Clujul va avea două noi clinici regionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujul va avea două noi clinici regionale
Clujul va avea două noi clinici regionale

Primul pas spre acest obiectiv s-a făcut astăzi, iar începând cu anul viitor instituţiile vor funcţiona în noua formă. Consilierii judeţeni au aprobat, astăzi, trecerea unor spitale în admi-nistrarea Ministerului pentru înfiinţarea Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului şi a Institutului de Gastroentorologie.

Mai multe instituţii spitaliceşti ajunse, de câţiva ani, în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean Cluj vor reveni la Ministerul Sănătăţii, după schimbarea sistemului de organizare. Consilierii judeţeni dezbat astăzi trecerea unor imobile ale unor unităţi spitaliceşti din domeniul public al Judeţului Cluj, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea Ministerului Sănătăţii.
Pe de o parte este vorba de înfiinţarea Institutului Regional pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, iar pe de altă parte, de crearea Institutului Clinic Regional de Gastroentorologie- Hepatologie Prof.  Dr. Octavian Fodor.

Patru clinici în una

Pentru prima entitate, vor fi comasate Clinica Ginecologie I, de pe Strada Clinicilor 3, Clinica de Ginecologie Domnic Stanca de pe Bulevardul 21 Decembrie 53, Clinica Pediatrie I strada Moţilor 68 şi Secţia Prematuri de pe strada Donath 170. Pentru că ultimele două unităţi medicale au probleme de natură juridică, clădirile fiind revendicate, trecerea la noua entitate va fi realizată doar prin contracte de comodat pe o perioadă de cinci ani.
Potrivit medicului Florin Stamatian, prefectul judeţului Cluj, proiectul pe care l-a susţinut are ca principale argumente o mai bună calitate a asistenţei medicale, inclusiv pentru cazurile complicate din judeţele apropiate, o mai bună specializare şi perfecţionare universitară. De asemenea, se va promova cercetarea ştiinţifică şi se va permite aplicarea programelor naţionale de sănătate dedicate mamei şi copilului. Noul organism creat va avea în observaţie şi clinicile de profil private.Cea de-a doua instituţie va fi constituită cu imobilele actualei Clinici Medicală III, care aparţine de Spitalul Clinic de Adulţi. Este vorba de clădirile vechi şi noi de pe străzile Iaşilor 16, Croitorilor 19, secţiile Medicală, Chirurgie, Unitatea de Primire a Urgenţelor  împreună cu laboratoarele, dar şi clădirea administrativă de pe strada Constanţa 5.

Bugetul local va fi degrevat

Opţiunea înfiinţării noului spital este justificată de adresabilitatea şi numărul mare de cazuri de pacienţi cu afecţiuni ce ţin de specialitatea gastroenterologie - hepatologie’din Cluj şi judeţele învecinate. Un alt important argument, în opinia lui Stamatian, este că trecute în proprietatea statului, clădirile vor degreva bugetul judeţean de fonduri consistente necesare întreţinerii, reparaţiilor şi modernizării.
Cele două noi instituţii regionale vor susţine ponderea instituţiilor de importanţă regională existente în prezent, Institutul Inimii, Institutul Oncologic, Institutul de Igienă, Institutul de Medicină Legală, Institutul de Urologie şi Transplant Renal, la care s-ar putea adăuga în viitor Clinicile de Boli Infecţioase şi Spitalul de Recuperare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite