În apărarea unui jurnalist

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Citre, jurnalist concediat de la Digi 24 din cauza unui mesaj împotriva premierului pe contul de Facebook personal
Cristian Citre, jurnalist concediat de la Digi 24 din cauza unui mesaj împotriva premierului pe contul de Facebook personal

Am aflat că jurnalistul Cristi Citre a fost concediat de postul Digi 24 după ce a publicat pe contul său de Facebook un comentariu critic la adresa premierului. Nu-l ştiam de domnul Prelipceanu atât de sensibil. Oricum, îi atrag atenţia că a făcut o gravă eroare.

L-am cunoscut pe Cristi Citre, invitat într-o emisiune în care s-a dezbătut intrarea României în Primul Război Mondial. Dar asta nu are importanţă. Am încercat să aflu ce a postat Cristi pe contul personal. Iată mesajul:

Mai are cineva vreun dubiu că omul e bolnav, nesimţit şi fără discernământ? Că îşi bate joc, că îţi râde în faţă, că te minte fără să clipească? După ce azi la Cotroceni îşi curăţă scamele de pe sacou şi îşi dădea ochii peste cap de plictiseală, după ce că a dovedit că este un habarnist total în materie de economie, iată ce declara Victor Ponta (la RTV, of course)”... după care urma declaraţia premierului.

Nu discut aici argumentele afirmaţiei. Îi las pe cititori să tragă concluzia dacă jurnalistul bate câmpii sau dimpotrivă, are perfectă dreptate. Mă intrigă însă cum e posibil, în anul de graţie 2014, ca un punct de vedere exprimat pe un cont personal să ducă la desfacerea unui contract de muncă. S-a abolit din Constituţie articolul 30, care subliniază dreptul inviolabil la liberă exprimare? Un drept pentru care s-a vărsat sânge, pentru care s-a murit.

Trec peste faptul că puţini jurnalişti şi-ar fi păstrat locul de muncă în atare condiţii. Am fost curios să aflu punctul de vedere al domnului Prelipceanu. Iată-l: „Digi24 rămâne consecvent principiilor jurnalismului echidistant şi se bazează pe toţi membrii echipei pentru respectarea acestor standarde. Ne vom despărţi de oricine nu împărtăşeşte valorile în care noi credem - echilibru, echidistanţă, imparţialitate. Credem şi în civilitate. În numele ei şi al aerului respirabil pe care ar trebui să-l emane media din România, Digi24 se delimitează de jignirile aduse în spaţiul public oricăror persoane, fie că este vorba despre politicieni sau nu. Considerăm că libertatea de exprimare include întotdeauna şi respectul".

Aşa cum spuneam, sunteţi într-o gravă eroare, domnule Prelipceanu. Nu mimarea „respectului”, „echilibrului” şi „imparţialităţii” trebuie să vă preocupe. Ci soarta naţiunii române. Iar când naţiunea a ajuns în mâinile unor incompetenţi dovediţi, care aduc prejudicii imense ţării, trebuia să fiţi printre primii care să  le ceară demisia. Rolul dvs. nu este acela de a repeta banalităţi şi a nu supăra pe nimeni. În loc de asta, aţi ales să daţi afară un jurnalist care şi-a exprimat opinia pe facebook, cu prietenii.

Fiţi „civilizat” în continuare, domnule Prelipceanu. Aşa trebuie să fim cu incompetenţii. Nu sunt multe în joc: soarta noastră, a generaţiilor ce vor veni. Noi să fim „imparţiali”, restul e tăcere.

Vreau să cred că breasla jurnaliştilor, „imparţială” şi „echidistanţă”, îi va oferi lui Cristi Citre ajutorul de care are nevoie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite