Primele două cutremure ale anului 2015, produse sâmbătă în Vrancea. Ce trebuie să conţină kit-ul de urgenţă în caz de seism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele două cutremure ale anului 2015 s-au înregistrat, sâmbătă, în zona seismică Vrancea. Primul seism de 4,2 pe scara Richter s-a produs dimineaţă în judeţul Vrancea, iar al doilea, în jurul orei prânzului în judeţul Buzău.

Un cutremur cu magnitudine 4,2 a avut loc, sâmbătă, la ora 05.39, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 70 de kilometri, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt Focşani (39 de kilometri) şi Covasna (41 de kilometri).

Al doilea cutremur din 2015 a avut loc tot sâmbătă. La ora 12.08, seismul de 3,9 pe scara Richter s-a produs la 138 de kilometri adâncime în apropiere de comuna Gura Teghii de lângă Vârful Nehoiu, în judeţul Buzău.

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, a declarat că astfel de fenomene „sunt absolut normale”.

„Astfel de cutremure de mică intensitate apar la o lună interval, ultimul cutremur a fost în decembrie, se încadrează absolut normal în regimul seismic din Vrancea. În decembrie au fost în Vrancea în jur de 18 cutremure, dar acolo avem în fiecare lună cutremure – în jur de 15 – 20. Nu trebuie să ne îngrijorăm”, a precizat Radulian pentru Digi24.

Înainte de mişcarea seismică de sâmbătă dimineaţa, o alta a avut loc cu doar câteva zile înainte în aceeaşi zonă. Miercuri, la ora 13.55, un cutremur cu magnitudinea de 3,5 s-a produs în Vrancea, epicentrul situându-se tot la 39 de kilometri distanţă de Focşani.

În decembrie, s-au produs tot în zona seismică Vrancea alte 12 cutremure cu magnitudini între 3 şi 4,5, cel mai puternic dintre acestea fiind înregistrat în 7 decembrie.

În 22 noiembrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,7 grade, fiind cel mai mare ca magnitudine înregistrat în România în ultimii 10 ani. Seismul a fost simţit şi în Bucureşti şi a fost urmat de mai multe replici, care nu au depăşit însă 3,3 grade. Tot în Vrancea, la 6 octombrie 2013 a avut loc un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, fiind atunci cel mai mare din ultimii patru ani.

Kit-ul de urgenţă în caz de cutremur

Asociaţia Habitat for Humanity România susţine că, în cazul unui cutremur, fiecare familie ar trebui să aibă deja un plan de urgenţă. Concret, fiecare membru trebuie ştie ce să facă acasă, la şcoală sau dacă seismul are loc când membrii familiei sunt separaţi unul de celălalt. 

De asemenea, trebuie stabilit un loc de întâlnire în care toţi membri să ştie să ajungă. 

De asemenea, este indicat ca o rudă sau un prieten din afara localităţii să poată fi persoană de contact în cazul unui seism. Fiecare membru al familiei trebuie să memoreze numărul de telefon al persoanei cu pricina. 

Pe de altă parte, trebuie să aveţi la îndemână un kit de urgenţă care să fie uşor de transportat. Acesta trebuie şi să conţină:

Apa care este esenţială pentru supravieţuire. Trebuie să aveţi rezervat cel puţin doi litri de apă pentru fiecare persoană. Este recomandat să aveţi sticle mici de plastic care trebuie puse într-un loc răcoros, la întuneric. În cazul în care după cutremur veţi avea acces la apă din alte surse, fierbeţi apa timp de minim 10 minute şi apoi după răcire se poate consuma în siguranţă.

Mâncarea. Alegeţi mâncare care nu trebuie păstrată în frigider, care nu trebuie gătită sau preparată precum conserve de mâncare preparată: fasole fiartă, mazăre, peste, carne, fructe, vegetale, cereale, biscuiţi, lapte pasteurizat, sucuri, cafea, ceai (îmbuteliate), mâncare specială pentru copii sau pentru persoane care necesită un regim special (diabetici). Includeţi în pachet şi un deschizător de conserve.

În cazul în care aveţi animale de companie, nu uitaţi să puneţi deoparte mâncare şi apă şi pentru pentru acestea. 

Atât pentru apă, cât şi pentru mâncare, notaţi pe etichetă data cumpărării. Proviziile trebuie înlocuite la fiecare câteva luni, în funcţie de data expirării produselor.

Ce mai trebuie să conţină kitul:

Saci de dormit, pulover şi şosete călduroase, tricouri, pelerină de ploaie.

Trusă de prim ajutor (medicamente: analgezice, antiseptice). Dacă în familia dumneavoastră sunt persoane care au nevoie de medicamente speciale sau urmează un tratament, includeţi medicamentele în trusă. De asemenea, trebuie să adăugaţi şi rolă de faşă, bandaj sau pansamente la plic, prosoape şi săpun.

Fluier cu care să puteţi cere ajutor.

Radio şi baterii de rezervă (înlocuiţi bateriile de rezervă la fiecare 12 luni)

Lanterne şi baterii de rezervă (1 lanternă / persoană). Păstraţi-le lângă pat, în maşină şi la locul de muncă (împreună cu baterii de rezervă).

De asemenea, specialiştii recomandă ca în geanta de urgenţă să puneţi actele familiei sau copii, depozitate în pungi de plastic care se închid ermetic.

- testamente, poliţe de asigurare, contracte, acţiuni

- paşaportul, actele de identitate, carnetul de sănătate

- bani lichizi, monezi

- actele conturilor din bănci

- certificate de naştere, de căsătorie

- numere de telefon importante


Citeşte şi:

Teoria care aprinde România, elucidată de experţi: ce legătură există între seismele din Vrancea şi sondele de gaz

Două cutremure de suprafaţă, unul de 5,7 pe scara Richter şi altul de 4,4 grade Richter, au avut loc în zona Vrancea, într-un interval de 15 zile, iar pe reţelele de socializare circulă speculaţii privind o presupusă legătură între seisme şi prospecţiunile geologice.

Cutremur de 4,4 pe Richter în Vrancea. Mircea Radulian: „E o replică târzie a seismului de acum două săptămâni!”

Un cutremur de 4,4 grade a avut loc duminică noapte, în judeţul Vrancea. Seismul s-a produs la o adâncime de 38 de kilometri, la ora 23.04, anunţă Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Mircea Radulian, directorul ştiinţific, spune că seismul era aşteptat de 15 zile de cercetători, acesta fiind, de fapt, o replică târzie a cutremurului din 22 noiembrie, ale cărui coordonate au fost asemănătoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite