Începe războiul în Transnistria?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este numai o chestiune de timp până când conflictul îngheţat de la graniţa României să reînceapă. Unele surse indică chiar data de 26 august pentru începerea ostilităţilor. Conflictul ucrainean se extinde în regiune şi are un potenţial imens de a genera o criză mondial. Este România pregătită să facă faţă acestei provocări? În ce graniţe ne va găsi deznodământul conflagraţiei?

Sursele noastre din regiunea transnistreană spun că autorităţile de la Tiraspol încep să fie in ce în ce mai represive şi se pregătesc de război. Un decret emis de către Evgheni Şevciuk permite Procuraturii locale să blocheze accesul spre mijloacele de informare, inclusiv de pe Internet, care au distribuit informaţia considerată a fi periculoasă pentru securitatea regiunii. Decretul obligă oamenii să denunţe aşa numitului KGB transnistrean apelurile care cheamă, între altele, la întruniri publice.

Noi exerciţii militare se desfăşoară în regiunea transnistreană, mai multe unităţi de infanterie motorizată ale separatiştilor au efectuat manevre de tragere. În noaptea de 6-7 august în unităţile militare ale aşa-zisului minister al Apărării al autoproclamatei republici nistrene a fost ordonată starea de alarmă. Aceste acţiuni sunt sincronizate cu alte structuri de forţă.

Un crucişător american, Vella Gulf, a intrat în Marea Neagră, în cadrul unei misiuni pentru consolidarea securităţii colective a NATO şi pentru "promovarea păcii şi stabilităţii", anunţă Forţele Navale americane într-un comunicat. Secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen avertizează că ţările NATO trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a contracara acţiunile Rusiei, notând că unele state, inclusiv România, au început să ia măsuri pentru creşterea bugetelor destinate apărării

„Sunt planificate atacuri la hotarul dintre Ucraina şi Transnistria de către un grup armat în uniforme de aparţin forţelor armate ale RMN. Aceste provocări pot ecalada într-un conflict armat dintre Transnistria şi Ucraina", se arată într-un comunicat publicat pe siteul KGB-ului separatiştilor. Pe siteul Tiras.ru se vehiculează data de 26 august ca posibilă pentru începerea ostilităţilor.

                           

image

Succesiunea evenimentelor este rapidă, numai în urmă cu o săptămână postul public de televiziune din Moscova realizând o emisiune în care amfitrionii susţineau că Republica Moldova ar fi fost pregătită de Vest să atace Transnistria şi că forţele militare ale Chişinăului au fost trecute în subordinea „sediului central" din România.

Este România pregătită să facă faţă acestei provocări?

O scurtă incursiune în istorie ne arată că toate conflagraţiile mondiale ne-au prins nepregătiţi. Historia.ro arată că, în ceea ce priveşte primul război mondial, lipsa fondurilor băneşti sau deturnarea lor spre alte întrebuinţări au făcut imposibila organizarea unui serviciu eficient de informatii al armatei, astfel ca declansarea razboiului in luna august  1914 si, ulterior, intrarea armatei romane in campanie au gasit organismul militar si societatea civila nepregatite in acest domeniu.

Nici al doilea război mondial nu ne-a găsit mai pregătiţi. Motivele pentru care România a acceptat rapturile teritoriale la care a fost supusă au, în principal, la bază slaba dotare a armatei. O să vi se pară incredibil dar soldaţii români nu aveau nici măcar bocanci, fiind înrolaţi în opinci. Asta din cauza unor afaceri dubioase derulate prin fabrica lui Dumitru Mociorniţa, membru al camarilei lui Carol II şi câştigător al licitaţiei pentru echipamentul militarilor.

Nu cred că situaţia s-a îmbunătăţit cu mult în epoca post-decembristă şi nu cred că nu ne vom trezi cu uriaşe scandaluri de corupţie privind achiziţiile publice. Atâta timp cât ele ies la iveală în domenii precum sănătatea sau educaţia, nu văd de ce Apărarea ar fi un caz aparte.

În ce graniţe ne va găsi deznodământul conflagraţiei?

Putem prezice începutul dar nu şi finalul. Orice se poate întâmpla... În mod clar vom păsta actuala organizare a statului în perioada conflictului. Un preşedinte şi un prim-ministru, un parlament bicameral, cu bunele şi relele lui.

De politica externă şi de deciziile majore în această privinţă se va ocupa preşedintele. Deci ce putem face ca să n asigurăm că nu trece contextul internaţional fără o Românie Unită:

  • Trebuie să ne asigurăm că toţi candidaţii de la alegerile de peste două luni sunt de acord cu reîntregirea naţională.
  • Societatea civilă trebuie să fie cu mult mai activă decât în prezent, iar aici Platforma Unionistă Acţiunea 2012 are un rol central.
  • Ca să nu fim surprinşi nepregătiţi, trebuie să ne suflecăm mânecile şi să lucrăm de astăzi, zi de zi, oră de oră.
Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite