CAPACITATE 2013 Astăzi are loc prima probă a examenului de capacitate, proba la Limba şi Literatura Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marţi are loc examenul la Limba şi Literatura Română FOTO Adevărul
Marţi are loc examenul la Limba şi Literatura Română FOTO Adevărul

Aproape 200.000 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a dau astăzi prima probă de la Capacitate 2013, cea la Limba şi Literatura Română. Testarea începe la ora 9.00 şi se termină la 11.00, timp în care elevii vor fi supravegheaţi de camerele video din sălile de examen. Varianta de subiect este extrasă dimineaţă, la Ministerul Educaţiei, şi distribuită apoi la toate şcolile din ţară.

Elevii vor avea de rezolvat două subiecte, fiecare cu câte două cerinţe. Primul conţine cerinţe de gramatică şi o compunere de 15-20 de rânduri în care trebuie să argumenteze apartenenţa textului la un gen literar, iar al doilea presupune un text nonficţional şi un text argumentativ de 10-15 rânduri pe o temă dată.

Următoarea probă de la Capacitate este cea la Matematică, care se va susţine joi, iar notele finale se vor afişa pe 3 iulie. Având în vedere că învăţământul obligatoriu este de 10 ani, miza de la Capacitate nu este atât de mare ca la Bacalaureat: elevii vor fi distribuiţi oricum la liceu şi cu medii mai mici de cinci, ce-i drept nu la o instituţie de prestigiu. Admiterea computerizată la liceu are loc pe 17 iulie. 

Calendarul Evaluării Naţionale

  • 14 iunie - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 17-19 iunie - Înscrierea la Evaluarea Naţională
  • 25 iunie - proba scrisă la Limba şi Literatura Română
  • 26 iunie - proba scrisă la Limba şi Literatura Maternă
  • 27 iunie - proba scrisă la Matematică
  • 29 iunie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor între orele 16:00-20:00
  • 30 iunie - Rezolvarea contestaţiilor
  • 3 iulie - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

adevarul.ro te meditează pentru Bacalaureat 2013 şi Capacitate 2013

Elevii care învaţă în această perioadă pentru examenele de Bacalaureat 2013 (10 iunie – 5 iulie) şi Capacitate 2013 (25 – 27 iunie) vor putea accesa începând de vineri, în secţiunea de Educaţie a site-ului adevarul.ro, lecţii video în care profesorii din liceele de top explică modul de rezolvare a subiectelor la principalele materii de examen, oral şi scris.

BACALAUREAT 2013 VIDEO Prima lecţie adevarul.ro: cum să te prezinţi la proba orală de la Română

Adevarul.ro prezintă o serie de meditaţii online în format video pentru elevii care susţin examenele naţionale de Bac şi Capacitate în această vară. Prima „meditaţie“ online este pentru proba orală de la Limba şi Literatura Română care va avea loc luni, 10 iunie, fiind examenul cu care debutează Bacalaureatul 2013.

CAPACITATE 2013 A doua lecţie video: proba scrisă la Matematică

Profesoara de matematică Florina Măriuţ, de la Şcoala Gimnazială nr. 25 din Capitală, le oferă elevilor de clasa a VIII-a sfaturi legate de proba scrisă la Matematică, de la Capacitate 2013, programată pentru 27 iunie 2013, în cadrul campaniei „adevărul.ro te meditează“.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite