Şefii din structurile Ministerului de Interne vor putea fi schimbaţi din funcţie şi numiţi pe un alt post fără acordul lor
0Derogarea de la vechimea obligatorie şi mutarea cu forţa în alte posturi, fără acordul ofiţerilor, sunt măsurile imaginate de ministrul Carmen Dan pentru acoperirea deficitului de posturi de conducere din Ministerul de Interne.
Modificarea Legii pensiilor speciale a golit de şefi structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Mulţi dintre cei care îndeplineau criteriile de pensionare s-au grăbit să treacă în rezervă înainte ca noul act normativ care ar urma să le subţieze veniturile să intre în vigoare.
Acum, MAI recurge la măsuri extreme pentru a ocupa funcţiile de conducere rămase vacante în sistem după pensionările în masă. Deoarece legislaţia prevede vechime minimă obligatorie pentru ocuparea unor posturi, ministrul de Interne a elaborat un proiect de ordin de derogare.
„Reevaluarea cadrului normativ este determinată de necesitatea acoperirii deficitului de personal existent la nivelul MAI ca urmare a înregistrării unui număr semnificativ de ieşiri din sistem. (...) În concret, o mare parte din persoanele care ar putea candida la concursurile organizate pentru ocuparea funcţiilor de conducere nu îndeplinesc condiţiile de vechime - în funcţii de conducere sau în specialitatea structurii“, se precizează în referatul de aprobare a ordinului care a fost pus în dezbatere publică.
Funcţiile de conducere vizate de derogarea de la vechimea obligatorie sunt cele superioare celei de şef serviciu din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, precum şi din unităţile subordonate acestora. În plus, anumite funcţii urmează să fie ocupate prin încadrare directă.
Concret, vechimea în funcţiile de conducere pentru care legislaţia actuală prevede o exeperienţă de minimum 3 ani se reduce la jumătate, adică un an şi 6 luni. Proiectul de ordin prevede că derogările vor fi valabile până la sfârşitul anului viitor.
Soluţie „de criză“
Sindicaliştii din Poliţie recunosc că derogarea de la vechime nu este cea mai bună soluţie, dar spun că într-o situaţie de criză acest compromis este necesar.
„Sunt foarte multe posturi libere în structurile MAI din cauza pensionărilor masive. Sigur că în sistem au rămas oameni mai tineri, care nu-i califică pentru anumite funcţii de conducere. Există un memorandum pentru deblocarea a 600 de funcţii de conducere din MAI. Evident, o vechime de un an şi jumătate nu este suficientă pentru a putea conduce anumite structuri. Dar acum ne referim la o situaţie de excepţie, de criză. A fost o soluţie de compromis. E un gest disperat pentru a acoperi deficitul de personal“, a explicat, pentru „Adevărul“, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).
Mutaţi cu forţa în alte unităţi
Dar cea mai controversată prevedere a proiectului de ordin MAI se referă la posibilitatea mutării ofiţerilor dintr-o funcţie în alta, din structuri diferite, fără acordul acestora. De exemplu, şeful unui serviciu din Jandarmerie se poate trezi mutat într-o unitate a IGSU fără să aibă niciun cuvânt de spus.
„În acelaşi context (...) se impune şi flexibilizarea procedurilor privind utilizarea cât mai eficientă a personalului în cadrul unităţilor. Astfel, având în vedere faptul că schimbarea din funcţie poate opera doar în unitatea în care cadrul militar este încadrat, pentru asigurarea continuităţii activităţii şi capacităţii operaţionale, prin proiect se propune ca acest tip de modificare a raporturilor de serviciu să se realizeze fără acordul cadrului militar“, se arată în document.
Aceste măsuri ar putea duce însă la abuzuri, susţin sindicaliştii din Poliţie. Astfel, anumite posturi vor putea fi eliberate rapid, fără acordul titularilor, în locul acestora urmând să fie numiţi ofiţeri agreaţi. Mai mult, un ofiţer căzut în dizgraţiile unui superior poate fi mutat oricând la o altă unitate departe de casă, sub pretextul acoperirii deficitului de personal.
„Noi ne-am opus mutării temporare fără acordul ofiţerului. Vom crea o instituţie generatoare de abuzuri“, a spus Dumitru Coarnă.
Însă reprezentanţii Ministerului de Interne susţin într-un comunicat remis „Adevarul” că „schimbarea din funcţie şi numirea pe o altă funcţie în interesul serviciului, fără acordul militarului, se poate face numai în aceeaşi unitate unde militarul lucrează, deci nu în altă localitate şi nici oriunde în ţară sau de la o armă la alta (...) Menţionăm că decizia schimbării din funcţie în interesul serviciului este condiţionată de nevoia de a asigura continuitatea activităţii şi capacitatea operaţională şi nu va fi de natură a afecta parcursul militarului în carieră”, se precizează în comunicat.
Liber la tatuaje
O altă derogare surprinzătoare pe care o propune ministrul Carmen Dan este renunţarea la criteriul care prevede că cei recrutaţi în MAI nu trebuie să aibă semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentaţie, în ţinuta de vară, cel puţin pentru personalul operativ al IGSU.
Propunerea este motivată de faptul că personalul operativ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi al unităţilor subordonate acestuia nu acţionează la intervenţii în ţinuta de vară, care cuprinde de regulă cămaşă bluză cu mânecă scurtă, ci în costum de protecţie, care acoperă atât membrele superioare cât şi membrele inferioare.
Pensionări în masă, din Poliţie
Schimbările importante pregătite de Guvern pentru militari, poliţişti şi angajaţii din serviciile secrete care vor ieşi la pensie a creat panică în sistem. La începutul lunii august, în doar patru zile, 700 de poliţişti au cerut pensionarea.
Guvernul a modificat legea pensiilor speciale - acestea vor fi actualizate, din toamnă, în funcţie de rata inflaţiei, nu de majorararea veniturilor din sistem. Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Ordonanţa de Urgenţă a intrat în vigoare la 15 septembrie 2017.
De aceea, angajaţii care se gândeau deja să se retragă din activitate s-au grăbit să-şi depună dosarele de pensionare pentru a fi siguri că nu vor primi mai puţini bani.
Până acum, pensia unui angajat din ministerul de Interne sau din Armata putea ajunge la 102% din salariu, dacă fostul poliţist sau militar beneficia de sporuri.