Ambasadele a 12 state, printre care SUA şi Germania, fac un apel către aleşii români: „Evitaţi schimbările care ar slăbi statul de drept“. Reacţia MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadele a 12 state, printre care se numără Statele Unite, Franţa, Germania şi Olanda, au făcut joi un apel public la părţile implicate în modificarea Codurilor Penale să nu slăbească statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva corupţiei.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat printr-un comunicat de presă la apelul celor 12 ambasade. 

„Recunoaşterea de către statele partenere a progresului demonstrat de România în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient, arată, încă o dată, eforturile pe care instituţiile statului le depun în mod constant pentru a asigura respectarea legii şi a angajamentelor României, atât în cadru european cât şi în cadru internaţional. Reiterăm că instituţiile statului au un dialog permanent şi transparent cu instituţiile europene şi internaţionale inclusiv pe Legile Justiţiei, în vederea facilitării unei cooperări internaţionale eficiente şi respectării de către România a tuturor angajamentelor în plan internaţional“, se arată în documentul MAE.

Mai mult, instituţia criticăvoalat demersul celor 12 ambasade. „Procesul de amendare a legislaţiei în domeniul penal reprezintă un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituţie, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice şi a dialogului cu cetăţenii. Reiterăm că procesul de amendare este în curs de derulare, aceste legi urmând a intra în vigoare numai după adoptarea acestora de către Parlament şi respectiv promulgarea de către Preşedintele României. Subliniem că întărirea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei fac parte din priorităţile asumate prin programul de guvernare 2018-2020“, potrivit sursei citate.


Un număr fără precedent de state aliaţi şi parteneri internaţionali ai Românie, printre care SUA, Germania, Franţa sau Olanda, au tras un semnal de alarmă cu privire la modificările pe care Parlamentul urmreşte să le aducă Codurilor penale.

În mesajul lor, statele fac un apel la părţile implicate în modificarea Codurilor Penale de a evita schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva corupţiei.

Mai mult, cele 12 state atrag atenţia că urmăresc cu atenţie acest proces legislativ şi că îşi menţi îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii.  

„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice paşi înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor. Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia”, se arată în mesajul publicat de ambasadele celor 12 state.

Declaraţia de mai sus este semnată în numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii, fiind publicată pe site-ul ambasadei SUA.

În decembrie, anul trecut, ambasadele a 7 state avertizau, într-un comunicat comun similar celui de azi, că schimbările aduse la legile Justiţiei de către coaliţia PSD-ALDE riscă să pună în pericol progresele înregistrate de România. În comunicatul din decembrie 2017 era evidenţiată „necesitatea predictibilităţii, a transparenţei depline şi a consultărilor incluzive" în ceea ce priveşte reforma justiţiei, în conformitate cu prevederile raportului Comisiei Europene din cadrul MCV”. 

Comunicatul era semnat de ambasadorii Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei.Aceştia atrăgeau atenţia asupra unor eventuale acţiuni care ar putea duce la “slăbirea independenţei” sistemului judiciar. „În acest context, facem apel la părţile implicate în proiectul de reformă a justiţiei să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei şi să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneţia, pentru a menţine astfel independenţa sistemului judiciar şi a păstra intact procesul de reformă în general”, preciza comunicatul citat.

Vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda, a declarat, marţi, ca reacţie la mesajul celor 12 state privind modificările la legislaţia penală, că este dreptul Parlamentului de a legifera şi că modificările la coduri au ţinut cont de deciziile CCR şi de prevederile Comisiei de la Veneţia.

„Suntem totuşi Parlamentul României, suntem votaţi de cetăţenii României, este dreptul Parlamentului de a legifera, sunt sigur că modificările şi la Codul de procedură penală şi la Codul Penal şi la celelalte coduri şi la celelalte legi ale justiţiei au ţinut cont de deciziile Curţii Constituţionale, de deciziile Comisiei de la Veneţia şi atunci când au fost articole în care s-au încălcat vreo prevedere a Curţii Constituţionale, au fost duse la Curte, Curtea şi-a exprimat un punct de vedere, probabil acelaşi procedeu va fi şi la modificarea de la coduri", a declarat Claudiu Manda, citat de Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite