Bebeluşii, imunizaţi cu vaccinuri neautorizate. Ministerul Sănătăţii: Nu există o legătură între îmbolnăvirea copiilor din Argeş cu E-coli şi vaccinări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Corpul de Control al premierului a publicat primele rezultate ale anchetei privind îmbolnăvirile bebeluşilor din Argeş, menţionând neregulile constate, Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Medicamentului au reacţionat, precizând că între vaccinare şi îmbolnăviri nu există absolut nicio legătură. Reacţiile apar ca urmare a faptului că în documentul dat publicităţii de Guvern se precizează că micuţii au fost imunizaţi cu vaccinuri neautorizate.

Mai exact, Corpul de Control a constatat, în urma verificărilor, că în perioada 17 octombrie 2013 — 3 februarie 2016, în baza contractelor încheiate cu Ministerul Sănătăţii, societatea Polisano SRL a livrat către direcţiile de sănătate publică din ţară 940.995 doze de vaccin hexavalent, din care 11.800 doze vaccin HEXACIMA în ambalaj slovac, 20.042 doze vaccin HEXACIMA în ambalaj bulgăresc şi 107.300 doze vaccin HEXAXIM, destinat pieţei din Kazahstan.

Asta cu toate că, potrivit raportului, care scoate la iveală şi alte nereguli, Agenţia Naţională a Medicamentului a informat MS că HEXAXIM nu este autorizat pentru punerea pe piaţă.

La scurt timp de la publicarea raportului, Ministerul Sănătăţii a reacţionat. Oficialii din Minister au subliniat că „nu există nicio legătură între îmbolnăvirile din Argeş şi vaccinurile care le-au fost făcute acestora. „Este regretabil că asocierea în spaţiul public a unor teme independente dintr-un raport de control riscă să pună în pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reapariţiei unor fenomene epidemice în România”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, de la începutul anului au fost înregistrate în România, cu precădere în judeţul Argeş, 24 de cazuri de afecţiuni digestive grave la copii. Dintre aceştia, 19 copii au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic. La 11 cazuri a fost confirmată prezenţa aceleiaşi tulpini de bacterie E-coli enterohemoragică de tip O26. Bacteria E-coli enterohemoragică este, din punct de vedere statistic, cea mai frecventă cauză a SHU.

„Nu există probe care să facă legătura între vaccinare şi SHU”

Şi Agenţia Naţională a Medicamentului a avut o reacţie dură la adresa raportului întocmit de Corpul de Control al premierului Dacian Cioloş. Mai exact, ANMD a precizat că nota guvernului a ajuns în spaţiul public fără ca ea să fie discutată cu cei de la Agenţia Medicamentului, care ar fi putut fundamenta ştiinţific concluziile din document.

„Constatăm că publicul larg nu a fost informat într-un mod corespunzător, întrucât, în lipsa unor dovezi bazate pe fundamentare legislativă, nota de informare conţine o multitudine de aspecte care denotă o neînţelegere a mecanismelor ce au stat la baza punerii pe piaţă a vaccinului hexavalent în formă comercială denumită HEXAXIM”, arată Agenţia Naţională a Medicamentului.

Totodată, şi ANMDM subliniază că nu există nicio probă care să stabilească o legătură directă între schema de vaccinare şi copiii diagnosticaţi cu SHU.

„Pentru a elimina orice dubiu privind legalitatea punerii pe piaţă a vaccinului HEXAXIM în România, că ţară membră UE, informăm opinia publică că România, prin ANMDM, s-a asigurat că autorizarea este efectuată cu respectarea cadrului legal, acest aspect fiind confirmat în mod oficial şi de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). Mai mult decât atât, în situaţii similare, confruntându-se cu lipsa de pe piaţă a vaccinului hexavalent (HEXACIMA) şi alte ţări membre UE (Belgia, Polonia) au apelat la aceeaşi soluţie de asigurare a Programului naţional de vaccinare prin autorizarea HEXAXIM, că vaccin identic din toate punctele de vedere cu cel existent în schemă iniţială (HEXACIMA/HEXYON)”, a mai transmis ANMDM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite