DIICOT a clasat dosarul de înaltă trădare care o viză pe Viorica Dăncilă. Procurorii susţin că „faptele nu există”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT au clasat dosarul de înaltă trădare şi uzurpare a funcţiei deschis în urma plângerii penale formulate de către liderul PNL, Ludoic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă. Decizia procurorilor nu este definitivă, ea poate fi contestată la Curtea Supremă.

Procurorii DIICOT susţin că faptele pentru care a fost înaintată plângerea penală nu există.

 „Prin ordonanţa din data de 27 septembrie 2018 procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus clasarea cauzei penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înaltă trădare, prev. si ped. de art.398 C.p. rap. la art.394 lit.b C.p., de divulgare a secretului care pericliteaza securitatea naţională prev. şi ped de art.407 al.1 C.p., de uzurpare a funcţiei, prev. si ped. de art.300 C.p., de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, prev. si ped. de art.304 C.p. şi de prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. si ped. de art.8 al.1 lit.b din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, întrucât faptele nu există”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

La sfârşitul lunii iunie procurorii DIICOT au început urmărirea penală in rem (pentru faptă-n.r.), în dosarul deschis după ce Ludovic Orban a depus o plângere penală împotriva premierului Vioirca Dăncilă în legătură cu mutarea ambasadei din Israel.

Liderul PNL Ludovic Orban spunea a că sesizarea sa nu se referă la problema de fond, ci la faptele comise pe parcursul adoptării acestui memorandum, fapte care ar putea fi infracţiuni.

“Aceste posibile infracţiuni care s-ar fi putut comite prin faptele lor sunt: transmiterea de informaţii cu caracter secret, care nu sunt destinate publicităţii, infracţiune prevăzută în Codul Penal, avem o infracţiune prevăzută în legea răspunderii ministeriale şi anume faptul că doamna Dăncilă a nu a informat preşedintele. Refuzul de a pune la dispoziţia preşedintelui informaţii, mai ales atunci când este vorba de luarea unor decizii care pot să afecteze interesele de stat constituie infracţiune. De asemenea, călcarea în picioare a Constituţiei prin scoaterea completă a preşedintelui din tot spaţiul procedural legat de memorandum poate să îmbrace forma unei infracţiuni care este infracţiunea definită de uzurpare de funcţie”, declara Orban în urmă cu o lună de zile, după depunerea plângerii.

La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea caracteriza această plângere drept o demenţă şi avertiza procurorii care ar da curs acestei plângeri. „Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă. Este o demenţă. Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu”, declara în urmă cu două saptămâni liderul PSD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite