în judecată, în decembrie 2010, pe asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu”, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

De asemenea, fostul manager al unităţii sanitare Bogdan Marinescu, şeful serviciului tehnic Vasile Dima, şeful Secţiei neonatologie Adrian Ioan Toma şi electricianul Gigel Oprea sunt judecaţi pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Pe 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" (Giuleşti), a izbucnit un incendiu în urma căruia şase bebeluşi aflaţi în salon au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave.

În acea zi, potrivit planificării, era de serviciu la salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi al Secţiei neonatologie, pe o tură de 12 ore, asistenta medicală Florentina Cârstea. Potrivit anchetatorilor, aceasta nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu ar fi supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de Terapie Intensivă. "Astfel, la ora 18.24 a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor, cu consecinţe extrem de grave", se arat[ ]n rechizitoriul procurorilor.

Din expertiza tehnică a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite