CLASA PREGĂTITOARE 2013 Peste 73.000 de locuri libere după etapa I. Topul celor mai căutate şcoli din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei a centralizat aproape 164.000 de cereri de înscriere la finalul primei etape            FOTO: Arhiva Adevărul
Ministerul Educaţiei a centralizat aproape 164.000 de cereri de înscriere la finalul primei etape            FOTO: Arhiva Adevărul

Părinţii au aflat luni dacă au reuşit să-şi înscrie copiii la şcolile dorite. Din datele prezentate de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, judeţul Galaţi se află pe primul loc la numărul elevilor rămaşi pe dinafară, urmat de Iaşi şi Cluj. În Capitală însă, peste 99% din copii au fost înscrişi din prima etapă şi se află pe primul loc în topul cu cele mai căutate şcoli din ţară.

UPDATE 14.30: Top 5 cele mai căutate şcoli din ţară

Ministerul Educaţiei a întocmit şi topul celor mai căutate şcoli din ţară, după numărul de cereri depuse de părinţi.

Bucureştiul ocupă primele două locuri, cu Liceul ”Dante Alighieri”, sector 3, şi Şcoala Generală nr. 195, tot din sectorul 3.

Colegiul Naţional ”Fraţii Buzeşti” din Craiova este pe locul 3, iar ultimele două locuri în Top 5 sunt adjudecate de Iaşi - Şcoala Gimnazială ”George Călinescu”, respectiv Şcoala Generală ”Otilia Cazimir”.

Din datele strânse la nivel naţional, peste 27.000 de părinţi au vrut să-şi înscrie copiii la altă şcoală decât cea de circumscripţie, iar în jur de 136.500 au depus cererile la şcolile din zonă. Iar peste 3.500 de părinţi cu domiciliul în mediul rural au depus cereri de înscriere a copiilor în şcoli de la oraş. 

Top 50 Scoli Tara

UPDATE 14.25: 143 de copii din judeţul Galaţi nu au putut fi repartizaţi la clasele pregătitoare după prima  etapă de înscrieri în învăţământul primar, ca atare Galaţi este primul în topul elevilor rămaşi pe dinafară, potrivit datelor prezentate de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, în cadrul videoconferinţei care a avut loc, luni după-amiază, la Guvern.

Pe locul doi se situează judeţul Iaşi, unde autorităţile au decis să creeze 13 clase suplimentare, astfel încât să aibă loc toţi copiii.

În schimb, a mai spus Pricopie, ”au rămas 200 de locuri neocupate în şcolile de circumscripţie care nu au fost căutate de părinţi”.

Pe locul trei este Clujul, cu 78 de cereri nesoluţionate, apoi Constanţa - 72 şi Prahova, cu 56 de cereri nesoluţionate după prima etapă de înscrieri în clasa pregătitoare, respectiv în clasa I.

Cel mai mic copil înscris are 5,4 ani, iar cel mai mare - 7 ani şi 10 luni, a mai spus ministrul.

Dosar de Presa - Etapa I-Pregatitoare

Peste 99% din copiii Capitalei, înscrişi din prima etapă

În Bucureşti, sectoarele 2,3 şi 6 au soluţionat toate cererile de înscrieri depuse de părinţi, iar în celelalte, procentul a fost de peste 99%.

În total, la nivel naţional, au fost înfiinţate clase pregătitoare în 4.720 de şcoli, 35% în mediul urban şi 65% în mediul rural.

Pentru faza a doua a înscrierii, au rămas disponibile 73.292 de locuri şi 746 de cereri nesoluţionate la nivel naţional, a mai anunţat Pricopie, care a adăugat că ”niciun copil nu va fi respins”.


Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a afişat listele în jurul orei 13:00, pe site-ul instituţiei, potrivit inspectorului general Constantin Trăistaru.

Etapa a doua de înscriere în învăţământul primar

Copiii care nu au prins un loc în prima etapă, care a avut loc în perioada 2-22 aprilie, mai pot fi înscrişi în cea de-a doua etapă, care se va desfăşura între 8-17 mai, urmând ca listele finale să se afişeze pe 24 mai. 

Locurile din circumscripţii care nu au fost ocupate în prima etapă vor fi luate în calcul drept locuri libere în etapa a doua. Suplimentarea de locuri din prima etapă s-a făcut numai pentru copiii din circumscripţie, iar multe şcoli nu vor mai participa şi la cea de-a doua etapă fiindcă s-au ocupat toate locurile libere.

Pe 24 mai vor fi afişate listele finale cu toţi copiii înscrişi la pregătitoare şi clasa I. Acestea vor putea fi consultate atât la aviziere şi pe site-urile şcolilor, cât şi pe ale inspectoratelor şcolare judeţene.

Cazurile copiilor care nu au prins un loc la pregătitoare nici după a doua etapă vor fi soluţionate direct de către inspectoratele şcolare.

Înscrieri peste 100% 

La finalul primei etape de înscrieri a copiilor în clasa pregătitoare, respectiv în clasa I, Ministerul Educaţiei a centralizat 163.743 de cereri depuse de părinţi.

În procente, cererile reprezintă 100,8% din totalul numărului de copii estimat, respectiv 162.429. Din totalul de 163.743 de solicitări, 130.950 sunt pentru copiii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie 2013, iar 32.950 pentru copiii care împlinesc 6 ani începând cu 1 septembrie 2013.

Peste 6.500 de cereri au fost completate online, pe formularul disponibil pe site-ul MEN. Dintre acestea, în jur de 6.000 au fost deja validate la secretariatele unităţilor de învăţământ unde părinţii au aplicat.

Cele mai multe cereri de înscriere în şcoala primară, în prima etapă (2-22 aprilie), au fost depuse în Capitală, peste 14.000, conform datelor centralizate la Ministerul Educaţiei, în condiţiile în care Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti estimase cel mult 12.000 de copii care vor trebui înscrişi anul acesta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite