Concluzii după exerciţiul de alarmare. Arafat: „Nu putem spune că dispunem de un sistem de alertare eficient”
0România are nevoie de un sistem integrat de avertizare care să permită alarmarea unui număr mare de cetăţeni, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, locotenent colonel Cristian Radu, precizând că din numărul total al echipamentelor de avertizare şi alarmare, pe timpul exerciţiilor desfăşurate, gradul de audibilitate a fost de 48%.
Totodată, el a subliniat necesitatea creşterii de echipamente de avertizare şi alarmare şi a atras atenţia că este nevoie de căi alternative pentru transmiterea mesajelor către populaţie. Potrivit oficialului IGSU, pe timpul exerciţiului de alarmare, 6.045 de sirene au fost funcţionale, iar 635 nu au funcţionat, potrivit Agerpres.
Prezent la conferinţă, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a atras atenţia că, deşi se cunoşteau date despre exerciţiu — zile, ore — nu există un sistem eficient de alertare al populaţiei, una dintre probleme fiind activarea sirenelor.
''Nu putem spune că dispunem de un sistem de alertare eficient. La nivel local au fost greutăţi în pornirea sirenelor, mai mult din caza factorului uman. Centralizarea comenzii sirenelor este foarte importantă. Am încercat soluţii alternative, una fiind aplicaţia departamentului care funcţionează, dar răspândirea este limitată la acest moment'', a arătat oficialul MAI.
„Jumătate din populaţia ţării nu a auzit sirenele”
La rândul său, ministrul Comunicaţiilor; Augustin Jianu a declarat că, având în vedere gradul de acoperire, precum şi timpii de alertare şi reacţie a populaţiei este nevoie de un sistem complementar alternativ de alarmare care să folosească telefoanele mobile ale cetăţenilor, potrivit TVR.
El a anunţat că la începutul lunii mai va avea discuţii cu operatorii de telefonie mobilă. Jumătate din populaţia ţării nu a auzit sirenele şi acesta este un lucru extrem de grav, a subliniat Ministrul Comunicaţiilor.