Aproape 2.400 de lei este costul lunar al unui deţinut, iar închisorile româneşti sunt ocupate în proporţie de 167%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul român plăteşte lunar aproape 2.400 de lei pentru un deţinut FOTO Shutterstock
Statul român plăteşte lunar aproape 2.400 de lei pentru un deţinut FOTO Shutterstock

Costul lunar de întreţinere a unui deţinut este de aproape 2.400 de lei, dintre care mai bine de jumătate reprezintă cheltuieli de personal. Aşa au răspuns reprezentanţii Ministerului Justiţiei interpelării unui parlamentar.

Potrivit Ministerului, costul lunar al unui deţinut este de 2.397 de lei. Din aceşti bani, 1.619 lei sunt cheltuieli de personal. În plus, bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) în acest an este de 912,5 milioane de lei, din care doar 80,5 milioane reprezintă venituri proprii ale penitenciarelor.

616 milioane de lei cheltuie ANP anual pentru plata personalului şi doar 160 de milioane sunt alocaţi bunurilor şi serviciilor.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor coordonează activitatea a 43 de unităţi, între care un penitenciar pentru femei, patru penitenciare pentru minori şi tineri şi opt penitenciare spital. Tot sub sigla ANP funcţionează două centre de reeducare, Şcoala Naţională de Pregătirea a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna şi Centrul de Formare şi Specializare a Ofiţerilor din Administraţia Penitenciarelor Arad, se mai arată în răspunsul trimis de MJ la întrebarea deputatului Maria Dragomir.

Ministerul mai arată că, la 16 aprilie 2013, se înregistrau un număr de 33.060 de persoane private de libertate cazate în spaţii care asigură 27.700 de locuri, conform criteriilor stabilite prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 433/C/2010 (indice de ocupare – 119%), respectiv 19.738 de locuri, conform standardelor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), rezultând un indice de ocupare de 167%.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite