Încă un tribunal a decis că tăierea salariilor cu 25% este ilegală/ Boc: Nicio decizie judecătorească nu poate opri aplicarea legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă instanţă a dat câştig de cauză bugetarilor în privinţa reducerilor salariale cu 25%. Tribunalul Călăraşi a decis, în urma unei sesizări a FSLI, că tăierea salariilor profesorilor cu 25% este ilegală.

Profesorii,  membri ai Sindicatul Liber din Învăţământ Călăraşi, afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, au contestat în instanţă reducerea salariilor cu 25%.

La începutul lunii noiembrie, Tribunalul Călăraşi a decis să oblige autorităţile locale să restituie profesorilor sumele aferente tăierii cu 25% a indemnizaţiei de concediu, informează FSLI, printr-un comunicat.

"Decizia Tribunalului Călăraşi confirmă faptul că Legea 118/2010, prin care Guvernul a redus veniturile cu 25%, începând cu data de 1 iulie 2010, este una abuzivă. FSLI şi-a exprimat această poziţie încă de la punerea în aplicare a acestei legi", spun sindicaliştii.

De asemenea, potrivit FSLI, procese similare sunt în derulare şi în alte judeţe, unde instituţia are organizaţii sindicale afiliate. "Sentinţa obţinută la Tribunalul Călăraşi a creat, astfel, un precedent şi sperăm ca restul proceselor din ţară să primească sentinţe similare", se arată în poziţia FSLI.

În 14 octombrie, Tribunalul Vâlcea a decis să oblige primăria unei localităţi să le plătească unor angajaţi sumele tăiate în urma aplicării legii prin care veniturile bugetarilor au fost reduse cu 25%, în motivarea deciziei instanţa arătând că bugetarilor li s-a încălcat dreptul la proprietate.

Astăzi, premierul Emil Boc a declarat că o decizie judecătorească a unei instanţe nu poate opri aplicarea Legii prin care se reduc cu 25% salariile bugetarilor, subliniind că în privinţa acestei măsuri Curtea Constituţională s-a pronunţat.

"Dar când patronii dvs au fost obligaţi să vă taie salariile, au încălcat drepturile omului?", i-a întrebat premierul Boc pe jurnaliştii care i-au solicitat să comenteze decizia Tribunalului Vâlcea, care a stabilit că tăierile salariale de 25% încalcă dreptul la proprietate.

"Decizia CCR cu privire la diminuarea salariilor a fost de constituţionalitate, cu alte cuvinte o decizie judecătorească a unei instanţe nu poate opri aplicarea legii, iar acea decizie, evident, este atacată la instanţele superioare, ea nefiind definitivă. Practic, aici cuvântul l-a avut CCR care a spus că această lege este constituţională", a explicat primul-ministru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite