Mark Gray: Raportul MCV va fi publicat la începutul anului 2014. Ambasadorul britanic: DNA este o instituţie care are performanţă
0
Ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, spune că DNA are o performanţă foarte bună şi că trebuie să rămână o instituţie independentă şi să primească sprijinul tuturor pentru a continua lupta împotriva corupţiei. Între timp, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că raportul MCV a fost amânat din decembrie 2013, în ianuarie 2014.
"În ceea ce priveşte MCV, eu am venit în România acum trei ani. Am marcat un progres foarte semnificativ în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi a reformei în Justiţie. Eu consider că este un trend pozitiv şi consider că instituţii ca ANI şi DNA au făcut mult în acest sens. Cred că pentru DNA este foarte important că, în continuare, are personal, independenţă şi sprijinul tuturor pentru a continua această realizare importantă pentru România. Eu consider că DNA este o instituţie care are o performanţă foarte bună în România", a spus Harris, în contextul în care a fost întrebat de jurnalişti, la Cluj, care este viziunea Marii Britanii despre procesul de aderare a României la Schengen şi dacă acest demers ar fi afectat, la fel ca şi MCV, de schimbările recente de procurori.
Martin Harris a mai spus că în luna ianuarie, Comisia Europeană va întocmi un nou raport despre progresul MCV înregistrat de România.
Raportul MCV, publicat în ianuarie 2014
Tot pe fondul raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat marţi, că acesta va fi publicat la începutul lui 2014, nu în decembrie 2013, cum se anunţase iniţial.
Întrebat de sesizarea ActiveWatch şi a Asociaţiei pentru Monitorizarea Justiţiei privind situaţia de la DNA, oficialul european a precizat că următorul raport MCV va aborda şi acest subiect.
"Nu sunt la curent cu această scrisoare. Dar ştiu că CE a primit o serie sesizări de la organizaţiile non-guvernamentale privind situaţia DNA din România din ultimele zile, provocată de unele dispute referitoare la numirea unor procurori (...) Comisia nu a comentat, nu comentează şi nu va comenta numirile individuale, cazurile particulare ale unor procurori. Nu acesta este rolul nostru. Comisia Europeană va aborda, cu siguranţă, situaţia de la DNA în următorul raport, care va fi publicat la începutul anului viitor", a spus purtătorul de cuvânt.
Totodată, Mark Gray a reamintit importanţa DNA în îndeplinirea obiectivelor trasate României în cadrul MCV.
"În toate rapoartele sale, Comisia Europeană a identificat DNA ca una dintre cele mai eficiente instituţii care au permis României să progreseze în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV. DNA are un palmares puternic în ceea ce priveşte independenţa şi obiectivitatea", a mai spus Gray.
a fi publicat la începutul
Reacţia Ambasadei Statelor Unite
De asemenea, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti precizează că este "esenţial" ca numirea înlocuitorilor procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, care au "o importanţă crucială", să fie "rezultatul unor proceduri corecte şi al consultărilor, astfel încât DNA să continue să fie condusă de procurorii cei mai competenţi, curajoşi, cu realizări remarcabile în lupta împotriva corupţiei".
"Îndemnăm toate părţile implicate: procurorul şef al DNA, procurorul general, ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi Preşedinţia să coopereze şi să se consulte în legătură cu acest subiect", se mai arată în răspunsul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, care îşi exprimă "admiraţia şi aprecierea pentru activitatea excelentă" a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru.
Totodată, Ambasada subliniază că SUA, în calitate de aliat NATO şi partener apropiat, "împărtăşesc obiectivul Guvernului României de asigurare a independenţei şi a profesionalismului sistemului de justiţie şi luptă împotriva corupţiei", iar "Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este o instituţie de o importanţă vitală în aceste eforturi".
Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au avut un schimb de replici, la distanţă, declanşate de schimbarea procurorului Lucian Papici şi a adjunctului său, Mariana Alexandru.
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, miercuri, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat oficiali ai Parchetului instanţei supreme.