Avocata familiei Aurei Ion, tânăra care a murit în accidentul din Apuseni: ancheta procurorilor are abateri. Reclamaţii sunt şi în cazul poliţistului Gigină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocata familiei Aurei Ion acuza nereguli intr-o scrisoare deschisa catre procurorul general. FOTO: Adevărul
Avocata familiei Aurei Ion acuza nereguli intr-o scrisoare deschisa catre procurorul general. FOTO: Adevărul

Avocata familiei Aurei Ion, tânăra care a murit, alături de pilotul Adrian Iovan, în accidentul aviatic din Munţii Apuseni, din 2015) a transmis o scrisoare deschisă procurorului general Augustin Lazăr în care susţine că ancheta procurorilor prezintă abateri şi nereguli. Şi familia poliţistului Gigină reclamă că ancheta durează prea mult timp.

„În luna octombrie 2016, v-am solicitat acordarea unei audienţe, în scopul de a va prezenţa neregulile în desfăşurarea anchetei accidentului aviatic Apuseni, invederându-vă  îmi exprim îngrijorarea în ceea ce priveşte modalitatea de desfăşurare a acesteia.

În totală neconcordanţă cu scopul demersului meu, am fost chemată la procurorul şef al Secţiei Parchetelor Militare - cel care coordonează anchetă şi în privinţa căruia ar fi urmat va semnalez o serie de abateri, deşi aşteptăm solicitarea subsemnatei prezinte interes şi primesc un răspuns de la cabinetul dumneavoastră, unde adresasem", se arată în scrisoarea avocatei Laura Beleca, postată pe pagină de Facebook Respect Aura Ion.


Avocata susţine este ţinută la distanţă de desfăşurarea anchetei şi vine cu o serie de obiecţîi, prima referindu-se la expertiză aviatică în urmă accidentului.

"Cum bine ştiţi, expertiză aviatică a fost dispusă încă din ianuarie 2014, de către echipa de procurori coordonată chiar de către dumneavoastră, moment la care dosarul se află pe rolul Parchetului Curţîi de Apel Albă.

Cu toate acestea, mijlocul de proba astfel dispus a fost eludat de către procurorii Secţiilor Militare, documentul procedural neregăsindu-se în dosarul cauzei, intenţia fiind de a crea aparenţă nu ar fi existat niciodată, ceea ce a condus la tergiversarea voită a cauzei. Expertiză a fost dispusă de către procurorii militari doar după cererile repetate ale subsemnatei", a explicat Beleca.

Acces îngrădit la dosar

În continuare, avocata se plânge îi este limitat accesul la dosar şi da şi un exemplu în acest sens: "deşi raportul de expertiză specialitatea metalurgie a fost depus încă din decembrie 2016, nici subsemnata şi nici părţile nu am fost incunostintati, până în prezent, cu privire la această".

Reprezentantul legal al familiei Aurei Ion mai susţine anchetatorii i-au pus la dispoziţie "mijloace de proba cărora li s-au adus modificări tehnice în prealabil".

"La dată de 18 octombrie 2016, dumneavoastră informaţi opinia publică faptul în dosar se efectuează o nouă expertiză aviatică. Spuneaţi atunci: 'Este în curs o nouă expertiză care este efectuată şi sperăm într-un timp rezonabil, de fapt am indicii în această toamna vom avea raportul de expertiză şi vom putea da o soluţie corectă', ceea ce ne conduce la concluzia dumneavoastră aveaţi convingerea expertiză dispusă la Albă, în 2014, fusese efectuată.

În realitate, în dosar, abia acum se efectuează expertiză aviatică, nemaifiind nicio altă efectuată până în prezent. Expertiză aviatică se realizează în mod voit, cu vicii, pentru tergiversarea cauzei, în condiţii izbitor de asemănătoare cu cele ale cazului accidentului aviatic de la Tuzla din 2010", a precizat Beleca.

De asemenea, această a spus nu crede în coincidenţe şi a acuzat la cabinetul sau de avocatură au fost trimişi inspectorii ANAF, imediat după ce a semnalat neregulile din anchetă prin cererea unui audienţe la Procurorul General.

"În plus, faţă de aceste nereguli, v- fi prezentat abuzurile comise şi de către magistraţii implicaţi în dosarele conexe accidentului aviatic din Munţîi Apuseni", a conchis avocata.

Amintim avionul de mici dimensiuni care transporta o echipa de medici la un transplant s-a prăbuşit, pe 20 ianuarie 2014, în Munţîi Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Albă.

Pilotul Adrian Iovan şi studentă Aura Ion au murit, iar celelalte cinci persoane aflate aflate la bord, copilotul şi patru medici, au fost rănite. Victimele au aşteptat mai bine de şase ore echipele de salvatori, pentru autorităţile nu au putut localiza cu exactitate epava aeronavei

Reclamaţii şi în cazul morţii poliţiştului Bogdan Gigină

Şi ancheta DNA în cazul morţii poliţiştului Bogdan Gigină, în care e vizat fost ministru de Interne Gabriel Oprea, întârzie nepermis de mult, spun şi rudele tânărului, care s-au plâns Instanţei Supreme

Familia agentului Bogdan Gigină a cerut Instanţei Supreme să constate că ancheta DNA, ce îl vizează în primul rând pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, este deja mult prea lungă, relatează corespondentul ProTV Ovidiu Oanţă, aflat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dacă judecătorii de la ICCJ vor admite contestaţia referitoare la durata, e foarte posibil ca procurorii să fie obligaţi să finalizeze ancheta cât mai repede. Practic, judecătorii Instanţei Supreme au posibilitatea legală să dea un termen în care anchetatorii să dea o soluţie în acest dosar.

În octombrie, şefa DNA declara, legat de acest dosar, că “Suntem în curs de finalizare, nu aş putea să estimez un termen în ceea ce priveşte soluţia, nu pot să spun nici ce soluţie va fi, pentru că aceasta va fi decisă de procurorul de caz, dar cu siguranţă, până la sfârşitul acestui an, dosarul va fi soluţionat”. Kovesi explica atunci că „investigăm şi condiţiile în care s-a produs moartea victimei, practic avem şi infracţiunea care vizează uciderea din culpă şi din această perspectivă s-au făcut mai multe expertize în dosar. (...) Aş reaminti că în cursul anului trecut a apărut o decizie a Curţii Constituţionale care se referă la modul în care este reglementată infracţiunea de abuz în serviciu în Codul penal. Această decizie a determinat şi o reorientare a modului în care noi trebuie să facem ancheta (...), trebuie să dovedim o încălcare a unei legislaţii primare, cum spunem noi, adică să stabilim dacă s-a încălcat o dispoziţie prevăzută într-o lege sau într-o ordonanţă de urgenţă. La momentul la care acuzaţiile s-au formulat, ele aveau la bază un regulament privind circulaţia pe drumurile publice. Acesta este motivul pentru care ancheta a trebuit să vizeze şi alte aspecte”.

Reacţia DNA

Oficiali ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au recaţionat la acuzaţiile aduse acum de familia lui Gigina şi spun că după înregistrarea dosarului la DNA s-au realizat mai multe activităţi: „Au fost inculpate două persoane fizice şi o persoană juridică (OPREA GABRIEL, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, persoana juridică SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L şi MAZILU PETRE, administrator al firmei menţionate); s-a dispus şi efectuat expertiză tehnică cu privire la autovehiculul implicat în accident; s-a dispus şi efectuat expertiză cu privire la dinamica accidentului; au fost identificate şi audiate, în calitate de martori, peste 60 de persoane (o parte dintre aceştia fiind propuşi de părţile din cauză); ca urmare a audierii unor martori, părţile au făcut, în mod repetat, cereri de audiere a altor persoane; s-a cerut declasificarea, de către cinci instituţii publice, a unor documente care au legătură cu cauza, clasificate ca secret de stat sau secret de serviciu; declasificarea acestor documente s-a realizat, parţial, abia în decembrie 2017 şi în ianuarie 2018”, susţin anchetatorii.

Bogdan Gigină a murit în urma accidentului suferit în seara zilei de 20 octombrie 2015, în timp ce însoţea coloana oficială a lui Gabriel Oprea. Agentul a căzut cu motocicleta într-o groapă care nu ar fi fost semnalizată corect.

Anchetatorii au afirmat că Gabriel Oprea ar fi impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicatăceea ce a contribuit la producerea accidentului rutier.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite