UPDATE Dinel Staicu, reţinut de procurori în cazul judecătoarei şpăgare. Afaceristul a recunoscut că fratele său a dat mită de peste un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie au decis, marţi, reţinerea lui Dinel Staicu în dosarul în care judecătoarea Veronica Cîrstoiu este acuzată că ar fi luat mită pentru a anula condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de afacerist în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor. Staicu a recunoscut că fratele său le-a dat milionul de euro judecătoarelor şpăgare, prin  intermediul avocatelor sale.

UPDATE Procurorii l-au reţinut pe omul de afaceri Dinel Staicu, iar acesta urmează să fie prezentat miercuri în faţa instanţei de la Curtea de Apel Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.

UPDATE Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au mai început urmărirea penală şi faţă de fratele lui Dinel Staicu, Marian, care este acuzat de complicitate la dare de mită, dar şi faţă de Carmen Ioana Popescu, Costinel Dinişoară şi faţă de Nistor Ionuţ – Cătălin Butaru, aceştia din urmă fiind acuzaţi de complicitate la dare de mită.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale întocmite de procurori, în perioada august 2011 - februarie 2012, Dinel Staicu, atât în mod direct, cât şi cu ajutorul fratelui său Marian şi al Ioanei Carmen Popescu, ar fi promis suma de 1.500.000 euro judecătoarei Veronica Cîrstoiu. 

„Ulterior, prin medierea persoanelor anterior menţionate (Marian Staicu şi Ioana Popescu – n.r.), precum şi a învinuiţilor Dinişoară Costinel şi Butaru – Nistor Ionuţ - Cătălin, a dat suma de 1.200.000 euro inculpatei Cîrstoiu Veronica, judecător la Curtea de Apel Bucureşti”, precizează procurorii DNA într-un comunicat emis marţi. 

Promisiunea şi darea acestor foloase s-ar fi făcut pentru ca Veronica Cîrstoiu, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală şi membru al completului care a fost învestit să soluţioneze dosarul având ca obiect contestaţia în anulare formulată de Dinel Staicu (fost Nuţu), să pronunţe o hotărâre favorabilă acestuia.

UPDATE  Dinel Staicu este urmărit penal pentru dare de mită, în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu de Curtea de Apel Bucureşti, în care aceasta este acuzată că ar fi luat bani pentru a-i anula condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită în dosarul BIR.

Controversatul afacerist a fost citat de procurorii anticorupţie pentru a da explicaţii în dosarul în care judecătoarea Veronica Cîrstoiu este acuzată că ar fi luat mită pentru a anula condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Staicu în dosarul Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Întrebat cum a fost posibil ca fratele lui să dea mită, Dinel Staicu a spus că în perioada în care a fost în închisoare, toate firmele sale au fost administrate de Marian, acesta având implicit acces la bani.

Staicu, cu geantă de voiaj şi pregătit de arest

Gata echipat pentru arest - cu o geantă de voiaj în care avea haine de schimb- Dinel Staicu a declarat că se aşteaptă să fie arestat, precizând că el însuşi va cere acest lucru, deoarece nu mai suportă presiunea mediatică.

Staicu a dezvăluit jurnaliştilor prezenţi în faţa sediului DNA, că în cursul zilei de luni, a primit o scrisoare de la fratele său, Marian Staicu în care acesta din urmă a recunoscut integral faptele de corupţie prezentate de procurori în dosarul în care judecătoarea Veronica Cîrstoiu este arestată de luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă.

Fratele lui Dinel staicu „ţepuit“ la bani de avocatele Dascălu şi Răducan

Afaceristul susţine însă că fratele său ar fi fost înşelat la bani de avocatele Adriana Dascălu şi Ileana Alina Răducan.

„Fratele meu, fiind mai mic, a fost crescut ca şi copil meu. El a vrut sa facă o faptă bună, dar păcatul meu a fost că i le-am prezentat pe cele două avocate, că sunt fete deştepte, că trebuie să aibă încredere în ele. Ele făceau teste cu el, îi cereau să dea câte 100.000, că îl scăpăm luna asta, luna următoare“, a precizat afaceristul.

Completul care l-a scos basma curată pe Dinel Staicu

În motivarea deciziei de arestare preventivă în cazul Veronicăi Cîrstoiu, instanţa a arătat că judecătoarea de la Curtea de Apel Bucureşti  a primit de la Dinel Staicu prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anula condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Saticu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Mai exact, pe 22 februarie 2012, un complet din care făceau parte judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu, de la Curtea de Apel Bucureşti, l-a scos basma curată pe afacerist în cazul  fraudării BIR.

Dinel Staicu a fost eliberat din arest în luna februarie 2013, în dosarul în care este cercetat pentru fraudarea patrimoniului  SC Transgaz Mediaş, cu peste 11 milioane de euro.

Numele lui Staicu, şi în cazul Dinu şi Costache

Numele lui Dinel Staicu şi în cazul judecătoarelor Dinu şi Costache , aflate în arest din 15 martie 2013 pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Marian Staicu, care a intermediat tranzacţia- le-ar fi dat celor două magistrate 80.000 de euro pentru a-l pune în libertate pe fratele său.

Cine este Dinel Staicu?

Controversatul om de afaceri avea în anul 2010 o avere estimă la 14 milioane de euro. În perioada 2006-2010 a fost preşedintele SIF Oltenia. În anul 2008 a fost pus sub acuzare de DNA de fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor cu suma de 5 milioane de euro. Cu o parte din sumă, Dinel Staicu a cumpărat 5% acţiuni la SIF Oltenia.

Dinel Staicu a fost patronul Universităţii Craiova în perioada 2002-2006. I-a vândut echipa de fotbal lui Adrian Mititelu pe suma de 5 milioane de euro. Staicu a fost cel care a păzit casa de protocol a familiei Ceauşescu situată pe strada Bujorului din Craiova. În anul 2004 a cumpărat imobilul cu o arhitectură deosebită. (Andreea Mitrache )

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite