Bărbatul care i-a dat mită o maşină lui Berbeceanu, arestat, iar soţia acestuia, în arest la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul suspectat că i-a dat mită o maşină fostului şef al BCCO Alba Traian Berbeceanu a fost arestat preventiv, iar soţia acestuia va sta în arest la domiciliu, potrivit unei decizii luate vineri de Tribunalul Bucureşti, care poate fi contestată de cei doi.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au cerut vineri Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Gheorghe Rusu şi aplicarea măsurii arestului la domiciliu pentru soţia acestuia, Anca Rusu, solicitarea fiind admisă de un judecător de drepturi şi libertăţi.

Gheorghe şi Anca Rusu au fost reţinuţi joi, pentru dare de mită, spălare a banilor, delapidare, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce procurorii au dispus extinderea urmării penale în dosarul fostului şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), Traian Berbeceanu.

Potrivit anchetatorilor, în 2011, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte Traian Berbeceanu şi alte persoane şi în condiţiile în care acesta deţinea calitatea de ofiţer de poliţie judiciară şi funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, cei doi i-au dat acestuia un autoturism marca Volkswagen Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 euro, pentru a le da date şi informaţii despre cercetarea acestora, a SC U SRL ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale.

"Suspectul Rusu Gheorghe, acţionând în coautorat cu suspecta Rusu Anca şi Berbeceanu Traian, a disimulat adevărata natură a circulaţiei autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creându-se aparenţa, contrară realităţii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul SC U SRL către inculpatul Berbeceanu Traian, în temeiul unei convenţii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor înscrisuri falsificate, cunoscând că, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare", a precizat DIICOT.

În dosarul lui Traian Berbeceanu, a fost extinsă urmărirea penală şi acţiunea penală faţă de acesta, pentru luare de mită şi spălare a banilor, informa DIICOT, în 16 mai.

Actul de vânzare-cumpărare, falsificat

Fostul şef al BCCO Alba Iulia este urmărit penal şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi falsificat "contractul de vânzare-cumpărare, datat 22.07.2011, prin atestarea în cuprinsul acestuia a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului privitoare la vânzarea de către Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion către SC U. SRL, vânzarea-cumpărarea între aceiaşi cocontractanţi a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum şi a plăţii unei sulte de 10.000 de euro", potrivit DIICOT.

Înscrisul falsificat ar fi fost folosit ulterior de Gheorghe şi Anca Rusu pentru evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunii nereale de vânzare-cumpărare a autoturismului marca Volkswagen Passat CC Trav. 2.0 TDI către Berbeceanu, precum şi pentru înmatricularea aceluiaşi autoturism pe numele lui Berbeceanu, susţin anchetatorii.

În legătură cu acuzaţia de complicitate la delapidare, procurorii spun că, în cursul anului 2011, Berbeceanu i-ar fi ajutat pe Gheorghe şi Anca Rusu să îşi însuşească fraudulos din patrimoniul SC U. SRL autoturismul Volkswagen Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a i-l remite ulterior acestuia.

DIICOT a precizat că această cauză a fost preluată, prin rezoluţia din 1 noiembrie 2013, de către Structura Centrală de la Serviciul Teritorial Alba-Iulia. După preluarea cauzei, procurorii DIICOT de la Structura Centrală au readministrat o parte a probatoriului administrat anterior de către Serviciul Teritorial Alba-Iulia şi, totodată au administrat noi probe.

Sponsorizări către BCCO Alba Iulia

Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar au fost cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea pe 24 octombrie 2013.

Procurorii care au instrumentat dosarul arătau că soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu au "sponsorizat" BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reieşea că cei doi soţi au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, unde lucrează soţia comisarului.

Potrivit procurorilor, Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informaţii despre investigaţiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

DNA informa, în 19 martie, că şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe.

Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan de a-l numi şef de serviciu pe ofiţerul Alin Muntean, reieşea din ordonanţa DNA privind urmărirea penală a şefului DIICOT Alba, a lui Muntean şi a unui procuror de la Parchetul Tribunalului Alba.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite