ANAF vinde UTON SA, una dintre firme lui Marian Iancu, pentru 33,5 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzarea fostului producător de utilaj chimic  se face conform deciziei unei  instanţe care l-a judecat pe fortul patron al  clubului de fotbal Politehnica Timişoara  pentru spălare de bani.

Firma  SC UTON SA  deţinută de Marian Iancu, fostul patron al clubului de fotbal Politehnica Timişoara, este vândută bucată cu bucată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ANAF într-o licitaţie publică, pe 05 ianuarie 2018. “Astfel, vor fi duse la îndeplinire măsurile dispuse de instanţa de judecată prin sentinţa penală nr 809/2011, pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr. 36794/3/2005, definitivă prin decizia penală nr. 1207/14.10.2017, a Curţii de Apel Bucureşti”, arată ANAF. Practic, în acest dosar, Marian Iancu a fost judecat pentru spălare de bani după ce a fost cercetat de DIICOT, alături de alte opt persoane.

Vor fi scoase la vânzare mai multe bunuri care sunt sechestrate. Este vorba de mijloace de transport,  terenuri şi construcţii şi  construcţii speciale,  echipamente tehnologice (utilaje, instalaţii ş.a.) sau materii prime (oţel, inox etc.). Totul la un preţ de pornire de al licitaţiei este de 33,5 milioane lei, sumă la care se adaugă TVA.

Condiţii speciale

Licitaţia are şi o latură mai specială pentru că printre utilajele puse în vânzare sunt şi unele care prezintă un risc din punct de vedere ale radiaţiilor pe care le emit. Conform anunţului ANAF, cel care va cumăra va fi obligat să transfere instalaţia radiologică GDP U6 către instituţiile abilitate de CNCAN şi să asigure depozitarea pe termen lung a materialelor nucleare.

Povestea companiei

Marian Iancu, fostul patron al clubului de fotbal Politehnica Timişoara, controla indirect acţiuni reprezentând 98,14% din capitalul social al fostului producător de utilaje chimice Uton, prin BKP Trust Invest (care deţine 52,35% din acţiuni) şi Carom Oneşti (care are 45,78% din titluri).

Uton a intrat pe pierderi din anul 2010, când a încheiat exerciţiul financiar cu un rezultat negativ de 6,7 milioane de lei. Pierderile au crescut în 2011 la 8,2 milioane de lei, pe când cifra de afaceri a scăzut cu 4%, la 41,2 milioane de lei. La finele anului 2011 avea datorii de aproape 28,7 milioane de lei.

Uton de astăzi a fost înfiinţată în anul 1973, sub denumirea de Întreprinderea de Utilaj Chimic Borzeşti (IUC). Întreprinderea a fost creată, iniţial, ca furnizor de echipamente pentru industriile chimică şi petrochimică, lângă platforma industrială Borzeşti, pentru care era un fel de „mecanic şef”, pentru a-i asigura utilajul chimic de care avea nevoie. Evoluţia ei a însemnat, însă, diversificarea produselor şi pieţelor sale, iar Uton chiar a devenit un important furnizor de utilaje din România. După 1990, la Oneşti se fabricau şi echipamente energetice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite