De ce vrea Voiculescu să fie judecat pentru tăinuire, şi nu pentru spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu
Dan Voiculescu

Avocatul lui Dan Voiculescu le-a cerut magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti ca acesta să fie judecat pentru infracţiunea de tăinuire şi nu pentru spălare de bani. Dacă instanţa admite cererea, omul de afaceri ar putea scăpa de închisoare chiar dacă va fi condamnat, pentru că fapta de tăinuire e prescrisă.

Avocaţii omului de afaceri Dan Voiculescu au depus, în motivele prin care au atacat decizia Tribunalului Bucureşti din dosarul în care acesta a fost condamnat pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), o cerere de schimbare a  încadrării juridice a faptelor, din spălare de bani în cea de tăinuire. Astfel, judecătoarea Camelia Bogdan, preşedintele completului care soluţionează cauza, le-a pus în vedere apărătorilor să fie pregătiţi să susţină solicitarea la următorul termen din dosar, stabilit pe 4 august, în urma audierilor-maraton de luni, care au durat mai bine de 10 ore.

„Schimbarea încadrării juridice a fost ridicată din oficiu de doamna judecător, după ce noi am depus la dosar, în motivele de apel, schimbarea încadrării juridice din spălare de bani în tăinuire. Magistratul ne-a pus în vedere să ne pregătim pentru a susţine solicitarea. Cererea de schimbare a fost făcută în urma introducerii noului Cod Penal”, a declarat avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, pentru ziarul „Adevărul“, adăugând că „în niciun caz domnul Dan Voiculescu nu recunoaste că el sau oricare dintre inculpaţi ar fi comis vreo infracţiune, ci este doar o încadrare juridică pe care ar trebui judecat”.

Potrivit apărătorului, unul din motivele de bază ale acestei solicitări este aceea că, în mare parte, din prevederile celor două infracţiuni nu există diferenţe.

Potrivit legii de combatere a spălării banilor, infracţiunea pentru care e judecat Dan Voiculescu este definită astfel: „Constituie infracţiunea de spălare a banilor şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani (…) dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni”.

În vechiul Cod Penal, sub imperiul căruia s-au comis faptele, tăinuirea e definită astfel: „Primirea, dobândirea sau transformarea unui bun ori înlesnirea valorificării acestuia, cunoscând că bunul provine din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă prin aceasta s-a urmărit obţinerea, pentru sine ori pentru altul, a unui folos material, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 7 ani“.

Iar în noul Cod Penal, în care pedepsele sunt mai favorabile infractorilor, tăinuirea e definită astfel: „Primirea, dobândirea, transformarea ori înlesnirea valorificării unui bun, de către o persoană care fie a cunoscut, fie a prevăzut din împrejurările concrete că acesta provine din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, chiar fără a cunoaşte natura acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.

Avocatul a spus că a invocat articolul 386 din noul Cod de Procedură Penală în care se precizează că, „dacă în cursul judecăţii se consideră că încadrarea juridică dată faptei prin actul de sesizare urmează a fi schimbată, instanţa este obligată să pună în discuţie noua încadrare şi să atragă atenţia inculpatului că are dreptul să ceară lăsarea cauzei mai la urmă sau amânarea judecăţii, pentru a-şi pregăti apărarea”.

Fapta ar fi deja prescrisă

În cazul în care magistraţii admit solicitarea lui Dan Voiculescu, acesta va fi judecat pentru o infracţiune care se pedepseşte de la unu la cinci ani sau cu amendă. Dacă limita maximă a pedepsei pentru tăinuire este mai mică, şi termenul de prescripţie este mai redus.

În acest moment, pentru spălare de bani, faptele omului de afaceri s-ar prescrie în anul 2017, deoarece este judecat pentru o infracţiune ce se pedepseşte cu până la zece ani, iar termenul de prescripţie este de opt ani plus încă jumătate, respectiv, după trecerea a 12 ani de la săvârşirea ultimei fapte, care potrivit rechizitoriului întocmit în acest dosar a fost comisă pe 14 februarie 2005.

În schimb, pentru faptele care se pedepsesc cu până la cinci ani, cum este şi cazul infracţiunii de tăinuire, prescripţia intervine după cinci ani, iar în acest caz s-ar fi prescris în februarie 2010.

Preşedinta completului de judecată, Camelia Bogdan, este specializată în spălarea banilor, iar despre diferenţa dintre „tăinuire” şi „spălarea banilor” a publicat mai multe lucrări de specialitate, inclusiv o lucrare de doctorat.

Condamnat la cinci ani de prima instanţă

Magistraţii Tribunalul Bucureşti l-au condamnat pe Dan Voiculescu, în 26 septembrie 2013, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Judecătorii au constatat la acea dată că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. ;

Dan Voiculescu află joi dacă mai face drumuri la poliţie

Omul de afaceri Dan Voiculescu s-a prezentat ieri la Tribunalul Bucureşti, unde magistraţii au luat în discuţie cererea de ridicare a controlului judiciar impus de procurorii anticorupţie în noul dosar în care este acuzat de şantaj. Potrivit anchetatorilor, Voiculescu ar fi ameninţat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri să încheie cu trusturile sale de presă contracte de publicitate. Judecătorii au ascultat argumentele avocaţilor şi cele ale şefului Intact şi au decis să amâne pronunţarea în acest caz până pe 10 iulie. Cei trei oameni de afaceri şantajaţi de Dan Voiculescu ar fi, potrivit unor surse judiciare, omul de afaceri Nelu Iordache şi doi acţionari Romaqua, Nicolae Palfi şi Octavian Creţu. Primul i-ar fi achitat şefului Intact suma de 900.000 de euro, sub forma a cinci contracte de publicitate, încheiate cu trusturile de presă aparţinând acestuia.

Strămutarea, judecată mai repede

niţial, Curtea Supremă a stabilit ca cererea lui Dan Voiculescu de strămutare a procesului la o altă Curte de Apel din ţară să fie luată în discuţie pe 24 septembrie. Însă, avocaţii omului de afaceri au considerat că este un termen prea îndelungat, astfel că au solicitat preschimbarea termenului. În consecinţă, instanţa a admis propunerea apărătorilor şi a decis să devanseze termenul pentru vineri, 11 iulie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite