Poliţiştii de la Rutieră anchetaţi că au muşamalizat un accident, eliberaţi din arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Piştea, adjunctul şefului Poliţiei Rutiere
Daniel Piştea, adjunctul şefului Poliţiei Rutiere

Opt poliţişti, printre care şi adjunctul şefului Poliţiei Rutiere, Daniel Piştea, au fost eliberaţi din arest, după ce vineri noapte au fost reţinuţi pentru că ar fi încercat să muşamalizeze un accident care a avut loc în urmă cu câteva săptămâni.

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 1 a dispus cercetarea în libertate a tuturor celor opt poliţişti, doar în cazul lui Marius Maghiari fiind luată şi măsura controlului judiciar. Decizia poate fi contestată la instanţa superioară.

În timpul judecării propunerii de arestare, ordonanţele de reţinere emise pentru cei opt poliţişti au expirat. Aceştia au plecat de la instanţă, dar au revenit sâmbătă după-amiază la Judecătoria Sectorului 1, unde au aşteptat pronunţarea deciziei.

Daniel Piştea, adjunct Brigada Rutieră Bucureşti, împreună cu Ion Daniel Bocan, şeful Secţiei 2 Poliţie, ofiţerul Marius Maghiari şi alţi cinci poliţişti au fost arestaţi de Judecătoria Sectorului 1 pentru că ar fi încercat să muşamalizeze un accident produs de Maghiari.

Judecătoria Sectorului 1 a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a comisarului Daniel Piştea, adjunct Brigada Rutieră Bucureşti, a comisarului Ion Daniel Bocan, şeful Secţiei 2 Poliţie şi a lui Marius Maghiari, şef al unui serviciu din cadrul Brigăzii Rutiere. În acelaşi dosar au fost arestaţi poliţiştii de la Secţia 2 Mihăiţă Georgică Anghel, Ovidiu Gheorghe Sanfira, Marian Lupu Pasăre, dar şi poliţiştii din cadrul Brigăzii Rutiere Liviu Daniel Cânea şi Auraş Eugen Ţuţui. Toţi au fost eliberaţi sâmbătă.

Comisarii Ioan Daniel Bocan şi Daniel Piştea, împreună cu alţi doi poliţişti de la Brigada Rutieră şi trei de Secţia 2 de Poliţie sunt acuzaţi că ar fi încercat să muşamalizeze un accident rutier produs de ofiţerul Marius Maghiari.

Potrivit unor surse judiciare, poliţistul Marius Maghiari ar fi accidentat o femeie pe raza Secţiei 2 Poliţie, dar incidentul a fost încadrat la accident de muncă. Ceilalţi şapte poliţişti sunt suspectaţi că l-ar fi ajutat pe Maghiari, astfel încât fapta să nu fie încadrată ca accident rutier.

Maghiari spune că după accident a dus-o pe femeie la spital şi a vrut să îndrepte situaţia corect

Marius Maghiari, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a declarat că după accidentul pe care l-a provocat, a încercat să îndrepte situaţia în mod corect, a dus-o pe femeie la spital, timp în care aceasta a fost conştientă, şi a încercat să meargă pe calea medierii şi să încheie o înţelegere. Astfel, femeia în vârstă de 34 de ani a decarat că a fost un accident de muncă, pentru a evita un dosar penal. Avocata lui Marius Maghiari spune că, între timp, femeia rănită şi-a schimbat declaraţia.

Marius Maghiari a declarat, la ieşirea din sediul Judecătoriei Sectorului 1, că nu înţelege de ce lucrurile au luat o astfel de turnură şi a arătat că nu a făcut decât să îndrepte în cel mai corect mod situaţia pe care a produs-o. El a spus că, după accident, a dus-o pe femeie de urgenţă la spital, iar aceasta a fost conştientă tot timpul. Maghiari a adăugat că, în timpul discuţiilor cu femeia, a încercat să stabilească o înţelegere, astfel încât să nu se ajungă la deschiderea unui dosar penal.

Întrebat de ce s-a ajuns ca accidentul rutier să fie transformat într-un accident de muncă, respectiv ca femeia să susţină că a căzut de pe schela unei clădiri, Maghiari a arătat doar că a dorit să meargă pe calea medierii cu aceasta, astfel încât să evite situaţii de cercetare penală. El a precizat că s-a ajuns la o înţelegere, dar după ce femeia a fost chemată la Parchet să dea declaraţii, aceasta a renunţat la înţelegere.

Întrebat dacă s-a pus problema oferirii unor sume de bani, chiar şi sub forma unor daune materiale şi morale, Maghiari a spus că, la un moment dat, până ca femeia să fie chemată de către procurori la audieri, a fost contactat de avocaţi ai acesteia, pentru a se stabili o sumă de bani cu titlu de daune, reafirmând că înţelegerea a căzut după ce femeia a dat declaraţii în faţa anchetatorilor.

Maghiari a admis că, din cauza sa, alte şapte persoane sunt cercetate, din punctul său de vedere fără a avea o vină, şi a precizat că poliţiştii şi-au îndeplinit corespunzător sarcinile de serviciu, i-au recoltat probe de sânge şi au întocmit corect ancheta în privinţa sa. El a precizat că altfel nu ar fi avut cum să rămână imediat după accident fără permisul de conducere, să fie dus la secţie pentru declaraţii sau să se deschidă dosar penal pe numele său.

Avocata lui a spus că nu este nimic ilegal în a încerca să salvezi viaţa victimei prin transportarea ei la spital, lucru pe care l-a făcut şi clientul său. Ea a arătat că, potrivit actelor dosarului, femeia, în vârstă de 34 de ani, a dat mai multe declaraţii, atît la poliţie, cât şi în faţa procurorilor, iar în prima declaraţie ar fi arătat că, dorind să nu fie mediatizat cazul şi de a nu ajunge în faţa organelor de cercetare, ar fi propus, din proprie iniţiativă, schimbarea datelor incidentului, respectiv să spună că nu a fost lovită de maşina condusă de Maghiari, ci ar fi căzut de pe o schelă, astfel încât totul să pară un accident de muncă.

Potrivit unor surse judiciare, accidentul a avut loc în 8 iunie, în jurul orei 14.30, în zona unei treceri de pietoni de la Fântâna Mioriţa.

Reprezentanţii Poliţiei Capitalei au refuzat să comenteze acest caz. "Având în vedere că în prezent este în derulare o anchetă a Parchetului, nu suntem în măsură să oferim date, ele căzând sub incidenţa prevederilor Codului de procedură penală. Poliţia Capitalei sprijină instituţiile abilitate în instrumentarea acestui caz şi aplică principiul conform căruia nimeni nu este mai presus de lege", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Capitalei.

Şapte dintre ei sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi de fals în acte, iar cel care ar fi comis accidentul este acuzat de părăsirea locului accidentului şi instigare la fals.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite