Care cartiere ale Capitalei ar fi cele mai afectate în cazul unui cutremur major.  Harta clădirilor cu risc seismic din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seismograf

Conform seismologilor, în cazul uni cutremur major, zona de nord a Capitalei ar fi cea care va prelua cel mai puternic şocul. Întocmirea hărţii de risc seismic în Bucureşti a durat peste 10 ani şi a fost luat în calcul seismul maxim posibil ca magnitudine - peste 7,5 - produs în zona Vrancea.

După Nordul Capitalei, următoarele cel mai afectate zone din Bucureşti de un cutremur în România ar fi centrul şi estul oraşului.

Cei mai expuşi ar fi locuitorii din zonele Otopeni, Pipera, Aviaţiei. Pantelimon, unul dintre cartierele-dormitor ale Capitalei, este el în zona roşie pe harta risculului seismic a Bucureştiului, arată digi24.ro

Specialiştii spun că zona de-a lungul Dâmboviţei este periculoasă pentru că sunt regiuni cu teren nisipos. Acolo pot apărea fenomene de lichefiere a solului, o „curgere” a nisipului, aşa cum s-a întâmplat recent în Indonezia. Clădirile aflate de acolo pot, astfel, să se încline.

cutremur bucuresti

Unde sunt clădirile cele mai vulnerabile la cutremur

Primăria Municipiului Bucureşti a publicat, în urmă cu câţiva ani, lista actualizată a clădirilor din Capitală expertizate tehnic, iar dintre acestea specialiştii au declarat „pericol public“ peste 100 de imobile. Este vorba de clasa I de risc seismic. Cele mai multe astfel de construcţii, 62, se află în sectorul 1 al Capitalei, în timp ce în sectorul 6 există o singură clădire de acest fel. În ceea ce priveşte clădirile încadrate în clasa a II de risc seismic, numărul total al acestora este de 301, dintre care 122 se află în sectorul 1. Şi la această categorie sectorul 6 stă cel mai bine, având doar 6 clădiri de acest fel.

În clasa a III-a de risc seismic sunt incluse 81 de imobile bucureştene, în sectorul 2 fiind cele mai multe: 22, în timp ce în sectorul 6 sunt doar două. În cea de-a patra clasă sunt incluse şase clădiri din Bucureşti, iar trei sunt din sectorul 3, două din sectorul 2 şi una din sectorul 1.

harta cladirilor cu risc seismic infografie
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite