Ştampilă franţuzească „vită“ pe carnea de cal românească
0Firma suedeză Findus susţine că pe carnea de cal folosită în fabricarea lasagna există ştampilă veterinară franceză, care certifică materia primă ca fiind carne de vită.
Producătorul de lasagna pentru Findus, compania franceză Comigel, care foloseşte aproximativ 20 de ingrediente din care aproximativ 15 la sută carne de vită, a primit "pachete purtând eticheta cu ştampila veterinară franceză şi numele şi înregistrarea Spanghero", a declarat pentru AFP, directorul de operaţiuni al filialei franceze a grupului Findus, Christophe Guillon. "Ştampila franceză presupune că Spanghero a transformat această carne, altfel nu avea dreptul" de a o marca, explică el. Or, "după cum citim în presă, Spanghero începe să explice că de fapt nu procesează această carne. Există o incoerenţă aici", a adăugat Christophe Guillon.
"Findus pune următoarea întrebare: cum este posibil ca în 2013 un procesator de carne să poată comercializa carne de cal cu ştampila veterinară franceză «carne de vită»?", a declarat şi său Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus France.
Pe 9 februarie, Spanghero afirma că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal. "Am cumpărat carne de vită de origine europeană şi am revândut-o. Dacă a fost într-adevăr vorba despre cal, atunci ne vom îndrepta spre furnizorul român", declara, pentru AFP, Barthélémy Aguerre, preşedintele Spanghero. Acesta însă nu a precizat numele furnizorului român.
La rândul său, grupul agroalimentar Findus s-a declarat "înşelat" şi a anunţat că va depune plângere luni. Astfel, grupul agroalimentar Findus l-a acuzat apoi pe furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal românească cu menţiunea "vită".