Ilie Sârbu şi Adrian Videanu, audiaţi la DNA ca martori într-un dosar privind favorizarea firmelor lui Ioan Niculae
0Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, fostul ministru al Agriculturii şi fostul secretar de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Constantin Stafie, s-au prezentat astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) fiind citaţi pentru a fi audiaţi într-un dosar de corupţie.
Fostul senator Ilie Sârbu s-a prezentat, luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit unor surse judiciare, el va fi audiat ca martor în acest dosar.
La intrarea la DNA, Ilie Sârbu a susţinut că a fost chemat în calitate de martor.
Referitor la intervenţiile făcute pentru adoptarea unei Hotărâri de Guvern el a spus că ''aceste lucruri le va discuta după întâlnirea cu procurorii''. ''Dar nu s-a dat niciodată (o astfel de hotărâre de guvern — n.r.)'', a subliniat Sârbu, negând că ar fi primit telefoane în acest sens.
Despre faptul că Ioan Niculae ar fi plătit un milion de euro pentru adoptarea unei hotărâri de guvern, fostul ministru al Agriculturii a precizat: ''Asta e problema dlui Niculae, dar eu nu am adoptat-o. (...) Ştiţi bine cât m-au înjurat în presă, pentru că aţi văzut stenograme''.
Întrebat dacă ''a fost cineva care a transformat Guvernul în talcioc de hotărâri'', Ilie Sârbu a răspuns: ''Nu, nu s-a transformat şi nu s-a dat nimic''.
Ancheta DNA
Potrivit unor surse judiciare, el va fi audiat ca martor în dosarul în care este anchetat omul de afaceri Ioan Niculae, patron al grupului SC Interagro SA, şi Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, şi în care, în luna iulie, au fost efectuate mai multe percheziţii.
În urmă cu câteva ore a intrat în sediul DNA fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu. „Am venit în calitate de martor, într-un dosar de care nu ştiu nimic”', a spus Adriean Videanu, la sosirea la DNA.Stenogramele din dosar.
FOTO Eduard Enea
Ancheta
Gheorghe Bunea Stancu este acuzat de trafic de influenţă, iar Ioan Niculae de cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi la spălare de bani.
În dosar s-a început urmărirea penală şi faţă de: Nicoleta Toncea, preşedinte al SC Interagro, pentru complicitate la evaziune fiscală şi la spălare de bani, Viorel Bărac, director general, şi Adriana Guţă, director economic, ambii în cadrul aceleiaşi firme, dar şi faţă de SC Interagro SA, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
Cine a venit primul la audieri
Primul care a venit la audieri a fost, la ora 11, a fost fostul secretar de stat în Ministerul Economiei Claudiu Constantin Stafie s-a prezentat luni la Direcţia Naţională Anticorupţie fiind citat pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie.
Primul dosar al lui Niculae
Cazul are legătură cu dosarul în care Niculae şi Bunea-Stancu au fost condamnaţi, aceştia aflându-se în penitenciar.
Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.
Potrivit stenogramele discuţiilor, Bunea-Stancu era influent în PSD şi decidea numirea unor înalţi funcţionari la nivel naţional.
Ioan Niculae: Auzi mă, PSD-ul nu a pus nici acum director la Transgaz.
Bunea Stancu: O sa punem măi, ai rabdare, ce dracu...
Ioan Niculae: Puneţi,măi! Când dracu ne vedem? Pune-l, mă. pe ăla al tău...
Bunea Stancu: Nu, măi, am ANRM, am Rezervele Statului, am la CEC, am la Eximbank, am o grămadă de posturi. Şi la Bucureşti, şi la Brăila am pus la Agenţia de Mediu vicepreşedinte. La Agenţia Naţională a Proprietatii - preşedinte. La rezervele statului - preşedinte. La RAPPS... Peste tot, o grămadă. Am vreo opt funcţii naţionale
Ioan Niculae: Ai făcut o treabă bună cu prietenul nostru, domnu ministru. Ai mână bună.
Bunea Stancu: Ionuţ? Dacă el o strâmbează cu mine, îi retrag sprijinul politic.
"Am fost un tâmpit când l-am pus pe Steriu!"
Bunea Stancu: Dacă voiam, îl puneam pe ...dar am fost un tâmpit cand l-am pus pe Steriu (Valeriu Steriu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii - n.r.). Un tâmpit.. Am fost. M -am luat după toţi, ca să nu mai spun după cine.
Ioan Niculae: Dă-i un telefon lui Sârbu (Ilie Sârbu, fost ministru PSD al Agriculturii - n.r.)... Băi, dacă nici astăzi nu o faci şi nici cel târziu miercurea viitoare..
Bunea Stancu: Lasă, măi, că vorbesc cu... Vorbesc cu Nica (Dan Nica (PSD) - n.r.). .. Lasă că şiu eu de unde sa o iau....
Povestea cazului
În acest caz, procurorii au reţinut că, în perioada 2008 — 2009, între SC Interagro SA şi o altă societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-au desfăşurat mai multe tranzacţii comerciale ce au avut la bază prestaţii neexecutate, privind contractul încheiat în august 2008, în valoare de 10 milioane de euro. Obiectul contractului a privit realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru Interagro de către firma respectivă.
"La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost 'trecute' formal prin societatea respectivă, pentru ca ulterior, la indicaţiile acestuia, să fie externalizate într-o firmă de tip 'off shore' din Insulele Virgine. Încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre SC Interagro SA şi societatea respectivă s-au făcut prin intermediul suspecţilor Bărac şi Guţă, care au semnat contractul şi s-au ocupat de înregistrarea documentelor financiar — contabile pentru a crea aparenţa de îndeplinire a prestaţiilor. Suspecţii au beneficiat de ajutorul suspectei Toncea care, din dispoziţia lui Niculae, s-a implicat în realizarea plăţilor către firmă respectivă", susţine DNA.
Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din evaziune fiscală, susţin procurorii, a fost iniţiat şi coordonat de Ioan Niculae şi a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu peste 11,4 milioane lei, reprezentând TVA în sumă de aproape 6,9 milioane lei şi impozit pe profit — peste 4,5 milioane lei.