Deputatul Nicolae Păun a fost eliberat din arest
0
Deputatul Nicolae Păun a fost eliberat, miercuri, din Arestul Poliţiei Capitalei, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, ca el să fie cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că a folosit fonduri europene cu care au fost finanţate două programe privind integrarea romilor în alte scopuri decât cele declarate.
Nicolae Păun a declarat, la ieşirea din Arestul Poliţiei Capitalei, că îi mulţumeşte lui Dumnezeu, pentru că este Săptămâna Mare, şi judecătorilor, pentru că au luat în considerare cererea sa şi au decis să îl pună în libertate.
Instanţa supremă a respins, luni, ca nefondată, cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de prelungire a arestării preventive în cazul deputatului Nicolae Păun. Acesta va fi cercetat sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, până la 25 iunie, inclusiv, potrivit sentinţei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Pe timpul controlului judiciar, magistraţii i-au impus deputatului Nicolae Păun să respecte o serie de obligaţii: să nu depăşească limita teritorială a României, să nu se apropie de învinuiţii sau inculpaţii, martorii ori experţii din prezenta cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.
Nicolae Păun a fost arestat preventiv în 27 februarie. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins, iniţial, marţea trecută, ca nefondată, contestaţia la măsura arestului. Păun ceruse şi în 8 martie înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar, însă instanţa a respins şi atunci solicitarea.
Turnat de subalterni
Cei care l-ar fi turnat pe Păun ar fi fost chiar subalternii săi de la asociaţie. Interogaţi pe 21 martie 2016, aceştia au spus anchetatorilor că cei 846.000 lei au scoşi din conturile APRPE deschise la Banca Comercială Română , urmare a unei adrese, din data de 22 octombrie 2014, semnate de Păun, sub pretextul restituirii unor datorii.
Potrivit surselor judiciare, contractele de împrumut fictive au fost semnate, din partea Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, de către Nicolae Păun, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa, managerul general al Partidei Romilor, Florentina Rotariu, avocata Maria Bichescu şi, inclusiv, de Iulian Paraschiv, în calitate de manager de proiect.
„Fapt ce alungă orice dubiu legat de scopul comiterii faptelor“, arată sursele citate.
Procurorii i-au audiat în dosarul în care Nicolae Păun este arestat pentru 30 de zile pe fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, şi pe şeful IPJ Gorj, comisarul-şef Viorel Salvador Caragea.
Pe aceeaşi temă:
Cum a revoluţionat ciordeala deputatul Nicolae Păun
Cum a încercat Nicolae Păun să şteargă urmele banilor negri daţi în campania electorală a PSD
Dosarul Partida Romilor. Deputatul Nicolae Păun, reţinut de DNA
Mădălin Voicu scapă definitiv de controlul judiciar şi de cauţiunea de 500.000 de lei