Alina Bica, achitată în dosarul în care a fost judecată alături de Horia Simu. Procurorii au cerut 10 ani de închisoare cu executare pentru fosta şefă DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a pronunţat marţi sentinţele finale în dosarul în care fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost acuzată de favorizarea omului de afaceri Horia Simu achitând-o pe fosta şefă DIICOT. Acesta este primul dintre cele trei dosare în care Alina Bica a fost inculpată şi care îşi aşteapta sentinţele definitive săptămâna aceasta. În acest dosar fosta şefă DIICOT a primit pe fond o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni cu executare.

UPDATE Fosta şefă a DIICOT a fost achitată de judecătorii de la Curtea Supremă pentru infracţiunea de luare de mită, motivând că nu există probe care să demonstreze săvârşirea infracţiunii. De asemenea, Alina Bica a fost achitată şi pentru infracţiunea de participare improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu, pe motivul că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Judecătorii au decis însă să menţină condamnările pentru omul de afaceri Horia Simu, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru dare de mită, şi pentru fostul şef al fiscului, Şerban Pop, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la dare de mită.

Sentinţa instanţei este definitivă.

***

Procurorii DNA au cerut pedepse mai mari cu executare pentru toţi cei trei inculpaţi din acest dosar. Pentru fosta şeţă de DNA, procurorul de şedinţă a cerut o pedeapsă de 10 ani cu executare.

Alina Bica a fost condamnată în acest dosar, în primă instanţă, la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. Iniţial, procurorii o acuzaseră pe fosta şefă DIICOT de luare de mită însă judecătorii de la instanţa de fond au susţinut că probele nu susţin o astfel de încadrare a faptelor.

În acelaşi dosar Horia Simu, trimis în judecată pentru dare de mită, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă, iar fostul şef al Fiscului, Şerban Pop, trimis în judecată pentru complicitate la dare de mită, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

La ultimele termene, avocatul Alinei Bica, aflată încă din luna decembrie în Costa Rica, a depus mai multe cereri pentru ca fosta şefă DIICOT să fie audiată în acest dosar prin videoconferinţă sau comisie derogatorie. Acesta a invocat mai multe motive care să justifice absenţa clientei sale de la audieri, de la motive de sănătate la invocarea statutului de refugiat politic. Judecătorii de la Curtea Supremă au respins toate aceste cereri considerând că documentele depuse de avocatul fostei şefe DIICOT nu dovedeau imposibilitatea acesteia de a se prezenta la proces şi nici că ar beneficia de statutul de refugiat.

„Actele medicale prezentate nu dovedesc imposibilitatea de prezentare. Instanţa constată că Alina Bica nu are statutul de refugiat, ci are un carnet provizoriu al solicitantului cu valabilitate până le 30 ianuarie 2019", au susţinut magistraţii de la Curtea Supremă.

Omul de afaceri Horia Simu a negat în faţa instanţei că ar fi dat mită sau că ar fi cumparat influenţă, aşa cum este acuzat de către DNA. „Am stat 139 de zile arestat. Mi s-a născut copilul când eram în puşcărie. De trei ani de zile nu mai am familie şi nici business. Dacă şi asta este o pedeapsaă, vă rog să o luaţi în considerare”, a declarat Horia Simu.

În cadrul procesului de apel omul de afaceri Horia Simu şi-a schimbat declaraţiile făcute în cadrul procesului de fond, susţinând că îşi menţine declaraţia cum că oamenii car urmau să primească de la el suma de 1,5 milioane de euro erau oameni periculoşi „dar nu menţin afirmaţia că erau oameni puternici din DIICOT”. 

Judecătorii de la Curtea Supremă au vrut să afle motivul pentru care omul de afaceri nu a declarat aceste lucruri şi instanţei de fond. „Nu puteam să spun o propoziţie, judecătorul mă tot întrerupea”, declara Simu. Judecătorii au continuat să-l preseze pe acesta pe această temă, aratându-i că a fost audiat în faţa instanţei de două ori, peste două ore de fiecare dată. „Nu am relatat aceste aspecte la instanţa de fond deoarece sunt o fire emotiva şi nu m-a lăsat să vorbesc, m-a întrerupt frecvent. Am devenit o fire emotivă după perioada de arest preventiv”, a răspuns atunci omul de afaceri Horia Simu.

Istoric Dosar

În septembrie 2015, Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată de DNA pentru fapte ce priveau primirea de mită pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu.

Potrivit DNA, în anul 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 euro (cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri. O parte din aceşti bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu, la acea dată consilierul ei.

"La 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror-şef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Şerban Pop. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat", au susţinut procurorii DNA la acea dată.

Conform DNA, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz şi a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate în cauză, a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în dosarul în care se desfăşurau acte de urmărire penală faţă de Simu, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite