Cum şi-a sacrificat colegii comisarul Constantin Ispas pentru liniştea evazioniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Anticorupţie din Prahova este acuzat că le-a fabricat unor colegi dosare penale pentru a-i pedepsi că şi-au permis să ancheteze o reţea de evazionişti de la care Constantin Ispas lua şpagă.

UPDATE Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova, comisarul şef Constantin Ispas, reţinut de procurorii DNA Ploieşti pentru mai multe fapte de corupţie, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Tribunalul Prahova, în timp ce ofiţerul BCCO Emanuel Saghel a fost pus sub control judiciar.


Poliţia din Prahova este zguduită de un scandal de proporţii. Unul dintre capii Poliţiei, mai exact comisarul Constantin Ispas, şeful Anticorupţiei din Prahova, este acuzat că le-a înscenat dosare penale altor poliţişti, la ordinul membrilor unei reţele de evazionişti. Pentru asta, atât Ispas, cât şi Adrian Rădulescu, adjunctul şefului Poliţiei Judeţene, dar şi Emanuel Saghel, ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Prahova, au ajuns după gratii.

Toţi sunt suspectaţi că ar fi protejat oamenii de afaceri, cărora le-ar fi furnizat informaţii secrete despre anchetele derulate împotriva lor. În schimbul protecţiei, afaceriştii plăteau bani grei. Poliţiştii nu făceau nazuri şi primeau aproape orice: de la bani cash, vacanţe în Bulgaria, combustibili şi lucernă, până la băuturi alcoolice şi bilete la meciurile Petrolului.

Spaima de arest l-a băgat în spital

Constantin Ispas, Adrian Rădulescu şi Emanuel Saghel au fost reţinuţi luni de procurori şi duşi la IPJ Prahova. Spaima de arest i-a provocat comisarului Ispas probleme medicale. El a fost transportat, luni noapte, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde a rămas, sub pază, până marţi dimineaţă. În jurul orei 6.00, comisarul a fost dus direct la biroul său din Ploieşti, pentru a asista la percheziţiile făcute de procurorii DNA.

Anchetatorii au scotocit, ieri, birourile ofiţerilor reţinuţi, de unde au ridicat mai multe documente, precum şi unităţi de calculator. Birourile celor trei fuseseră sigilate încă de luni, după ce aceştia au fost ridicaţi şi duşi la audieri, la DNA Ploieşti.

”Prietenii” lui Ispas

Comisarul Constantin Ispas este considerat de anchetatori ”capul răutăţilor” în acest caz. Ofiţerul pusese la punct o adevărată reţea pentru protejarea firmelor unor oameni de afaceri, grupare din care făceau parte funcţionari cu atribuţii de control din Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti şi Garda Naţională de Mediu.

Printre firmele care s-au bucurat de protecţia şefului de la Anticorupţie se numără Corydob Peco Serv SRL Poiana Câmpina, Sandcompany SRL Ploieşti, Rinenergy Impex SRL Focşani şi Viacom Investec Md Midwest Focşani.

Şi-a sacrificat colegii

Acuzaţia cea mai gravă adusă de procurori şefului de la Anticorupţie este protejarea unor evazionişti, cu preţul defăimării unor poliţişti, care-şi făceau meseria cu onestitate.

Ispas ar fi primit sume importante de bani de la Margareta şi Gheorghe Leonte, patroni ai firmei Lemar SRL Ploieşti, care erau cercetaţi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova  pentru evaziune.

În schimbul banilor, şeful SJA Prahova le-a înscenat dosare penale poliţiştilor care au îndrăznit să-i ancheteze pe soţii Leonte. Comisarul Ispas a apelat la fostul său subordonat, actualul adjunct al şefului IPJ Prahova, Adrian Rădulescu, pentru a şantaja trei persoane să facă denunţuri împotriva ofiţerilor.

În 2012, Margareta Leonte a fost arestată, pentru iniţierea unei reţele de evaziune fiscală. Evazioniştii întocmeau acte false pentru exporturi în Bulgaria, dar, de fapt, mărfurile, care erau scutite de TVA, erau valorificate în ţară. Procurorii au arătat că produsele erau vândute prin intermediul firmei Lemar SRL Ploieşti, administrată de Margareta Leonte. Prin aceeaşi firmă, Margareta Leonte l-a plătit, ulterior, şi pe comisarul Constantin Ispas.

Afaceri cu ”epoleţi”

Cercetările au mai scos la iveală faptul că Ispas nu s-a mulţumit doar cu uniforma de poliţist, ci a îmbrăcat şi haina de om de afaceri. Procurorii susţin că poliţistul administra firma Niros Com SRL Popeşti, pe care, din motive lesne de înţeles, a trecut-o pe numele fratelui şi a fiului său. Altă firmă de care oficial se ocupa fiul poliţistului era Iahim Ligistik SRL, având ca obiect de activitate „Cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase” şi „creşterea animalelor”. De altfel, comisarul Ispas deţine o fermă în comuna Brazi.

Firmele poliţistului mai aveau însă un rol. Prin aceste societăţi, Ispas camufla şi spăla banii primiţi şpagă de la oamenii de afaceri, în schimbul oferirii protecţiei.

”Pentru a da o aparentă legalitate plăţilor făcute către aceste societăţi, au fost înregistrate în evidenţele contabile documente reprezentând operaţiuni comerciale nereale (fictive) privind prestarea unor servicii între părţi, acte de comerţ care în realitate nu au avut loc”, au precizat anchetatorii.

A dat informaţii din dosare

Ofiţerul BCCO Emanuel Saghel este acuzat că a ameninţat un jurnalist pentru a-l determina să nu publice materiale de presă compromiţătoare la adresa sa. Şi el a primit mită, de la parchet, plintă, material lemnos şi servicii pentru a-l ajuta pe administratorul unei firme care era implicat într-un dosar penal.

În 2014, Saghel ar fi furnizat unei persoane cercetate informaţii, a anunţat-o că este interceptată şi că va fi percheziţionată la o anumită dată. În schimb, a primit ca mită bilete la meciurile echipei Petrolul (între 5 şi 30 bilete), dar şi consumaţii de băuturi alcoolice şi alimente servite la una dintre lojele stadionului, achitate integral de către persoana beneficiară a „ajutorului“ respectiv.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite